Inici Destacats Les igualadines Chacón i Vergés ja són conselleres del govern de la...

Les igualadines Chacón i Vergés ja són conselleres del govern de la Generalitat

COMPARTIR

Els tretze consellers del Govern presidit per Quim Torra, entre elles les igualadines Àngels Chacón i Alba Vergés- ja han pres possessió, després de set mesos sense un Consell Executiu en actiu i amb normalitat. Amb aquest acte, celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, les mesures derivades de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució queden sense efecte i decauen, en haver-hi ja un nou Govern nomenat i en vigor.

Els consellers han promès “complir fidelment d’acord amb la llei les obligacions del càrrec al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat de Catalunya”, sense esmentar concretament ni la Constitució ni l’Estatut. La presa de possessió del Govern ha tingut també espai per deixar protagonisme als polítics independentistes que estan a la presó i els que són a l’estranger. De fet, els seus familiars han estat presents a les primeres files, i alguns han participat llegint cartes que han escrit per a l’ocasió Carme Forcadell, Lluís Puig, Josep Rull, Jordi Turull i Toni Comín, i un llaç groc ha estat tota la cerimònia en la primera de les cadires reservades per al Govern. D’aquesta manera, la sobrietat de la presa de possessió del president de la Generalitat ha deixat pas a l’homenatge als presos i als que estan fora de Catalunya que ha suposat l’acte d’aquest dissabte.

Posteriorment a la lectura de les cartes, i després d’una nova peça musical de la Patum de Berga, el secretari del Govern, Víctor Cullell, ha llegit el decret de nomenament del nou Govern i, un per un, els consellers han pres possessió del seu càrrec, utilitzant tots el mateix prometatge. “Prometeu complir fidelment d’acord amb la llei les obligacions del càrrec que assumiu al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat de Catalunya?”, els ha preguntat Torra davant del president del Parlament, Roger Torrent, tot responent “sí prometo”. Així, amb l’acte d’aquest dissabte, el Consell Executiu que presideix Quim Torra quedarà format per 13 persones: 6 dones i 7 homes. El titular d’Economia i Hisenda i el vicepresident de l’executiu serà Pere Aragonès. Elsa Artadi ocuparà la conselleria de Presidència a més de ser portaveu del Govern. Ernest Maragall liderarà l’àrea d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. Miquel Buch capitanejarà la cartera d’Interior, i Josep Bargalló la d’Ensenyament.

Alba Vergès s’ocuparà de la conselleria de Salut, i Damià Calvet de la de Territori i Sostenibilitat. Laura Borràs s’encarregarà de Cultura, i Ester Capella de Justícia. Chakir El Homrani serà el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, i Àngels Chacón d’Empresa i Coneixement. Finalment, Jordi Puigneró liderarà l’àrea de Polítiques Digitals i Administració Pública, i Teresa Jordà la conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. El seu nomenament va arribar després que la primera composició -amb Josep Rull, Jordi Turull, Toni Comín i Lluís Puig- quedés vetada pel govern espanyol en no voler publicar el decret del seu nomenament al DOGC.

Durant la presa de possessió dels consellers, cadascun dels nomenats ha anat a saludar personalment als familiars del seu antecessor present a la sala. Només Meritxell Borràs, exconsellera de Governació, i Carles Mundó, exconseller de Justícia, han pogut rebre personalment l’abraçada dels que agafen el seu relleu. “President, li comunico que ha pres possessió el Govern de la Generalitat de Catalunya”, ha dit Cullell per tancar l’acte formal. Posteriorment, ha estat Torra qui ha pres la paraula i ha fet el seu discurs per a l’ocasió, i la coral ha clos l’acte cantant Els Segadors.

En sortir del Saló Sant Jordi, el nou Govern s’ha fet la foto de família a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, i posteriorment es reunirà per primer cop en Consell Executiu a la sala habitual, on cada dimarts hi haurà la trobada dels consellers i el president.

A l’acte han estat convidats polítics, familiars i autoritats. Però des de Cs i PPC han declinat participar i assistir com a públic. Sí que s’ha pogut veure, per contra, a la resta de formacions del Parlament, amb els seus presidents de grup al capdavant, i a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

ACN

FER UN COMENTARI

*