Inici Societat Igualada acull la commemoració dels 40 anys de la creació del Departament...

Igualada acull la commemoració dels 40 anys de la creació del Departament de Salut

COMPARTIR

L’Hospital d’Igualada ha celebrat aquest mes de juliol els 40 anys de la creació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya (1977-2017) amb un acte que ha comptat amb la participació de Núria Puig, gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Fco. Javier Niño, president del Consorci Sanitari de l’Anoia, Ferran Garcia, gerent del Consorci Sanitari de l’ Anoia, Imma Cervós, sub-directora Regional de la Catalunya Central de l’ASPCAT, Patricia Lloberas, responsable de Gestió Documental i Arxiu del Departament de Salut i el director de Serveis del Departament de Salut, Xavier Rodríguez.

Per commemorar aquesta efemèride, s’ha presentat a l’Hospital d’Igualada l’exposició “40 anys fent salut”, una mostra itinerant que ha produït pel Departament de Salut que consisteix en una sèrie de plafons amb un extens recull històric dels fets més rellevants que han tingut el Departament per protagonista. Fins al 28 de juliol l’exposició romandrà al vestíbul de l’Hospital d’Igualada. Durant l’acte s’ha projectat també un audiovisual amb entrevistes a treballadores i treballadors del Departament de Salut en aquest temps, i que forma també part de la mostra.

Quatre dècades d’història

Amb el restabliment de la Generalitat provisional al 1977 es va crear el Departament de Sanitat i Assistència Social, situat al Palau de la Generalitat i al passeig de Lluís Companys. En aquells moments també es va anomenar el primer conseller, Ramon Espasa. Un any després es va crear l’estructura del Departament i dels Serveis Territorials a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i es van iniciar les visites a institucions sanitàries pel territori per recollir informació, elaborar els estudis tècnics i planificar el mapa sanitari.

El traspàs de competències i de personal va arribar l’any 1979, amb l’Estatut d’autonomia de Catalunya. Al 1980, el Departament tenia 358 treballadors, una xifra que es triplicaria un any després, quan es van regular els centres i serveis sanitaris assistencials a Catalunya. També aquell any s’elaborava el primer Mapa Sanitari de Catalunya. No va ser fins l’any 1983 que el pavelló Ave Maria del recinte de la Maternitat va passar a ser seu del Departament. També aquell any hi havia ja 44 centres d’atenció primària arreu del país i es constituïa l’Institut Català de la Salut (ICS) –que assumia les funcions de l’antic INSALUD.

La contracepció i la tuberculosi (1979), les vacunacions (1980), la donació voluntària de sang i la recomanació de no fumar (1982) esdevenien els temes protagonistes en les primeres campanyes i materials informatius per a la població, als quals seguirien d’altres com el foment de les platges netes (1984), les drogues (1985) o l’educació sanitària, amb la distribució, l’any 1986, de més de quatre milions de díptics, cartells i butlletins.

FER UN COMENTARI

*