Inici Societat Igualada busca el consens per al futur del barri del Rec

Igualada busca el consens per al futur del barri del Rec

COMPARTIR

L’any 2010, el govern municipal de l’Entesa per Igualada va haver de desistir en la tramitació del nou pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) arran del rebuig que havia generat entre veïns, propietaris i entitats del barri del Rec.

L’actual govern, de CiU, ha reobert el meló del Rec amb la fórmula d’un concurs de projectes, al qual s’han presentat mig centenar d’arquitectes.

Amb l’arrencada del procés –que ha inclòs tres sessions de participació ciutadana–, s’ha constituït el Consell del Rec, un òrgan consultiu que buscarà consensos entre els veïns, els propietaris i el teixit social, empresarial i cultural de la ciutat al voltant del barri.

A punt el jurat del concurs de projectes

El Consell del Rec ja ha escollit quines tres persones els representaran al Jurat que haurà d’escollir les propostes guanyadores de la Consulta de projectes del Rec. A la reunió celebrada el passat 12 de gener a l’Adoberia Bella es va acordar que la representació del Consell serà col·legiada i anirà a càrrec de tres persones amb perfils diferents: un representant dels veïns, un representant dels propietaris i els empresaris del barri i, finalment, un representant de les entitats amb vinculació al Rec.

El Jurat es reunirà per primera vegada el proper dia 6 de febrer, i en aquesta primera reunió haurà d’escollir 15 propostes finalistes del total dels 48 equips presentats a la consulta, cinc per a cada una de les tres categories: Edificació i mixticitat d’usos, Espai públic i paisatge urbà i Urbanisme i connectivitat.

A més dels representants del Consell del Rec, el jurat està format per membres de l’Ajuntament com el Cap de Servei de Projectes, el Secretari i l’Interventor, i també per autoritats i experts del sector com un representant del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Director General d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, el director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i un representant de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya. El jurat serà presidit pel regidor de Qualitat Urbana de l’Ajuntament d’Igualada.

En la seva deliberació, el jurat tindrà en compte criteris com l’experiència del director o la multidisciplinarietat de l’equip, i els quinze seleccionats rebran una remuneració de quatre mil euros i tindran tres mesos per presentar un projecte de millora del barri del Rec d’Igualada. Abans de començar a elaborar les seves propostes, però, els equips seleccionats participaran en una jornada amb veïns que se celebrarà un dissabte del mes de març al barri del Rec, i que inclourà una sessió d’informació i context general als assistents, una passejada pel barri i una sessió de coneixement directe amb la ciutadania perquè els arquitectes i urbanistes puguin interlocutar directament amb els igualadins que els vulguin traslladar les seves opinions i idees sobre el futur del barri.

Tot i això, el procés i el concurs –que es resoldrà a mitjan 2017– no són vinculants. El regidor de Qualitat Urbana de l’Ajuntament d’Igualada, Jordi Pont, defensa que “el procés participatiu es complica molt si és vinculant”. I el que busca el govern municipal és el màxim de diàleg i consens, evitant les tensions de fa set anys.

Nou POUM “tant sí com no”

Independentment del resultat, el govern igualadí reconeix que “s’haurà d’engegar una figura urbanística que permeti transformar el barri, i el POUM no és l’eina més ràpida”. Pont hi afegeix que el nou POUM –el vigent és del 1986– “s’ha de fer tant sí com no, però fer-lo amb el barri del Rec endreçat o no és com el dia i la nit”.

La posada en marxa del procés participatiu ha portat veïns i propietaris del barri a aplegar-se en l’Assemblea del Rec. Volen tenir veu en les decisions que es prenguin, i reclamen, entre altres qüestions, que no s’incrementi la protecció dels edificis per tal de facilitar l’aparició de noves iniciatives individuals.

Pont reconeix: “Hi ha elements que haurem de catalogar i d’altres que s’hauran de descatalogar”, i posa com a exemple l’Adoberia Bella, immoble no catalogat que l’Ajuntament va comprar i va rehabilitar. El regidor reivindica: “Ara tenim una visió d’oportunitat diferent de la del 1986.”

Les adoberies es queden

Una de les premisses establertes en el procés és que el futur del barri, a curt i a mitjà termini, s’ha de basar en la diversificació dels usos mantenint les adoberies que hi ha en actiu.

Igualada va planificar el 2013 un polígon als afores pensat per traslladar-hi les adoberies i donar cabuda a noves empreses de manufactures amb pell. Una estratègia a llarg termini, perquè les empreses han seguit invertint en ampliacions al barri del Rec.

El geògraf Alfons Recio, membre de l’entitat Amics del Rec, creu que el procés actual cau en l’error de considerar el Rec la frontera sud d’Igualada, quan en realitat s’hauria de treballar per a la integració amb Santa Margarida de Montbui, a l’altra banda del riu. El govern municipal assegura que ho estan tractant, aprofitant que Montbui està elaborant el seu nou POUM.

Igualada també pretén capgirar la percepció sobre el barri, que passarà a ser la façana per al nou accés de la ronda Sud. Serà d’aquí a quatre anys, quan ja s’hauria de saber quin serà el futur del barri.

Una cita de moda reivindicativa

El novembre del 2009, en plena tramitació del POUM impulsat pel govern d’Entesa per Igualada, un grup de professionals vinculats al barri van tirar endavant el Rec.0, un esdeveniment que pretenia convertir antigues adoberies en botigues de moda durant uns dies. La complicitat d’algunes marques de moda va fer possible un esdeveniment que pretenia donar visibilitat al barri i demostrar que podia ser un centre d’activitat amb la seva genuïna configuració urbana.

L’esdeveniment ha repetit l’èxit en les seves successives edicions, ampliant el circuit d’antigues fàbriques convertides en ‘pop-up stores’ i portant a la ciutat més de 100.000 visitants en les darreres edicions.

Els organitzadors defensaven el Rec.0 com una visió del que ells imaginaven per al barri i confiaven que l’esdeveniment atrauria noves activitats en aquest sector.

Set anys després de la primera edició, el barri continua dominat per edificis abandonats i adoberies en actiu. Només el restaurant Somiatruites i una botiga de fàbrica que obre els caps de setmana han obert una escletxa on hi ha també equipaments com el Museu de la Pell i l’Adoberia Bella.

FER UN COMENTARI

*