Inici Destacats Igualada Som-hi demana a Marc Castells que ‘deixi d’inventar ocurrències urbanístiques’ al...

Igualada Som-hi demana a Marc Castells que ‘deixi d’inventar ocurrències urbanístiques’ al barri del Rec

COMPARTIR

Igualada Som-hi (PSC – Comuns – Igualada Oberta) s’oposen frontalment a la política d’urbanisme del govern de Marc Castells que planteja la creació d’un parc en una zona de propietat municipal al carrer de Santa Anna abans de planificar el barri del Rec en conjunt. El regidor portaveu d’Igualada Som-hi, Jordi Cuadras, ha estat contundent a l’hora de demanar una rectificació: “Demanem a Marc Castells que deixi d’inventar ocurrències urbanístiques al barri del Rec i planifiqui d’una vegada la ciutat amb l’única eina que les ciutats tenen per a fer-ho: el Pla d’Ordenació Urbanística”.

Cuadras considera que la proposta de crear un parc al carrer de Santa Anna “hauria de ser fruit d’un procés de planificació i no fruit d’una ocurrència per part de l’alcalde que alhora és el regidor d’Urbanisme. Recordem que fa només quatre anys, Castells plantejava construir un centre comercial quilòmetre zero en aquest espai. Potser si esperem una mica més, ens presenta una tercera proposta. No pot ser. L’urbanisme d’aquesta ciutat no pot continuar-se gestionant d’aquesta manera. Cal rigorositat, planificació i transparència”. Igualada Som-hi recorda a Castells que “no fa ni tres mesos va anunciar que impulsaria un pla director urbanístic per a planificar el futur del Rec i ara, quan encara no ha començat a debatre’s aquest pla, es despenja amb aquesta proposta. Això no és seriós, el Rec mereix més respecte i atenció per part del govern”.

Igualada Som-hi recorda que diferents governs de l’Ajuntament han fet un gran esforç per a comprar les propietats del carrer de Santa Anna les darreres dècades conscients de que són unes finques importantíssimes perquè actuen de frontera entre el centre i el barri del Rec: “No pot ser que el govern de Castells llenci tot aquest esforç econòmic que ha fet la ciutat. En aquest solar volem que s’hi creï habitatge públic, equipaments i serveis. I si cal fer-hi un corredor verd per a connectar amb el barri, també hi cap. Hi ha espai de sobres. Ens agraden molt els parcs però al carrer de Santa Anna no toca fer-hi un parc perquè el passeig de les Cabres i la plaça de la Creu ja fan que sigui una zona esponjada. El solar propietat de l’Ajuntament és molt gran i pot tenir moltíssimes més possibilitats amb un retorn social a la ciutadania”.

La regidora d’Igualada Som-hi Montse Montaña es pregunta quines compensacions de zona verda s’imposaran als propietaris del Rec quan es faci la transformació urbanística si en un solar municipal ja es crea una zona verda important com proposa Castells: “S’està començant la casa per la teulada. En el debat del Rec, l’Ajuntament no pot entregar aquests terrenys públics així com així. Aquest no pot ser el camí, hi ha d’haver un equilibri on hi guanyi tothom”, afirmen des de la formació d’esquerres i progressista. Igualada Som-hi demana esperar a fer la planificació urbanística perquè amb una anàlisi detallat s’ubiquin les zones verdes on facin falta i planteja com unir els patis del Museu amb la plaça del Doctor Joan Mercader o obrir l’espai buit de davant de Martí Enrich poden fer una gran funció de zona verda sense hipotecar els terrenys municipals del carrer de Santa Anna.

El Rec com el primer barri verd de Catalunya

Jordi Cuadras ha destacat que “Igualada Som-hi volem que el barri del Rec sigui el primer barri 100% sostenible de Catalunya. Amb aquest objectiu treballaríem si estiguéssim al govern i amb aquest objectiu treballarem, també, des de l’oposició perquè aquest és el nostre model de ciutat. És una oportunitat per a posicionar Igualada en la lluita contra l’emergència climática per a ser una ciutat capdavantera en sostenibilitat. El Rec és una oportunitat per a fer-ho”.

Cuadras recorda que “dins el nostre model de ciutat, volem que el Rec del futur sigui un barri molt europeu, verd i sostenible. Un barri amb habitatges, comerços, indústria neta i una connexió directa amb el Parc Fluvial del riu Anoia. Amb aquests objectius treballarem”. Cuadras explica que “hem estudiat l’exemple de Friburg, a Alemanya, que es defineix com la ciutat ‘més ecològica i sostenible del món’. Imaginem un Rec sigui el nostre Friburg i que sigui un barri que serveixi d’exemple a tot Catalunya”.

La regidora Montse Montaña explica que “Igualada Som-hi sempre hem defensat que és una oportunitat per a reinventar la ciutat dins la ciutat. Cap ciutat de la nostra mida té un barri per on reinventar-se i que marqui quin futur volem. Ni més ni menys que 40 hectàrees a disposició del present i el futur de la ciutat. Transformant el Rec, transformarem Igualada. Una nova Igualada que ha d’encomanar una nova energia i dinamisme a la resta de la ciutat. Per això, des d’Igualada Som-hi demanem que s’actuï amb aquesta visió de conjunt i amb molta cura, sense invents, ni nyaps urbanístics”.

