Inici Societat Igualada acull una jornada sobre la prevenció de les úlceres

Igualada acull una jornada sobre la prevenció de les úlceres

COMPARTIR

Conèixer les noves tendències sobre el maneig de les úlceres per pressió (UPP) ha estat l’objectiu de la I Jornada de Prevenció en el tractament de les úlceres per pressió que ha organitzat el CAP Igualada Nord – CSA, el passat 16 de novembre, amb la participació d’un centenar de professionals anoiencs de la salut.

Els ponents han analitzat la rellevància que té el col·lectiu d’Infermeria en la prevenció i en el tractament d’aquest greu problema de salut, atès que afecta notablement al deteriorament i a la qualitat de vida, tant del pacient com de les seves famílies.

En aquest sentit, s’ha debatut sobre la necessitat de coordinar el treball multidisciplinari, donant rellevància a la implementació de protocols i registres de seguiment. S’ha tractat també sobre la importància de la seguretat del pacient i de la qualitat assistencial, el maneig de la prevenció tant des de l’àmbit sociosanitari com domiciliari, així com l’evolució en la història en el maneig de les UPP.

Hi ha participat ponents del Consorci Sanitari de l’Anoia, de la Fundació Sanitària Sant Josep, del Consorci Sociosanitari d’Igualada, i de l’Institut Català de la Salut. Com a taula de cloenda, el Dr. Joan Blanco, director del Campus d’infermeria de la Universitat de Lleida, ha donat la visió de quines són les últimes tendències en el maneig de les úlceres per pressió.

Què són les úlceres per pressió UPP?

Segons l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), una Úlcera per Pressió (UPP) és una lesió localitzada a la pell i/o al teixit subjacent, generalment sobre una prominència òssia, com a resultat de la pressió o la pressió en combinació amb la cisalla. La seva causa d’aparició està associada a factors de risc:

Primaris: pressió, fricció i/o cisallament.
Secundaris: humitat, estat de la pell, estat nutricional, patologies associades, etc.

Per tant, podem dir que les UPP són un problema multicausal i multifactorial.

Com evitar-les?

Segons la GNEAUPP. (Grupo Nacional pera el estudio y asesoramento en úlceras por presión y heridas crónicas), els objectius principals que haurien de tenir en compte des de l’Equip de Cures serien:

Identificar el pacient amb risc de desenvolupar UPP.
Mantenir la integritat de la pell.
Mantenir el pacient en òptimes condicions per a la seva posterior recuperació.
Proporcionar educació sanitària al pacient i a la família.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*