Inici Cultura Igualada redescobreix el seu modernisme

Igualada redescobreix el seu modernisme

COMPARTIR

La Festa Major d’Igualada ha incorporat durant tota la setmana unes passejades pel patrimoni modernista de la ciutat que han desmuntat el tòpic de que els actes culturals són minoritaris.

Sota el guiatge de l’historiador de l’art David Martínez, es descobreixen les fites del naixement de la Igualada moderna, que deixa enrere la fesomia medieval i afronta el segle XX bevent de les corrents que arriben de Barcelona. Un personatge clau és l’alcalde Joan Serra i Constansó, que impulsa la construcció de la xarxa de clavegueram, l’escorxador i el desaparegut mercat conegut com “La Pajarera”.

La burgesia de la ciutat també adopta la corrent, encarregant habitatges a arquitectes com Isidre Gili Moncunill, Josep Pausas o Pau Salvat. La primera parada de la ruta és un exemple d’això, Cal Monets, un edifici impulsat l’any 2013 per un empresari adober.

La visita no es queda en l’exterior, sinó que els visitants poden accedir a un dels habitatges nobles de la finca, on es poden observar pintures i decoracions al sostre i el mosaic hidràulic al terra, una innovació de l’època.

Passant per una altra de les joies de la ciutat, Cal Ratés, la visita arriba a Ca la Mamita, un edifici que l’historiador David Martínez no dubta a afirmar que “si estigués a Barcelona seria un dels recomanats com a imprescindibles per visitar”. La ruta permet entrar dins d’un dels grans pisos de la finca, que conserva una reproducció de les pintures originals al sostre.

La passejada recorre encara altres indrets com la pastisseria targarona, Cal Ble o Cal Pla abans d’acabar fent un vermut a El Foment, edifici de 1890 que manté les pintures decoratives de principis del segle XX.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*