Inici Destacats Igualada Som-hi vol que la ciutat impulsi mesures per a lluitar contra...

Igualada Som-hi vol que la ciutat impulsi mesures per a lluitar contra el canvi climàtic

COMPARTIR

Després que aquesta setmana l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el govern de l’Estat hagin decretat l’emergència climàtica i la creació de protocols i accions contra el canvi climàtic, el grup municipal d’Igualada Som-hi (PSC – Comuns – Igualada Oberta) demana que aquest compromís també arribi a la ciutat. Per això, la formació d’esquerres i progressista proposa la creació d’una Agenda d’Acció Climàtica per Igualada consensuada entre partits, entitats i empreses.

El regidor portaveu d’Igualada Som-hi, Jordi Cuadras, afirma que “la lluita contra el canvi climàtic és global però també local. Igualada no pot quedar al marge d’aquest repte i mentre veiem com altres administracions s’estan posant les piles, ens preocupa que el govern de la ciutat no hagi agafat aquesta bandera. Cal passar a l’acció. L’Agenda 2030 de la ONU marca el camí a prendre i volem que Igualada jugui el seu paper en aquest assumpte on ens hi juguem el present i, sobretot, el futur tal i com reclama, per exemple, el col·lectiu Friday’s for change que té un implicat nucli de persones a Igualada”. Cuadras recorda que “gràcies a la pressió i proposta d’Igualada Som-hi, durant aquest any 2020, l’Ajuntament començarà a instal·lar plaques fotovoltaiques als equipaments municipals perquè siguin 100% sostenibles i consumeixin energia neta, però cal fer moltes més accions. Com a ciutat hem de ser molt més ambiciosos i compromesos”.

L’Agenda d’Acció Climàtica que proposa Igualada Som-hi hauria de preveure accions concretes a càrrec de l’Ajuntament i ordenar-les de manera calendaritzada tot complint els Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca la ONU dins l’Agenda 2030. El model de ciutat d’Igualada Som-hi amb el qual va presentar-se a les eleccions municipals ja contempla diferents mesures que haurien de formar part de l’Agenda d’Acció Climàtica com per exemple promoure la mobilitat sostenible amb la creació del projecte “Camí segur a l’escola”, augmentar la pacificació del trànsit al centre de la ciutat amb accions en carrers com la Rambla de Sant Isidre o el carrer d’Òdena, crear una xarxa de carrils bici, consolidar els eixos de vianants i crear-ne de nous; afrontar la planificació urbanística pendent de la ciutat amb un POUM fet amb criteris verds i sostenibles i aprofitar la necessària transformació del barri del Rec perquè sigui el primer “barri verd” de Catalunya; millorar la xarxa de transport públic als municipis i polígons industrials de la Conca; lluitar per la construcció del tren gran i ràpid amb Barcelona i el carril Bus-VAO a la carretera B-23; promoure la creació de cooperatives de lloguer de vehicles elèctrics; adoptar sistemes per a revertir les males dades de reciclatge que té Igualada i complir amb els estàndars que marca la Unió Europea; promoure la sobirania alimentària i els productes Km0; i que l’Ajuntament doni exemple en deixar d’utilitzar envasos de plàstic, són algunes de les mesures que Igualada Som-hi proposa per l’Agenda d’Acció Climàtica.

Igualada Som-hi portarà al Ple de la setmana que ve una moció demanant el compromís per a crear de l’Agenda d’Acció Climàtica. Les mesures que proposa Igualada Som-hi són mesures de ciutat que haurien d’anar més enllà del mandat, per això demana crear aquest espai de col·laboració entre tots els grups polítics, entitats i empreses per a acordar i establir l’Agenda d’Acció Climàtica. Barcelona, per exemple, ha seguit un camí similar amb la creació d’una taula que ha acabat elaborant un document d’accions calendaritzades per a posar en marxa els propers anys.

FER UN COMENTARI

*