Inici Economia Gres Catalan entra en liquidació voluntària

Gres Catalan entra en liquidació voluntària

COMPARTIR

[Img #3558]L’economia anoienca rep un cop molt dur als primers dies de l’any. La centenària empresa ceràmica de Calaf Gres Catalan tancarà les seves portes després d’anys d’ajustos. Gres Catalan va néixer l’any 1.911 i ha estat des de llavors motor de l’activitat industrial de l’Alta Anoia, i en conseqüència, una font de riquesa per tots els habitants de la zona.

A principis de l ’any 2011, l’empresa va sol•licitar Concurs Voluntari de Creditors i va posar en marxa un pla de viabilitat molt auster que va permetre aixecar el concurs el Juliol del 2012. En un comunicat, Gres Catalan lamenta que “a conseqüència de la persistent situació global de crisi,  especialment en el sector de la construcció, i a la negativa de les entitats bancàries a concedir-nos un acord de refinançament, ens hem vist obligats a  entrar, molt a contracor, en la liquidació voluntària de l’empresa”.

Per tant, l’empresa farà un tancament ordenat de la seva activitat i agraeix  “a tots els col•laboradors, clients, proveïdors, amics i sobretot als empleats, que durant més de cent anys ens han fet costat i  ens han donat  suport en els moments difícils, posant tot el seu esforç per tirar endavant l’empresa”.

En el mateix comunicat, l’empresa se sent almenys satisfeta pel fet “que el nom dels nostres productes perdurarà més enllà del temps i que el record de la marca Gres Catalan serà per molta gent, una referència  de qualitat excepcional”.

La responsable de màrqueting de Gres Catalan, Marisa Sugrañes, ha explicat que l’empresa va fer unes inversions importants durant el 2004 i 2005 per renovar la maquinària, però amb l’actual crisi econòmica aquestes inversions no s’han pogut refinançar. «La situació ja no es pot aguantar més», ha explicat.

Un cop molt dur per l’Alta Anoia

El tancament de Gres Catalan deixa en una situació especialment complicada la zona de l’Alta Anoia, on no hi ha empreses de gran volum que puguin absorbir una bossa tan gran de nous aturats. Precisament Calaf és el municipi de l’Anoia on més es va incrementar l’atur el passat mes de desembre, amb la inscripció de 17 nous veïns a les llistes del Servei d’Ocupació de Catalunya. Tot i això, la recent obertura del desdoblament de l’Eix Transversal deixa la zona de l’Alta Anoia en una ubicació privilegiada per atraure inversions.

Una agonia paral·lela a l’enfonsament de la construcció

La crisi general i la més que complicada situació del sector de la construcció ha acabat amb l’agonia d’una de les majors empreses de l’Alta Anoia, que portava fent ajustos des de 2010 per tal de garantir la seva viabilitat.

Gres Catalan donava feina a finals de 2007 a més de 200 treballadors, dels quals ara només en queden 48.

El setembre de 2010, el pes de l’empresa ja s’havia reduït fins als 130 treballadors, però Gres Catalan, propietat de la familia Sugrañes, va presentar un ERO que afectava 33 treballadors. Gres Catalán no va fer efectiu aquest expedient, fins al mes de març de l’any següent, en que va ampliar l’ERO fins a 70 treballadors i va presentar un concurs de creditors.

Amb un canvi en la direcció i l’aplicació d’un pla de viabilitat, el passat estiu Gres Catalan va aconseguir aixecar el concurs de creditors l’estiu passat, com reconeixia la companyía en un comunicat, “redreçant la situació i encaminant l’activitat cap una nova etapa, apostant fort per l’exportació i buscant nous mercats als Països Àrabs, Rússia i Sud Amèrica”. Entre les línies de futur que explorava Gres Catalan hi havia “la investigació en nous materials de futur que assegurin l’activitat econòmica”.

La manca de finançament i la negativa de les entitats bancàries a negociar amb l’empresa anoienca l’aboca al pitjor dels desenllaços, després d’un segle d’activitat i de ser una referència al seu sector.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*