Inici Societat Igualada vol explorar noves fórmules de planejament urbanístic al barri del Rec

Igualada vol explorar noves fórmules de planejament urbanístic al barri del Rec

COMPARTIR

Una petita sèquia va impulsar l’agricultura i després l’adoberia a tocar del riu Anoia. Més de vuit segles després, amb unes poques adoberies en funcionament, molts edificis en desús i incipients nous usos, el barri del Rec es converteix en l’oportunitat de futur per Igualada. Abordar aquest futur, però, no és fàcil.

L’obertura de grans vials al barri i uns aprofitaments que no compensaven el trasllat de les adoberies van acabar frustrant el POUM impulsat pel govern de l’Entesa per Igualada l’any 2009. Amb aquesta experiència, el govern de CiU va impulsar l’any passat un concurs d’idees no vinculant per tal de definir el futur urbanístic del barri, que es va resoldre fa dues setmanes.

Patrimoni industrial

Per al tinent d’alcalde de Qualitat Urbana, Jordi Pont, els projectes del concurs refermen la postura de la ciutat envers el barri, que “té un actiu a nivell de patrimoni industrial tal i com està, no pas per la qualitat dels seus edificis individuals -tot i que alguns si-, sinó pel conjunt”. El barri té una vintena d’elements protegits, que una diagnosi de 2011 recomana incrementar fins més enllà del centenar. El regidor deixa clar, però, que “la preservació d’aquest patrimoni anirà lligada a que hi hagi vida”.

I aquí el repte és majúscul, perquè en les 44 hectàrees del barri predominen edificis industrials en desús, algunes adoberies en actiu, habitatges i alguns negocis del sector serveis que han arribat en els darrers anys. Per això la mixticitat d’usos era una de les grans premisses del concurs i centraven una de les categories, que ha guanyat la proposta ‘Una comporta a mida’ de l’equip redactor Inventario de arquitectura SL. La proposta, explica Pont, “fa un plantejament molt novedós de com s’ha de tractar l’arribada de nous usos al barri”. Enlloc del model de planejament actual, que defineix els usos possibles de cada espai, el model proposat “diu que tot es possible a qualsevol lloc, però en relació a una sèrie de fórmules matemàtiques es pondera, entre d’altres, el tipus d’activitat, els veïns que té, el tipus d’edifici, si és nou, és vell o està protegit, si és rehabilita…”. El regidor assegura que “el govern recull el missatge” i reconeix que “les regles del joc pel barri del Rec no seran res del que em vist fins ara, perquè aquesta mixticitat d’usos seria molt complicat plasmar-la amb les eines actuals”.

Els quinze projectes s’exposaran al públic el mes de setembre. El govern estudiarà les propostes i també una fórmula relativament ràpida per actualitzar el planejament del barri. Pont llença com una possibilitat “fer modificacions puntuals per zones, que serà possible si tenim una visió global prou clara”.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*