Inici Societat Igualada tindrà un espai obert d’esbarjo per a gossos

Igualada tindrà un espai obert d’esbarjo per a gossos

COMPARTIR

L’Ajuntament d’Igualada preveu posar en marxa abans de final d’aquest any la primera àrea oberta d’esbarjo de gossos. Segons ha avançat el tinent d’alcalde de Qualitat Urbana, Jordi Pont, el nou espai s’ubicarà a tocar del Parc Central, al terreny que queda delimitat entre el c/ França, l’Av. Catalunya i les instal·lacions esportives de Can Busqué.

Aquesta zona, que per les seves característiques no caldrà delimitar amb tanques, se senyalitzarà convenientment recordant la normativa vigent i s’hi ubicaran papereres per facilitar als usuaris la recollida dels excrements. Els propietaris podran deslligar els seus gossos i deixar que corrin i juguin amb llibertat en aquest recinte; però sota la seva responsabilitat, evitant baralles o molèsties i sempre que no siguin de races potencialment perilloses. El nou espai obert se suma a la zona d’esbarjo, en aquest cas delimitada per tanques, que l’Ajuntament va obrir el passat hivern al barri de Set Camins.

En tot cas, la creació d’aquests espais, que tant poden ser àrees delimitades amb tanques com àrees obertes definides per vials i senyalització vertical, no exclou mai l’obligació dels posseïdors dels animals de mantenir les actituds cíviques que preveu l’Ordenança sobre la Tinença d’Animals Domèstics, com ara tenir-los censats, recollir-ne les deposicions i evitar molèsties o danys a altres ciutadans.

Actualització de l’ordenança

Precisament, per a facilitar la posada en marxa dels nous espais, en el passat ple municipal es va aprovar la modificació d’aquesta Ordenança sobre la Tinença d’Animals Domèstics, especificant nous requisits tant pel que fa al seu registre i cens com pel que fa al seu esbarjo a la via pública.

D’una banda, es va modificar el seu article 7è, establint que “les persones propietàries o posseïdores d’animals de companyia estan obligades a identificar-los mitjançant la implantació d’un microxip homologat o per altres sistemes que es puguin establir per via reglamentària. Per tal que la identificació sigui efectiva, caldrà registrar les dades associades a la identificació al Registre d’Animals de Companyia de la Generalitat de Catalunya (ANICOM)”.

A més, al seu article 16, que fa referència a la tinença d’animals a l’exterior, es va afegir l’apartat 16 bis, que inclou ja els nous espais municipals d’esbarjo. S’hi especifica que els propietaris hi poden deixar en llibertat els animals però “vigilant especialment per evitar la seva fugida o pèrdua i la provocació de molèsties a les persones i als altres animals que comparteixen l’espai”, que seran “responsables dels danys que puguin ocasionar a altres animals, persones o béns” i que “estan obligats a recollir els excrements, evitar baralles o enfrontaments amb altres animals, evitar la sortida de l’animal de l’espai sense lligar i mantenir l’espai net i en bones condicions”. No es permet l’accés en aquests espais de gossos potencialment perillosos i sense morrió i, en qualsevol cas, diu que l’incompliment de l’ordenança “serà sancionat d’acord amb el que estableixi la normativa vigent”.

L’objectiu d’aquest conjunt de mesures, tal i com explica Pont, és facilitar el compliment de la normativa, el respecte a l’entorn i la netedat de l’espai públic, evitar que noves àrees verdes –com el Parc Central o l’Anella Verda– esdevinguin zones incontrolades d’esbarjo d’animals i, molt especialment, garantir la bona convivència entre aquells ciutadans que tenen gossos i aquells que no en tenen. En aquesta mateixa línia, a més, l’Ajuntament ha activat darrerament una agent cívica que, en espais com el Parc Central, informa els propietaris dels gossos de les obligatorietats de l’ordenança.

FER UN COMENTARI

*