Igualada pel Clima considera “absolutament incomprensible” els treballs d’enjardinament que està fent l’Ajuntament d’Igualada a l’entorn de l’Hospital.
L’entitat apunta que “fins ara hi havia uns parterres amb vegetació herbàcia que requeria molt poc manteniment, poca aigua i que, en cas de morir per sequera, fàcilment tornaven a brotar o hi germinaven plantes silvestres en millorar les condicions.” Igualada pel Clima assegura que el parterre amb vegetació és una estructura que esdevindrà imprescindible a les ciutats com a eina per mitigar l’efecte d’illa de calor. Una superfície herbàcia permet disminuir en més de 20ºC la temperatura del sòl i alhora, quan plou, en permet la filtració d’aigua. Si les ciutats disposen de superfícies amb parterres herbacis els beneficis són nombrosos: hi ha una disminució de la temperatura ambiental, s’afavoreix anar a peu, hi ha un increment de la disponibilitat d’aigua per l’arbrat (menys cost en rec) i s’evita que les aigües pluvials circulin cap al clavegueram i el col·lapsin. Quan això succeeix, les aigües residuals, carregades de sabons, olis, i altres substàncies tòxiques són abocades al riu, problemàtica important a Igualada i en gran part responsable del mal estat del riu Anoia.
Igualada pel Clima lamenta que “l’actuació de l’ajuntament ha anat en sentit contrari i ha eliminat la vegetació contínua que hi havia en tots els parterres, ha instal·lat rec en gota gota, ha cobert tota la superfície amb una lona de plàstic, ha plantat alguns arbusts i plantes herbàcies i ho ha cobert tot amb materials àrids”.
L’entitat ambientalista adverteix que les conseqüències d’aquestes actuacions “no són menors: reducció important de la superfície amb cobertura vegetal, increment del consum d’aigua de rec, reducció de la filtració d’aigua al sòl a causa de la lona de plàstic, generació de microplàstics que s’infiltraran amb l’aigua del subsol, increment de la temperatura ambiental en períodes de calor degut a l’ús de materials àrids per cobrir la superfície, necessitat d’adob químic (el plàstic no permet que les restes vegetals esdevinguin matèria orgànica i adob) i malbaratament econòmic: s’han destinat molts més diners a la feina d’obra pública que a l’arbrat quan les necessitats de reverdir la ciutat són urgents i prioritàries”.
Igualada pel Clima creu que en un context de sequera i augment de la temperatura “sembla del tot incomprensible que es duguin a terme actuacions d’aquest tipus” i acusa el govern municipal de voler “guanyar eleccions a costa de fer “espais bonics” del tot insostenibles”.
Ja fa anys que l’Ajuntament d’Igualada actua d’aquesta manera. Predica una cosa i en fa una altre. Pro mentre els igualadins els anem votant, ells continuaran fen el mateix.