Inici Cultura Inaugurada la primera Biblioteca d’Òdena

Inaugurada la primera Biblioteca d’Òdena

COMPARTIR
Òscar Giralt / Diputació de Barcelona

El president en funcions de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha inaugurat oficialment aquest dissabte la nova biblioteca d’Òdena, acompanyat de l’alcalde en funcions, Francisco Guisado, i del cap del Servei d’Arquitectura, Conservació i Millora del Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, Jordi Segura.

A la seva arribada a Òdena, Castells s’ha dirigit primer a l’Ajuntament, on ha signat el Llibre d’Honor.

Tot seguit, s’han traslladat a peu a la biblioteca per iniciar un recorregut per conèixer les instal·lacions i, posteriorment, han tingut lloc els parlaments.

Durant la seva intervenció, Marc Castells ha recordat que un dels objectius principals de la Diputació de Barcelona és donar un servei públic de qualitat. Per això ha afirmat que «posem el focus en el progrés col·lectiu. Volem que la Cultura sigui de fàcil accés per a tothom i també que sigui descentralitzada, amb unes instal·lacions, com aquesta, que són de primer ordre».

Per la seva part, l’alcalde d’Òdena en funcions, Francisco Guisado, ha remarcat que la reforma de l’edifici s’ha realitzat a través els Plans Locals d’Ocupació, en el marc del Pla de Barris de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona. «Ha estat una obra complexa», ha dit, «hem trigat més de tres anys en posar-la en marxa, però el resultat és aquest equipament excel·lent que encara ha de créixer, quan hi hagi pressupost, amb el Casal d’avis i el Centre de dia».

I el cap del Servei d’Arquitectura, Conservació i Millora del Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, Jordi Segura, ha assenyalat que «a través del Pla de Barris, Òdena ha sabut donar l’harmonia i l’equilibri que calien en aquest edifici singular».

La nova Biblioteca l’Atzavara

La Biblioteca l’Atzavara, la número 227 integrada a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona i que ja va obrir al públic aquest dilluns passat, està ubicada en l’edifici de l’antic Centre Fraternal i Instructiu que ha estat reformat íntegrament tot conservant-ne la façana modernista i que també, en un futur, allotjarà el Casal d’Avis i el Centre de Dia, però amb accessos diferents. La biblioteca ocupa la primera i segona plantes de l’edifici. S’hi accedeix des de la planta segona, des d’un porxo del carrer Guixera que també condueix a una terrassa amb vistes al Castell d’Òdena.

La reforma de l’edifici s’ha finançat amb fons locals, del Pla de Barris de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona. Concretament, l’aportació de la Diputació de Barcelona a l’edifici i la biblioteca ha estat de 716.764 euros, és a dir, el 50,7 % del cost total, que ha pujat a 1,4 milions d’euros.

Prova pilot d’obertura 24 hores

En el pis inferior s’hi troba la sala general de la biblioteca, l’espai de treball intern, una sala petita per a tallers i una sala gran polivalent. Aquesta sala polivalent té accés independent des de la terrassa, pensat per oferir un nou servei d’accés lliure les vint-i-quatre hores del dia amb videovigilància.

Aquest servei formarà part de la prova pilot del nou servei d’accés lliure 24 hores que es vol introduir a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació que, prèvia identificació de l’usuari amb un lector extern del carnet, permetria l’accés permanent a la biblioteca amb videovigilància (servei pensat sobretot per a l’època d’examens). De moment però encara no s’ha posat en marxa.

L’horari habitual de la biblioteca serà els matins de dimecres i dissabte de 10 a 13 hores i les tardes, de dilluns a divendres, de 15.30 a 20.30 h.

Amb l’entrada en servei de la nova biblioteca, el Bibliobús Montserrat ha deixat de visitar Òdena i ha pogut incrementar la freqüència de pas en els municipis de Carme i Jorba. Tots dos pobles passaran de rebre el bibliobús quinzenalment a fer-ho cada setmana.

Amb aquesta obertura, la Xarxa de Biblioteques Municipals compta actualment amb 227 biblioteques i deu bibliobusos a la demarcació de Barcelona.

FER UN COMENTARI

*