2 COMENTARIS

 1. Llegint posts com aquest, se m’acudeixen moltes coses, tantes que em feia mandra contestar, però la veritat necessito contestar, pel bé de què entenc haguera de ser i no és.
  Comencem per l’intitulat:
  Ocurrències urbanístiques:
  Doncs bé. Per tenir ocurrències urbanístiques, s’ha d’estar a l’oposició, el govern fa propostes urbanístiques, té els regidors que té i per això mana i en el cas d’Igualada som-hi no, fi de la primera ocurrència.
  Propostes urbanístiques:
  Aquí ens entenem, tenint en compte la posició d’Igualada som-hi a l’Ajuntament, l’únic que es pot fer és intentar matisar les propostes del govern, no fer volar coloms, fent propostes que per una banda no són viables, per l’anteriorment dit i per un altre fent-se els màrtirs, perquè com que no manen no es poden realitzar.
  És més, fent propostes sense quantificar el cost i d’on sortirien els diners i rectifico l’eina per planificar el Rec és un PAM, de POUM ja en van fer un els socialistes, en el qual es requalificaven totes les propietats municipals amb uns índexs de construcció forassenyats, que feien que l’endemà d’aquell POUM si s’hagués aprovat, per art de màgia l’Ajuntament deixava de tenir deutes per la plusvàlua i podia començar a endeutar-se de nou, cos total d’aquell nyap €400.000 a la brossa.
  Propietats del Carrer Santa Anna:
  Si vols encara que ja ho deus o devies saber, t’explico els tripijocs que es van fer en govern d’Entesa, entre aquestes propietats i l’empres Municipal PIMA, per poder seguir demanat crèdit a l’Ajuntament.
  Llegeix-te l’hemeroteca, enginyeria financera de saló.
  Creació d’un parc:
  No tinc els elements per dir si és o no necessari crear un Parc al lloc, però dir que no és el lloc on es necessita o no, també em sembla molt agosarat de la vostra part, és simplement una opinió sense més.
  Construir habitatge públic, equipaments i serveis:
  Sou molt de construir i poc d’estalviar, l’Ajuntament encara no s’ha recuperat, de l’endeutament del govern d’Entesa i vosaltres ja torneu a gastar, gràcies a deu virtualment, sense pressupost que ho avali i sense un pla que ho justifiqui, tireu pel broc gros, perquè fer demagògia d’esquerres surt gratis i si es fa realitat s’endeuta al poble com sempre.
  Els que parlen sempre de fer coses pel poble, viuen d’ell i són els que més el carreguen de deutes.
  El Rec com el primer barri verd de Catalunya:
  Encara que no cal ser tan agosarats, tenir el primer barri verd, aquí no juguem a qui la té més grossa o a qui és el primer.
  Més sostenible, verd i de lluita contra el canvi climàtic, que un gran parc no hi ha res.
  Crear un parc no és mai una hipoteca, el seu cost i manteniment és infinitament més barat, que crear i mantenir equipaments i pisos socials, això sí que és una hipoteca, sense saber d’on surten les misses, o almenys això és quelcom que no expliqueu i com deia el meu avi, amb els teus que de coses en faríem.
  Model de ciutat:
  Sempre que sento, el nostre model de ciutat, em tremolen les cames, pressuposo que hi deu haver un model de ciutat per tots i cadascun dels ciutadans d’Igualada i evidentment la ciutat és el que els ciutadans volen que sigui, no la que els polítics volen, o sigui que el que es pot fer com a gestors de la ciutat és escoltar la voluntat ciutadana i no imposar models de ciutat, que no volen dir res.
  Evidentment intentar enlluernar als ciutadans amb projectes d’altres ciutats, no té cap sentit, no sabem res de les seves disponibilitats, ni de si un govern anterior en comptes de deixar-los endeutats fins a les celles, com ho va fer l’anterior govern del seu color, si els hi va deixar unes finances sanejades i que possibiliten haver fet el que han fet.
  D’exemple d’endeutament:
  Ja ho vam ser a tot Catalunya junt amb el model de ciutat de l’anterior govern socialista, Reus €300.000.000, Igualada €60.000.000, No cal dir res més.
  Au, que tingueu un bon dia.

 2. Meinx paraules i mes treballar amb les coses essencials i dignes. Passejant pel barri, els mateixos bretols que es diverteixen durant el cap de setmana tenen carta blanca per fer les gamberrades que volen i es diverteixen amb pintades a les façanes fins i tot desafiant al noiet que fa d’alcalde amb textos com “aquest es un barri de xauxa”. On es l’eficacia de l’ordre public? On son les patrulles de vigilancia que vetllin per la seguretat i el patrimoni? A l’hora de cobrar impostos son els primers en complir, talment com embutxacar-se salaris i prebendes inmerescuts, perque algú coneix el curriculum professional d’aquest noiet que te fantasies? Mes baix no podiem caure!

FER UN COMENTARI

*