Inici Destacats Igualada culminarà amb un concert diumenge els actes dels 125 anys del...

Igualada culminarà amb un concert diumenge els actes dels 125 anys del naixement del Mestre Joan Just

COMPARTIR

El proper 27 de novembre a les 18h, el Teatre Municipal de l’Ateneu, acollirà la culminació dels diversos actes d’homenatge que s’estan desenvolupant amb motiu del 125è aniversari del naixement del Mestre Joan Just i Bertran amb un concert homenatge que recollirà part de la seva variada obra.

Músics i agrupacions igualadines hereves d’aquest ric llegat l’homenatjaran en aquest concert que pretén reflectir l’extensa obra del Mestre, que abasta des de les peces per a piano fins a l’obra simfònica, amb la reestrena dels Tres Quadres Simfònics que no s’interpretaven des de la seva estrena l’any 1960 al Teatre L’Ateneu.

No hi faltaran tampoc una mostra de la seva obra per a Cobla i Banda -exceptuant la seva Marxa del Patge Faruk, poc coneguda malgrat la seva gran qualitat-, ni la que es pot considerar la seva principal contribució a la cultura catalana: la seva obra coral, i en especial els seus extraordinaris arranjaments de cançons tradicionals catalanes, que des de la seva tasca a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya tan estimava.

Grans músics de la nostra ciutat com Jordi Savall -qui ja ha confirmat la seva presència en aquest concert-, David Padrós, Teresa Llacuna i altres mestres i músics igualadins difícilment haguessin arribat on van arribar sense la seva influència i mestratge. Però sens dubte el gran llegat del Mestre Just el trobem en les institucions i entitats que ell va fundar i dirigir, com la Banda de Música d’Igualada, l’Escolania de la Pietat, la Schola Cantorum o la Coral Mixta o les que ell va heretar i va salvar d’una més que probable desaparició en períodes de gran turbulència, com l’Escola Municipal de Música i Conservatori de Grau Professional Mestre Joan Just. També dirigí l’Orfeó de Santa Coloma i impulsà la creació de Joventuts Musicals i la secció de musicologia del Centre d’Estudis Comarcals.

Joan Just no només salvà l’orgue de Sta. Maria d’una més que probable desaparició, amb la coneguda anècdota de la interpretació d’un tango davant dels milicians, sinó també la vida del P. David Pujol, llavors director de l’Escolania de Montserrat -no oblidem que el Mestre Just fou antic escolà i pare d’escolà i posterior abat de Montserrat P. Cassià- i de molts dels seus compatricis. Però amb la seva fermesa i tenacitat plantà la llavor de l’amor a la música a tots aquells igualadins i igualadines que gaudiren del seu mestratge i dels quals tots els qui serem a dalt de l’escenari de l’Ateneu en som deutors.

El director artístic d’aquest concert serà el director igualadí Daniel Mestre Dalmau, comissari de l’Any Joan Just.

Aquest concert serà enregistrat i es publicarà per a la discogràfica FICTA.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*