Inici Destacats Igualada viurà diumenge el seu 90è Aplec de la Sardana

Igualada viurà diumenge el seu 90è Aplec de la Sardana

COMPARTIR

Ja el tenim aquí! Com aquell qui no vol la cosa, ha arribat el 90è Aplec de la Sardana d’Igualada. Durant tot aquest any hem dit que miraríem d’incloure algun acte que sobresortís i, sí, l’hem trobat i creiem que serà molt vistós, a part també d’algunes altres sorpreses.

Comencem fent un resum extens dels actes del diumenge 10 de juny, que segur que serà molt assolellat. Si no fos així, l’Escola Pia ens obrirà el seu pavelló, i tots cap a Can Colapi. Però segur que serem al Passeig, a l’alçada del carrer Sant Vicenç fins al carrer Pare Carles de Barcelona, igual que a l’Aplec anterior.

Els actes començaran, com és habitual, amb la trobada de col·leccionistes de plaques de cava a partir de les 9:30 h. Es tracta ja de la 19a. trobada i serà presentada la nova placa de Segura Viudas, edició limitada a 162 ampolles.

Enguany, l’Aplec en si començarà trenta minuts abans, o sigui a les 10:30. Al matí tin-drem les cobles Ciutat de Girona i Maricel de Sitges, les quals interpretaran alternativament dues sardanes cada una, totes de 7 tirades. La segona sardana serà una estrena del flabiolaire de la cobla Maricel, Joan Moliner i Pedrós. La sardana en qüestió es titula “Sant Esteve de les Roures”, inspirada en un poblet de uns 300 habitants, imaginari però, creat per error per la Guàrdia Civil aquest any, arran dels lamentables fets ocorreguts el 1 d’octubre i les eleccions del 23-D. Serà quan arribi la vuitena sardana que tindrem la sorpresa de la jornada: veurem com el tram de l’Aplec s’omple de nens i nenes disposats a ballar la sardana “Paraigües i Xeme-neies”, tot fent primer un galop d’entrada. Aquest acte serveix per concloure el curset Sard-Anoia que s’ha dut a terme en 8 escoles de la nostra ciutat i en 3 de la comarca. En total espe-rem més de 200 nens i nenes que ens faran fruir una bona estona de l’aprenentatge que han fet. Les escoles participants són: Escola de l’Ateneu, Escola Mowgli, Escola Dolors Martí, Escola Gabriel Castellà, Escola Pia, Escola Mare del Diví Pastor, Escola Monalco, Escolàpies, Escola Guerau de Jorba, Escola Castell d’Òdena i Escola Josep Mesclans de Vallbona d’Anoia. Conti-nuant amb els actes, arribarem a la dotzena sardana. Serà la segona estrena del dia, aquesta dedicada al nostre Aplec, obra de l’igualadí Isaac Vilanova i Pàmies, titulada “Igualada, 90 a-plecs i perseverem”. Només restaran 5 sardanes per acabar la tanda del matí.

Arriba l’hora del dinar de germanor, elaborat com en els últims anys pel càtering de La Tieta Rosa, de Sant Privat d’en Bas, municipi de la Garrotxa. El dinar consta de paella, botifarra amb patates, gelat, pa, aigua, vi, cava, cafè i gotes, tot al mòdic preu de 15 €. Recomanem reserva prèvia trucant als telèfons 93 804 16 37 o bé 618 978 733, (Joaquim). En concloure el dinar, una vegada més es ballarà el tradicional “Ball de la Crespella” que, segons hem compro-vat, ja es va ballar en el primer Aplec de la Sardana l’any 1925 a La Sala.

Continuarem a la tarda amb les cobles Ciutat de Girona i Ciutat de Terrassa. Tindrem dues sardanes de lluïment. La desena sardana, “Bandera d’aplec” de Ricard Viladesau i Caner, servirà per ballar-la al concurs de colles improvisades on esperem que s’hi inscriguin moltes colles. A continuació tindrem la tercera estrena de l’Aplec, la del també igualadí David Riba i García, titulada “Gresca Grossa”. Unes sardanes abans de finalitzar l’Aplec farem el berenar popular, obsequi, al igual que les crespelles, de diferents pastisseries i forns de la nostra ciutat com ara Pastisseria Pla, Pastisseria Closa, Pastisseria Fidel Serra, Pastisseria i degustació Les Comes, Forn Pallarès i Forn de pa i pastes Jaume i Vicenç. A tots ells, moltes gràcies. D’aquesta manera, arribarem al final de l’Aplec amb la sardana “Pels meus nets”, de Pere Fontàs i Puig.

