Inici Destacats Igualada, al nou Índex de Referència de Preus de Lloguer a Catalunya

Igualada, al nou Índex de Referència de Preus de Lloguer a Catalunya

COMPARTIR

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa aquest mes de juny l’Índex de Referència de Preus de Lloguer amb l’objectiu d’aportar transparència al mercat de lloguer i donar eines per a modular increments desproporcionats de les rendes que s’han detectat els darrers mesos en algunes ciutats.

L’índex s’aplica en la seva primera fase en 27 municipis, entre els quals hi figura Igualada, que representen gairebé un 60% de la població de Catalunya. Segons va explicar la passada setmana el Govern i segons ha ampliat avui a nivell local el tinent d’alcalde de Qualitat Urbana de l’Ajuntament, Jordi Pont, l’índex ha estat creat en base a les dades dels 200.000 contractes de lloguer d’aquests municipis dipositats a l’INCASÒL. Són els contractes dels últims tres anys, signats entre 2014 i 2016, fet que aporta informació actualitzada i fidel a la realitat del mercat.

Un indicador de consulta pública

L’índex és un indicador de consulta pública amb caràcter informatiu, que permet conèixer una estimació del preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’un habitatge ubicat en una zona i amb unes característiques definides per qui fa la consulta.

Tothom hi pot accedir a través del web agenciahabitatge.gencat.cat/indexdelloguer, introduir-hi dades com l’adreça, la superfície de l’habitatge sense els elements comuns i altres informacions no obligatòries com ara la planta, l’any de construcció, el certificat energètic i si disposa o no d’ascensor i pàrquing. El sistema indexa aleshores els pisos similars a l’especificat al seu voltant, per acabar determinant quin és el preu mitjà del lloguer i destacant dos preus més, un de l’àrea inferior i un altre de l’àrea superior.

Per exemple, pel que fa a un pis situat a la Plaça de l’Ajuntament d’Igualada, situat en planta primera o segona, construït entre 1997 i 2007, amb una superfície de 70m2, en bon estat de conservació, amb certificat energètic de classe B i sense aparcament ni ascensor, aquest tindria, segons l’índex, un preu de lloguer recomanat de 4,70 euros/m2. Això suposaria una quota mensual de 330 euros per al llogater. La cerca a l’índex, però, també demostra com, dels 30 habitatges llogats en un radi de 300m al voltant del pis cercat, també se’n troben a un preu superior –5,69 euros/m2– i inferior –4,18 euros/m2–.

El regidor Jordi Pont va apuntar que, un cop s’hagi testat l’eina durant uns mesos, es podrien posar en marxa incentius per als propietaris tant des de la Generalitat com des dels ajuntaments, que es comprometen a consensuar-les.

A Igualada, segons ha recordat el tinent d’alcalde, ja fa anys que es donen subvencions per al pagament de l’IBI, fins ara orientades a famílies monoparentals, pensionistes i majors de 65 anys. Aquesta nova opció, vinculada a l’Índex de Referència de Preus de Lloguer, seria una nova via a explorar en el futur.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*