L’Ajuntament d’Igualada ha enllestit la instal·lació d’equips desfibril·ladors d’última generació en cinc edificis de titularitat municipal. Concretament, els espais que des d’ara seran considerats cardioprotegits són l’edifici central de l’Ajuntament, el mercat de La Masuca, l’Estadi Atlètic, el Teatre Municipal l’Ateneu i al camp de futbol de Les Comes. Igualada comptarà, doncs, amb set instal·lacions municipals amb aquests dispositius, perquè les piscines de Les Comes i del Molí Nou ja en disposaven.
En cadascun d’ells s’hi ha instal·lat un aparell Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA), que permetrà una reacció ràpida en cas que algun ciutadà que es trobi al seu interior o en les proximitats pateixi una aturada cardíaca. Les ubicacions per aquests nous aparells, segons explica el regidor de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament, el doctor Fermí Capdevila, “han estat triades intentant cobrir geogràficament la màxima superfície de la ciutat i donar, alhora, assistència als llocs on s’acostuma a aplegar més gent i d’altres on es practiquen activitats esportives amb freqüència”.
Les aturades cardíaques extrahospitalitàries constitueixen un important problema de salut pública. Al conjunt de l’Estat s’estima que cada any es produeixen més de 24.500 casos, una mitjana d’una aturada cada vint minuts. El 60% de les aturades cardíaques es produeixen en presència de testimonis i el 16% en espais públics, essent la fibril·lació ventricular la responsable inicial de fins el 85% de les aturades extrahospitalitàries. Per això, les societats científiques internacionals aconsellen estratègies dirigides a disminuir el temps de resposta i molt especialment el de desfibril·lació, considerant com a òptim un temps inferior a cinc minuts entre la trucada al número d’emergències i la descàrrega elèctrica.
Els avenços tecnològics han permès desenvolupar els darrers anys desfibril·ladors amb un funcionament automàtic i semiautomàtic que no necessiten personal sanitari per a fer-los servir i que, per tant, són adequats per a la seva utilització en recintes públics. Estan especialment dissenyats per ubicar-los en espais concorreguts, com grans magatzems o centres esportius, i per ser utilitzats per persones amb uns coneixements bàsics en reanimació cardiopulmonar i en l’ús d’aquests aparells.
Per això, durant les darreres setmanes, quaranta-cinc persones vinculades a cadascun d’aquests equipaments han rebut la formació pertinent per a fer-los servir. Aquesta
La Policia Local de Masquefa portarà desfibril·ladors als cotxes patrulla
La Policia Local de Masquefa incorporarà properament desfibril·ladors en els cotxes patrulla per poder actuar en casos en què hagin de socórrer alguna persona que pateixi una aturada cardíaca. Moltes vegades els agents locals són, per la seva proximitat, els primers a arribar als accidents i les emergències i per això la seva actuació amb els desfibril·ladors pot contribuir a salvar la vida de les víctimes, segons que explica el cap de la Policia Local, Marc Pérez.
Els agents de la Policia Local estan rebent aquest mes de març una formació específica per a l’ús dels desfibril·ladors. També l’estan fent els voluntaris de Protecció Civil de Masquefa, els quals també intervenen en emergències.
El Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA) és un aparell relativament fàcil d’emprar i des de la Generalitat s’està impulsant la seva implantació en equipaments esportius i altres per prevenir la mort sobtada. Ara, la Policia Local de Masquefa vol seguir aquesta línia i podrà actuar en casos d’aturada cardíaca al municipi.
Dilluns, xerrada a Igualada sobre els desfibril·ladors en espais públics
El proper dilluns dia 18 de març, a les 10h del matí, a la seu del Consell Comarcal de l’Anoia, es durà a terme una conferència sobre els programes de desplegament de xarxes de desfibril•ladors a espais públics organitzada per Espais Cardioprotegits Catalunya i amb la col•laboració del Consell Comarcal.
La xerrada oberta a institucions, entitats i tothom qui pugui interessar, hi participaran diferents ponents de primer nivell en el camp de la cardioprotecció que donaran el seu punt de vista i exposaran les seves experiències sobre el tema.
Cal destacar la participació del Dr. Josep Brugada, màxim especialista en arítmies cardíaques del Hospital Clínic, director del programa de control cardiològic de tots els equips del Barça i l’any 2012 va ser finalista del Català de l’Any.