Inici Societat La igualadina Proinosa recorria a ‘Luigi’ com a ‘consultor’ sobre concursos públics

La igualadina Proinosa recorria a ‘Luigi’ com a ‘consultor’ sobre concursos públics

COMPARTIR
L'empresari Josep Singla, durant una de les sessions del judici. ACN.

L’ex-director general de Proinosa entre 2006 i 2009, Ramon Peñaranda, ha reconegut que la companyia recorria a Luís Andrés Garcia, ‘Luigi’, a l’hora de plantejar la participació en concursos públics, com ja va reconèixer el mateix president de l’empresa, Josep Singla, en una altra sessió del judici del cas Pretòria. Peñaranda ha definit ‘Luigi’ com un “consultor immobiliari” que traslladava informació sobre adjudicacions d’obra pública gràcies als seus “contactes” a diferents administracions. Sobre l’operació Pallaresa de Santa Coloma de Gramenet, els responsables d’Excover i Construccions Riera –inicialment es van associar amb Proinosa per optar a l’obra de Cúbics– s’han desmarcat del ‘pelotazo’ i recorden que van abandonar el projecte abans que es modifiqués perquè no el veien viable.

El que Singla va definir com “alguna empenteta” de ‘Luigi’ perquè s’adjudiqués a Proinosa obra pública, el seu director general del moment, Ramon Peñaranda, ho ha qualificat com una “gestió comercial” que el presumpte cap de la trama Pretoria feia en benefici de l’empresa en un moment que, ha dit, era “complicat” pel que fa a facturació.

“Algun cop li he demanat informació i consell perquè ell coneixia a gent. Tenia bons contactes als Ajuntament”, ha assegurat Peñaranda. “En els concursos públics sempre és necessari entendre bé el client i qualsevol opinió o gestió comercial era benvinguda”, s’ha justificat a preguntes de la fiscal.

Tot i això, aquesta complicitat entre ‘Luigi’ i la constructora es refereix a un període posterior al de l’operació Pallaresa, que és la que està sota sospita en aquest cas. Moltes de les proves i escoltes telefòniques que es reprodueixen durant el judici fan referència a l’any 2009, un extrem que fan notar els advocats de la defensa en les seves breus intervencions.

Sobre el projecte concret de la Pallaresa, la primera de les operacions urbanístiques investigades, i que es va dur a terme entre 2001 i 2005 a Santa Coloma de Gramenet, els primers testimonis que han començat a declarar aquest dimecres exposen versions que, en bona part, són coincidents amb la dels acusats.

El 2001 el projecte es va adjudicar a una UTE que liderava Proinosa i on també hi eren dues constructores més: Excover i Construccions Riera. Un cop adjudicat, però, les empreses van veure que el projecte no era viable i se’n van voler desdir, moment en el que apareix la figura de ‘Luigi’ per, presumptament, fer-lo viable, revaloritzar els terrenys i vendre’l a terceres empreses a un preu molt superior al de l’adjudicació pública.

Els socis de Proinosa, però, s’han desvinculat del ‘pelotazo’ i recorden que tant Excover com Riera van abandonar el projecte abans de tota revalorització. Jordi Muntadas, administrador d’Excover, assegura que es va intentar convèncer l’Ajuntament de Santa Coloma de que era necessari modificar el projecte inicial per fer-lo viable, però en no veure-hi recorregut van decidir vendre’s la seva participació a Luís Andrés Garcia.

En aquest sentit, Francesc Fernández, de Construccions Riera, afirma que l’objectiu dels socis era vendre fos com fos, recuperar els diners invertits i alliberar-se dels avals bancaris que s’havien demanat. Proinosa s’hi va quedar uns dies més, de la mà de ‘Luigi’, i ja va poder cobrar una primera revalorització. Excover i Riera no veuen res estrany en aquest fet i recorden que també va ser Proinosa qui més capital havia invertit en la constitució de la UTE.

Aquest dimecres també ha declarat el l’ex-director financer de Proinosa, Antoni Bellostes, que ha negat l’acusació de suborn que recau sobre l’exalcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz, per, presumptament, rebre un àtic de la zona alta de Barcelona que era propietat de Proinosa. Bellostes afirma que el pis mai el va ocupar ningú i que es va acabar venent uns anys després.

Finalment, també ha declarat com a testimoni Manuel Alguero, administrador de l’empresa d’enderrocs Control Demeter. Segons ha detallat, ‘Luigi’ li facilitava informació d’obres d’enderroc que terceres empreses havien de fer, a canvi d’una comissió del 3% del preu de cada contracte.

Alguero també ha explicat que, coneixedor dels contactes de ‘Luigi’ a Santa Coloma, va recórrer a ell per reclamar una factura impagada per l’enderroc del mercat del Fondo. “El coneixia tothom a l’Ajuntament i li vaig demanar ajuda perquè m’estava costant cobrar”, assegura. Sobre les adjudicacions d’obra pública que Control Demeter ha guanyat al municipi afirma que ‘Luigi’ “no va intervenir.

Jordi Pujolar / ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*