Inici Destacats La igualadina Àngels Chacon abandona la política

La igualadina Àngels Chacon abandona la política

COMPARTIR

La secretària general i líder de Centrem, l’exconsellera igualadina Àngels Chacon, deixa per complet la política. En una carta a la militància de la formació a la que ha tingut accés l’ACN, explica que abandona tota activitat pública, que ha comunicat personalment al president del partit, Lluís Font, la seva decisió; i que malgrat el seu desencís amb la vida interna de Centrem, continuarà militant-hi perquè creu en el projecte. Chacon deixa així la política per sorpresa, després d’haver estat onze anys dedicant-s’hi i d’haver estat consellera, candidata i líder del PDeCAT, i d’haver impulsat la plataforma Centrem per a refundar l’espai centrista de Catalunya. La carta ha estat enviada a la militància aquest mateix matí de dissabte.

Àngles Chacon marxa, i ho fa deixant la política amb una carta molt personal i que ben poca gent esperava, dins i fora del seu partit. Centrem, la formació que ella mateixa va impulsar després que el projecte del PDeCAT no acabés de funcionar a les passades eleccions catalanes, es queda sense la seva cara més visible, amb més experiència en l’alta política i sense la seva secretària general. Chacon abandona la política, sense deixar de militar-hi, cansada de les dinàmiques internes i les lluites de partit.

A la carta, Chacon explica que ha comunicat ja la decisió al president del partit i que des d’aquest moment deixa de tenir cap responsabilitat a Centrem. L’exconsellera afirma a la missiva que creu “en la política, però no en algunes dinàmiques persistents dels partits”. “Sempre he cregut que Centrem ha de ser una organització més transversal del que ho són els actuals partits, no només en termes ideològics, sinó també en els organitzatius. Quan vaig ser escollida secretària general de Centrem volia aplicar una nova concepció organitzativa àmplia, oberta i transversal. Però he de ser honesta: no ho he pogut fer”, afirma decebuda.

Chacon manté que tot i el seu interès per la vida pública i la política, li “costa conviure amb les lluites internes i el repartiment de quotes de poder dels partits” i per això ha “pres la difícil decisió” de plegar per complet. “Em considero una persona clara, pragmàtica i coherent. La mateixa coherència que vaig aplicar quan em va fer escollir entre les meves idees i el càrrec de consellera de la Generalitat. No vaig dubtar, perquè no tenia por de tornar al sector privat, on m’he pogut desenvolupar professionalment i tirar endavant la meva família. Ara, després d’aquesta etapa d’onze anys com a responsable política, tornaré a la meva vida professional en l’àmbit privat”, explica deixant enrere tota la “política activa” i actuant “amb consciència i llibertat”.

A la carta, però, no fa retrets personals ni concreta situacions o noms que l’han portat a deixar la primera línia de manera tan dràstica. Ben al contrari, dedica la major part d ela missiva a lloar Centrem, el que suposa i la necessitat que assegura que té Catalunya d’un projecte com el seu. “Estic totalment convençuda que un futur de progrés a Catalunya passa per un espai de centre ampli com el que representem, on no hi hagi contradiccions entre el que es predica en campanya electoral i el que s’acaba fent”, afirma, tot recordant que les properes municipals seran “una oportunitat per demostrar que Catalunya vol i necessita una opció que centri el país i la organització ha d’estar plenament orientada a donar suport a tots els candidats i candidates arreu del territori”.

Després de resumit el seu pas per la política i agrair “enormement el suport dels Companys i militants de PDeCAT i Centrem”, comenta que “ha arribat el moment d’assumir públicament el que es porta meditant fa temps”. “He gaudit trepitjant cada racó de Catalunya, escoltant a la gent i les seves inquietuds, coneixent a fons el teixit social, econòmic i empresarial del país i treballant per servir en la vida pública i política, però no he gaudit de la vida orgànica de partit”, afegeix, tot concretant que la seva experiència l’ha portat a “conèixer un costat de la política pel que no serveix, i pel que tampoc vol servir”, referint-se a la vida interna dels partits.

Finalment, es “disculpa si algú no entén o comparteix aquesta decisió”, i assegura que Centrel la tindrà “com a militant d per sumar amb totes les persones que han fet possible el naixement d’aquest projecte”. “Igualment, resto al servei del Comitè Executiu Nacional, que estic convençuda, prendrà les millors decisions per aquesta organització. Sempre podran continuar comptant amb mi”, conclou.

Una trajectòria política iniciada a Igualada

Llicenciada en Dret per la UB, Chacón té formació especialitzada en Comerç Exterior i un postgrau en Gestió del Talent a les Organitzacions. Abans d’entrar al món de l’administració, havia desenvolupat la seva trajectòria professional al sector privat com a directora d’exportacions a Orient Mitjà i Europa de l’Est.

Va ser la gerent de la Unió Empresarial de l’Anoia des del 2008 fins al 2011. És aleshores quan comença el seu pas per la política. Entre el 2011 i 2015 va ser tinenta d’alcalde i regidora de Dinamització Econòmica, Comerç i Turisme de l’Ajuntament d’Igualada. Va entrar-hi com a independent, sota el mandat de Marc Castells. I del 2015 fins al 2018 va ser tinenta d’alcalde i regidora de Dinamització Econòmica, Coneixement, Internacionalització i Interior.

Entre juny de 2017 i maig de 2018 va assumir la direcció general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, càrrec que va deixar per passar a ser consellera d’Empresa i Coneixement del govern de Quim Torra. Chacón va ser cessada i substituïda per Ramon Tremosa el setembre de 2020, quan l’espai postconvergent es va dividir entre Junts i PDeCAT.

Rafa Garrido -ACN / Redacció

3 COMENTARIS

  1. Ha estat una decisió molt intel·ligent per part seva. Ha sabut veure el seu futur i ha baixat del vaixell abans no s’enfonsés. Ara hem de esperar que la també exconsellera i igualadina Alba Verges es tiri enrere de cap de llista a les municipals.

FER UN COMENTARI

*