Inici Societat Igualada convida a redescobrir el seu passat industrial amb visites i gastronomia

Igualada convida a redescobrir el seu passat industrial amb visites i gastronomia

COMPARTIR

El Museu de la Pell d’Igualada organitza diferents activitats coincidint amb la segona Setmana del Turisme Industrial, promoguda del 4 al 12 de novembre per la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), amb la col·laboració a nivell local del Gremi de Blanquers d’Igualada, de diferents restaurants locals i del Museu del Tren en Miniatura Railhome BCN. A més, durant aquests dies, el museu obre portes amb entrada gratuïta en tots els seus espais, de dimarts a divendres de 10 a 14h, dijous i divendres també de 16 a 18:30h, i els dissabtes i diumenges d’11 a 14h.

En primer lloc, aquest dissabte, 4 de novembre, es farà una passejada comentada per Miquel Vila, un adober bon coneixedor de la història dels blanquers igualadins i del barri que els és propi. L’itinerari s’iniciarà a les 11:30h a l’adoberia de Cal Granotes, que data del segle XVIII, un dels edificis més antics i característics que testimonien l’activitat adobera d’abans de la revolució industrial i que, com bona part de les construccions situades a frec del rec que les abastava d’aigua, va configurar els inicis d’aquest barri industrial. De la importància del barri i de la seva activitat adobera se’n parlarà al llarg del recorregut, seguint el canal del Rec fins arribar a l’Adoberia Bella, edifici que després d’una acurada rehabilitació, avui és la seu de l’Igualada Leather Cluster Barcelona i punt de referència del projecte Igualada, capital europea de la pell de qualitat. Aquí es podrà conèixer el tractament de les pells en l’actualitat a partir d’un vídeo, cedit per l’empresa Curtits Vic Alemany, que mostra el procés de l’adob en diferents adoberies. La durada aproximada de tota l’activitat serà de dues hores. No es necessita reserva prèvia, tot i que l’aforament és limitat.

Recuperant la “truita de murri”

D’altra banda, diumenge, 5 de novembre, el Museu de la Pell afegeix a la visita de cada primer diumenge de mes l’oportunitat de tastar la “truita de murri”, un plat basat en l’àpat tradicional dels treballadors de les adoberies. La proposta s’emmarca en una acció que tindrà lloc en diferents punts del país, La cuina de la nostra memòria, iniciativa de la XATIC dins la Setmana del Turisme Industrial, amb l’objectiu de promoure i donar a conèixer el patrimoni gastronòmic vinculat a la tradició industrial.

La cita, doncs, serà doble: a les 11:30h es durà a terme l’habitual visita guiada i gratuïta del primers diumenges de mes a les exposicions permanents de la instal·lació. En acabar, a tots els assistents se’ls lliurarà un tiquet amb descompte de 2 euros sobre el menú per tastar la “truita de murri” en un dels restaurants que participen en la iniciativa: El Jardí, El Racó del Traginer, Singular i Ramon Cuadras.

La denominació del plat fa referència a la forma de truita –sense ser-ho realment– que acabaven adoptant els seus ingredients principals, la col i la patata, quan es trinxaven, aixafaven i es passaven per la paella. Se servia acompanyada d’un tall d’arengada o de cansalada. Aquest nom s’havia utilitzat antigament en algun indret de la comarca per referir-se a aquest senzill però deliciós àpat i, tot i que no ha acabat sent una denominació massa generalitzada, ara s’ha utilitzat per designar una recepta, modernitzada i atrevida, del que havia estat el menjar típic dels treballadors de la pell.

La “truita de murri”, que conserva els ingredients principals i n’afegeix un de nou, l’ou, és una recepta del Grup Jardí – Restaurant Sesoliveres i ara es posa a disposició de tots els restaurants perquè sigui incorporada als seus menús i cartes. Per als qui no puguin degustar el plat el dia 5 de novembre als restaurants, el Museu n’oferirà un tast al pati el dissabte, 11 de novembre, a un preu de 2 euros la tapa i 1 euro el got de vi o d’aigua.

D’altra banda, el diumenge 12, el Museu del Tren en Miniatura Railhome BCN també proposa, amb els mateixos preus populars, un tastet de l’”olla ferroviària”, una creació dels antics maquinistes, fogoners i guardafrens del ferrocarril, que es cuinava durant el trajecte aprofitant l’escalfor de la pròpia màquina.

FER UN COMENTARI

*