Inici Societat Igualada renovarà l’ofrena del Ciri Votiu a Montserrat

Igualada renovarà l’ofrena del Ciri Votiu a Montserrat

COMPARTIR

Aquest dissabte, 13 d’abril, l’Ajuntament d’Igualada renovarà la tradicional ofrena del Ciri Votiu a la Mare de Déu de Montserrat. Aquest costum, que es va recuperar a la dècada dels anys ’90, recorda que l’any 1.515 i amb la voluntat d’evitar l’arribada d’una epidèmia de pesta procedent de Barcelona, els consellers de la vila d’Igualada van demanar protecció a la Mare de Déu duent-li un ciri.

Aquest any 2019, la comitiva encapçalada per l’Ajuntament d’Igualada comptarà amb la participació de la Coral Infantil Gatzara, de l’Institut Pere Vives Vich i de la Parròquia de la Sagrada Família, que celebren el seu cinquantè aniversari. També participarà en l’ofrena l’Espeleo Grup Anoia – EGAN, que commemora els seus trenta anys d’activitat.

Així, unes tres-centes persones sortiran en autobús des de l’estació d’Igualada, participaran en la missa conventual a la Basílica de Montserrat i, abans de la tornada, seran rebuts pel Pare Abat en audiència especial.

La portada del Ciri Votiu s’emmarca en una època, el segle XVI, marcat per l’amenaça de la pesta sobre la ciutat. L’any 1501 ja es van organitzar processons extraordinàries a la Verge de la Pietat i a Sant Sebastià. També en aquella època de la Igualada medieval es van tancar la majoria dels portals de la ciutat emmurallada per impedir l’entrada de persones sospitoses de tenir pesta.

Malgrat el ciri portat a Montserrat cada any, el 1589 la pesta bubònica fa estralls a Igualada. Es tapien dos carrers sencers on viuen la majoria dels 237 contagiats, dels quals 112 van acabar morint.
Un any després es va produir el fet prodigiós de la suor de sang del Sant Crist, un fet que la ciutat va interpretar com el final d’una època de desgràcies.

Al segle XVIII es va deixar de portar el Ciri Votiu fins que es va recuperar la tradició a finals del segle passat.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*