Inici Destacats Hi havia una vegada… o la importància de la lectura

Hi havia una vegada… o la importància de la lectura

COMPARTIR

Imaginar, aprendre, somriure, plorar, somiar, conèixer món, descobrir, fugir de la realitat, jugar, emocionar-se, viure… Quantes sensacions i emocions! I totes caben dins d’un llibre!

«Llegir: Anar passant la vista sobre les lletres, els signes o els números d’un escrit per tal d’entendre que hi diu». D’aquesta definició que podem trobar al diccionari català DIDAC, podem deduir que, en la lectura, a part de descodificar els signes, el més important és comprendre allò que es llegeix.

Llegir facilita l’adquisició de llenguatge, permet participar de la cultura, fa persones més lliures, facilita l’accés al coneixement i fa que el pensament sigui més precís. Per això, quantes vegades hem sentit dir com n’és d’important la lectura!

Malgrat tot, les estadístiques ens diuen que llegim poc.

Però, com es pot despertar el gust per la lectura? Si això fos cosa fàcil no hi hauria tants escrits i llibres per intentar donar resposta a la pregunta. Ara bé, el que sabem segur és que la influència de la família és decisiva per incentivar la lectura als infants, de fet, és molt important que vegin que els adults també llegeixen i ho agafin d’exemple. Segons David Duran, coordinador del Grup de Recerca sobre Aprenentatges entre Iguals (GRAI) «el 65% dels infants gaudeixen de la lectura quan els seus pares també ho fan».

A l’inici de l’etapa lectora dels nens i nenes, va bé llegir amb ells algunes parts del text ja que la seva lectura encara és lenta i dificultosa. D’aquesta manera, l’estona de llegir serà més amena i els motivarà més. A mesura que l’infant guanyi confiança llegirà més autònomament.

Una bona pràctica lectora és acostumar als petits a llegir unes pàgines cada nit. L’habitació amb la llum tènue, tots dos asseguts al llit (pare o mare i fill). Silenci… ”Hi havia una vegada…” hauria de ser una imatge habitual en les llars dels nens i nenes petits. L’experiència d’explicar contes als fills és molt gratificant. Potencia la imaginació i la creativitat, obliga a estar atents i en silenci, millora el vocabulari i la memòria… Crear aquesta rutina a l’hora d’anar a dormir ajuda a la relaxació i a descansar bé, ben al contrari de les pantalles que generen estimulació. Aquest costum els motivarà i serà un moment compartit bonic i de qualitat.

Un aspecte molt important és escollir llibres adequats per a l’edat de cada infant: l’ha de comprendre i ha d’enganxar-lo. Per això, cal buscar llibres relacionats amb els seus gustos i aficions.

En cap cas l’infant ha de percebre aquesta lectura com una obligació i com a adults hem de distingir entre la lectura de plaer i la lectura escolar. En la lectura de plaer, l’infant es pot equivocar i pot interpretar malament el sentit d’allò que es diu, perquè ell mateix se n’adonarà i s’autocorregirà.

I, quin és el millor moment per començar a llegir? Sempre és un bon moment per llegir-los un conte!

Alguns estudis defensen que a partir dels 8 mesos de vida, els nadons ja han desenvolupat la capacitat d’atenció compartida.

A l’escola introduïm un seguit d’activitats per fer amb els nens i així poder incentivar el gust per la lectura. Des dels més petits fins als més grans sempre trobem algun moment per portar-ho a terme: jocs de falda, contes il·lustrats, maletes viatgeres que surten de la nostra petita gran biblioteca, intercanvi de llibres, activitats que fem conjuntes amb avis, lectura entre padrins i fillols, presència d’autors dins les aules per acostar-nos més en el món del llibre, les lectures en veu alta…

Ajudar als nens a gaudir de la lectura és una de les coses més importants que es pot fer per ells, per això, val la pena la inversió de temps i energia: una societat lectora és una societat culta.

“Per volar, els ocells tenen ales i els nens tenen llibres” Jaume Centelles.

Gemma Parera
Isabel Fernández
Miquel Padrós

Mestres de l’Escola Mowgli

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*