Inici Destacats Igualada rep 2 milions d’euros per rellançar la indústria tèxtil

Igualada rep 2 milions d’euros per rellançar la indústria tèxtil

COMPARTIR

El Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial de les Indústries del Disseny d’Igualada-Anoia (PECT-IDANOIA) ha estat seleccionat per la Generalitat de Catalunya i rebrà una subvenció de 2 milions d’euros, la meitat dels quals seran aportats per un fons Feder de la Unió Europea i la resta per la Diputació de Barcelona i el propi consistori. L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha relatat que a través d’aquest projecte es vol «fer renéixer la indústria tèxtil a Igualada i l’Anoia», un sector que, tal com ha lamentat el batlle, «fa molt temps que algú donava per mort». El projecte contempla diferents accions per enfortir la indústria tèxtil local, entre les quals hi ha la creació de l’IGD Fashion Hub, un espai que ha de ser el punt de trobada del sector i on també s’hi farà formació i hi haurà un ‘showroom’. Alhora, també es duran a terme accions d’internacionalització, d’innovació i d’adaptació a la indústria 4.0. Totes les accions del projecte han d’estar en marxa abans del desembre de 2019.

El sector tèxtil dona feina actualment a Igualada i la comarca de l’Anoia a unes 2.500 persones i compta amb 200 empreses, les quals tenen una facturació agregada de fins a 500 MEUR. Amb l’objectiu de mantenir viu el sector i rellançar-lo de cara el futur, l’Ajuntament d’Igualada lidera un projecte d’especialització i competitivitat territorial que ha rebut l’aval de la Generalitat de Catalunya. En concret, el projecte està pressupostat amb 2 milions d’euros i contempla accions d’internacionalització de la indústria local, d’impuls de la indústria 4.0 i l’economia circular i també d’innovació.

Una de les accions destacades serà la creació de l’IGD Fashion Hub, un espai que es convertirà en la seu de les indústries tèxtils del territori i on s’hi duran a terme accions de formació i d’innovació. Aquest espai, pressupostat en uns 450.000 euros, s’ubicarà a la tercera planta de l’antiga fàbrica tèxtil Vives Vidal d’Igualada, que fa anys que està abandonada. Al mateix lloc també s’hi ubicarà l’Oficina de promoció de capacitats industrials, que tindrà l’objectiu d’atraure marques i distribuïdors al territori i també a promocionar el potencial de la fabricació local. La tercera planta de l’antiga fàbrica va passar a ser de propietat municipal com a part de les compensacions urbanístiques derivades de la reqüalificació de la finca, adquirida pel grup Bon Preu Esclat per ubicar un hipermercat.

La directora general d’Indústria, Àngels Chacón, ha explicat que el tèxtil era un sector propi i característic de la comarca de l’Anoia que «en un moment donat tothom donava per mort i desaparegut». «Nosaltres vam veure el seu potencial i quines possibilitats de futur hi havia», ha assenyalat Chacón, que veu important «posicionar les ciutats amb la indústria que les diferencia». Tots els elements del pla, creu Chacón, ajudaran les empreses a ser més competitives, a mantenir l’ocupació i a «seguir tenint una infraestructura que ens posiciona arreu».

De la seva banda, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha dit que el consistori «fa molt temps que treballa per estar al costat de la indústria» i s’ha reivindicat com «l’alcalde més industrialista». De fet, el batlle ha lamentat que «ens deien que Igualada seriem la Detroit del tèxtil i, en canvi, ara veiem que el tèxtil té futur».

Per la seva part, el secretari d’Administracions Locals de la Generalitat, Joaquim Ferrer, ha dit que el projecte d’Igualada «és un dels que ha rebut una valoració més alta» i ha posat en valor la tasca feta pel consistori, ja que, segons ha dit, «la majoria d’aquests projectes estan capitanejats per ens supramunicipals i són projectes molt complexos».

Finalment, el president del centre tecnològic Fitex d’Igualada, Joan Gabarró, ha subratllat la importància de la col·laboració amb les administracions per tirar endavant projectes que «si ho féssim la indústria sola no podríem». Per Gabarró, que també és empresari tèxtil local, la indústria «està en canvi constant» i això comporta que «algunes empreses desapareguin i que d’altres canviïn la manera de treballar i evolucionin». Segons ell, a Igualada hi ha una emprenedoria «molt potent» que ha passat de tenir petits tallers a grans indústries i creu que aquest projecte finançat amb fons europeus els ajudarà a «afrontar els canvis que ara ens venen de cop i volta com la globalització, els reptes mediambientals o la tecnologia 4.0».

Mar Martí / ACN

COMPARTIR

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

*