Aquest any, també com a novetat, tenim la col·laboració de l’empresa “Aneto”, amb brics de brou i bosses, les quals es repartiran tot comprant les tires per al sorteig de la magní-fica panera elaborada molt acuradament per la Junta de l’Agrupació Sardanista d’Igualada.

Una altra novetat d’enguany és que al final hem aconseguit confeccionar un mocador de coll com a distintiu nostre amb l’emblema de l’Agrupació Sardanista d’Igualada encerclat per una rotllana de 24 espardenyes, 12 balladors, dissenyades per Toni Valls i Alecha, i sota l’escut d’Igualada, ja que hem de dir que han estat sufragats en la seva totalitat per l’Ajunta-ment d’Igualada; son d’un color blau cel molt alegre. Aquests mocadors seran regalats a les persones que fan el curset de sardanes a l’Espai Cívic Centre i també a tots els socis de l’Agrupació que s’atansin aquest diumenge a l’Aplec.

Els amants de la nostra dansa sabran que la Confederació Sardanista està intentant que la sardana sigui declarada per la UNESCO com a bé del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, tal com tenim avui La Patum de Berga o Els Castells. Per això tindrem una gran pancarta anunciant-ho i uns fulletons explicatius, junt amb una guardiola, per recaptar els di-ners necessaris per aconseguir-ho. Gràcies a tothom per la seva col·laboració.

Des d’aquestes línies també volem donar les gràcies a Gumà Assessoraments i Gestió S.L per la seva desinteressada col·laboració per emetre publicitat del nostre Aplec mitjançant la pantalla de TV col·locada al Passeig Verdaguer, cantonada Carrer Òdena.

També donar les gràcies a l’Ajuntament d’Igualada per les facilitats fornides i donar su-port a l’Aplec, com fa any rere any; afegir igualment a les tres empreses que han volgut col·la-borar en la confecció del programa de l’Aplec: Cal Perico, Òptica Rodrigo i J. M. Morros i Asso-ciats, S. L., a les tres moltes gràcies.

Cal dir que tindrem la presència del president de la Confederació Sardanista de Catalu-nya, el Sr. Joaquim Rucabado i Aguilar i també del president de la Comissió d’Aplecs de les Co-marques Barcelonines, el Sr. Joan Ventura i Sans.

Tindrem com a mínim a l’Aplec set compositors de sardanes: a part dels dos igualadins ja mencionats Isaac Vilanova i Pàmies i David Riba i García, hi haurà el flabiolaire Joan Moliner i Pedrós, que estrenarà la seva sardana “Sant Esteve de les Roures” i el trompetista Ignasi Franco i Fuertes, amb la seva sardana “Diàleg de mamuts” de la Cobla Maricel. També ha pro-mès la seva assistència Daniel Gasulla i Porta, autor de la sardana “Paraigües i Xemeneies”. A la tarda ens acompanyarà en Xavier Cassanyes i Edo, autor de la sardana “Sardanes d’argent a I-gualada”, la qual va quedar en vuitè lloc a la final de la Sardana de l’Any 2017. I deixo per úl-tim lloc el gran tenora i compositor de la Cobla Ciutat de Girona, Josep Coll i Ferrando, el qual ha guanyat aquest any 2017, per tercera vegada, “La Sardana de l’Any”, amb la peça titulada “La vall de Ribes”, que va ser interpretada l’any passat al nostre Aplec.

D’aquesta manera, i esperant que el temps ens hagi acompanyat, arribarem al final de la celebració del 90è Aplec de la Sardana, tot desitjant que tothom surti el màxim de satisfet i ens puguem retrobar l’any vinent en el 91è Aplec.

Agrupació Sardanista d’Igualada
jbacardit50@hotmail.com

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*