Inici Societat Igualada celebra dissabte la 8a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

Igualada celebra dissabte la 8a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

COMPARTIR

El proper dissabte 7 d’octubre a arriba a Igualada la 8a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant i amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada, el Consell Comarcal de l’Anoia i la Generalitat de Catalunya.

Des de la seva primera edició el 2016, la JGPO s’ha convertit en un esdeveniment de referència per descobrir de primera mà els usos d’un gran nombre d’espècies i varietats silvestres que, si bé són desconegudes per la majoria, poden tenir un gran nombre d’aplicacions en el dia a dia, per exemple en l’àmbit culinari. A dia d’avui, la Jornada aplega més de 80 expositors, organitza més de 100 activitats i compta amb més de 150 voluntaris d’arreu del territori, que aposten per aquest canvi en el model productiu i de consum, raó de ser de la Jornada, i també d’Eixarcolant.

Activitats paral·leles a la Jornada

Aquest augment de l’interès per la Jornada, ha propiciat a més l’organització de noves activitats, més enllà del dissabte 7 d’octubre i més enllà de la ciutat d’Igualada.

D’una banda, se celebra per segon any una nova edició dels ‘Restaurants Silvestres’, que en aquesta ocasió reuneix les propostes de 6 restaurants d’Igualada: Kokobol, Cúbics, Sesoliveres, Cafè de l’Ateneu, Ingravita i el Foment. Del 2 al 8 d’octubre, podreu gaudir dels seus menús amb les plantes silvestres comestibles com a protagonistes indiscutibles. Els propers dies s’aniran publicant a les xarxes socials d’Eixarcolant les diferents propostes de menú, que inclouran espècies com la verdolaga, la malva, ortiga, sàlvia, tarongina o sajolida, entre d’altres.

També es reprenen les activitats prèvies a les escoles de l’Anoia, on aquests dies, els alumnes descobreixen les plantes silvestres comestibles del nostre entorn, s’explicaran diverses propietats, característiques i usos d’algunes plantes que es portaran a l’aula, i l’alumnat podrà convertir-se en petits xefs elaborant la seva pròpia recepta.

I per últim, com a novetat d’enguany, des del passat 14 de setembre està en marxa la Mostra Itinerant de Cinema Etnobotànic. Una iniciativa impulsada pels diferents nodes territorials del Col·lectiu Eixarcolant emmarcada dins de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic. En total s’han programat gairebé 30 passis a diferents poblacions del Pirineu, l’Empordà, Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona, el Bages, Osona, l’Anoia i les Terres de Ponent. Així com algún passi a les Illes Balears i al País Valencià.

Programa i inscripcions

El programa i les inscripcions es poden consultar a través del web d’Eixarcolant. A més, totes les activitats estan organitzades, a més de per blocs o tipus d’activitat (tastos, sortides etnobotàniques, tallers, etc.), per itineraris, amb l’objectiu de facilitar l’elecció amb aquestes agrupacions de les activitats i parades per diferents interessos dins la temàtica de les plantes oblidades. Així, podem trobar l’itinerari gastronòmic, de begudes, remeis i cosmètica, familiar, artesania, agricultura, sostenibilitat i recerca etnobotànica.

Eixarcolant és un col·lectiu de persones sense ànim de lucre que treballen per recuperar les plantes oblidades, que inclouen tant plantes silvestres comestibles com varietats agrícoles tradicionals. El principal objectiu d’Eixarcolant és situar en el centre del debat públic les plantes oblidades, l’agroecologia i la necessitat d’un canvi profund de model agroalimentari, tant des del punt de vista de la producció com de la distribució i del consum d’aliments. En trobareu més informació a www.eixarcolant.cat.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*