Inici Destacats Igualada acollirà dissabte l’Oratori musical Episcopus

Igualada acollirà dissabte l’Oratori musical Episcopus

COMPARTIR

En el marc del projecte Episcopus, la Basílica de Santa Maria d’Igualada acull “Oratori musical Episcopus. Diàleg Patriarcal”, un concert d’homenatge als bisbes Oliba i Torras i Bages, a càrrec de l’Orquestra Simfònica dels Vallès i 11 corals catalanes, organitzat pel Bisbat de Vic. El concert, l’acte central de l’any Oliba, se celebrarà el proper dissabte 10 de novembre, a les 18 hores, a Santa Maria i les entrades disponibles són a la venda a www.codetickets.com.

“Oratori musical Episcopus” és una obra musical religiosa original, composada per Monsenyor Valentí Miserachs (compositor i director), amb textos de l’escriptor i gramàtic català, Mn. Josep Ruaix (llibretista), ambdós del Bisbat de Vic.

L’obra representa un diàleg imaginari entre els bisbes Oliba i Torres i Bages, l’un des del cim del Montseny, l’altre des del cim de Montserrat, recollint textos de la Bíblia, de la litúrgia, de Verdaguer i de Josep Carner. El compositor Miserachs lliga magistralment aquest diàleg entre els dos bisbes, amb temes i melodies inspirades en la tradició́ musical de Catalunya.

A banda d’Igualada, prèviament, el concert s’ha celebrat a la Catedral de Vic (12 d’octubre), al Monestir de Ripoll (13 d’octubre), a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona (14 d’octubre), en un acte organitzat conjuntament amb la Conferència Episcopal Tarraconense, i, el passat dissabte, a La Seu de Manresa.

El principal objectiu del concert “Oratori musical Episcopus” és posar en valor la figura dels bisbes Oliba, en commemoració de l’inici del seu episcopat com a bisbe de Vic (1018-1046) i personatge reconegut d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya, i Josep Torras i Bages, en complir-se 100 anys de la seva mort, el 2016, per tal de reviure avui la seva petjada en el nostre país, des d’una experiència estètica i musical a l’abast del gran públic. En paraules del Delegat Episcopal per al Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic, Mn. Josep M. Riba, “la música toca el cor i els ressons corals fan entrar la història de la vida amb naturalitat a qui l’escolta”.

Com a solistes, interpreten el bisbe Oliba (baix) Josep Pieres; bisbe Torras i Bages (baríton), David Maria Gentile; Àngel I (tenor), Albert Deprius, i Àngel II (mezzosoprano), Marta Valero. Les onze corals participants són: Orfeó Vigatà de Vic, Coral Canigó de Vic, Cor de Noies Exaudio d’Igualada, Coral Capella de Santa Maria de Ripoll, Coral Ressons de Calaf, Coral Collserola Vallvidrera, Coral Regina de Manlleu, Cor Prats de Rei, Cor homes Igualada, Cor homes Osona i el Cor Infantil Emmi (Escola Musical Igualada).

El concert compta amb el suport del Pontifici Consell per a la Cultura del Vaticà, de la Fundació del Banc Sabadell i de la Diputació de Barcelona.

En el marc del projecte Episcopus, el Museu Episcopal de Vic també acull l’exposició Oliba Episcopus (del 27 d’octubre al 10 de febrer), per tal de conèixer la veritable importància d’Oliba i del seu llegat per a Catalunya i l’Església, en el context dels grans eclesiàstics del seu temps d’arreu d’Europa, tenint en compte diferents aspectes de la seva trajectòria.

Les entrades per accedir al concert tenen un preu de 10 euros i poden adquirir-se, de manera online, a www.codetickets.com i, presencialment, a les parròquies d’Igualada i a les oficines del Bisbat de Vic (entrada gratuïta per als menors acompanyats d’un adult –un menor per cada adult amb entrada-).

Monsenyor Valentí Miserachs i Grau, nascut el 1943 a Sant Martí Sesgueioles és sacerdot. Ha realitzat els estudis eclesiàstics al Seminari de Vic (Catalunya) i a la Pontifícia Universitat Gregoriana (Roma), i els musicals, als Conservatoris italians de L’Aquila, Bari i Roma, i al Pontifici Institut de Música Sacra, del qual, des de 1995 a 2012, ha estat Rector, i també professor ordinari de composició. Organista a la Basílica Vaticana de 1975 a 1980. Cofundador i professor de diverses disciplines musicals (orgue, composició, cant coral, exercitacions orquestrals) a la romana Escola de Música “T. L. da Victoria”, de 1975 a 1994. És canonge degà del capítol de la Basílica Papal de Santa Maria la Major de Roma i director de la “Cappella Musicale Liberiana” de la mateixa basílica, des de 1973. Autor d’un extens “corpus” que comprèn oratoris, música simfònica i de cambra, organística, liederística, per a cobla i d’escena, i, principalment, música coral i litúrgica, en llatí, en català i en italià, en bona part publicada. L’obra completa preveu una cinquantena de volums. Autor de nombroses conferències i articles sobre el tema de la música sacra, espiritualitat, poesia, biografies, etc. És Protonotari apostòlic, posseeix la Creu de Sant Jordi (Generalitat de Catalunya), l’ “Encomienda de Alfonso X el Sabio” (Espanya), i és “Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres” i “Chevalier de la Légion d’Honneur” (França), acadèmic de la “Pontificia Accademia di Belle Arti e Lettere dei Virtuosi al Panteon” (Ciutat del Vaticà), de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi (Catalunya), i premi “Batista i Roca” pel treball de promoció de la cultura catalana a l’estranger (Catalunya). És canonge honorari de les catedrals de Tarragona i Solsona.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*