Inici Destacats El govern vilanoví fa balanç satisfactori un any després de la moció...

El govern vilanoví fa balanç satisfactori un any després de la moció de censura

COMPARTIR

Aquest dimecres ha fet justament un any que es va celebrar la moció de censura que va capgirar el govern de Vilanova del Camí. PSC, VA!, VV i DECIDE van sumar una majoria suficient per encetar una nova etapa per al municipi que, ara fa un any, van assegurar que estaria marcada per l’estalvi i per una nova manera de fer.

L’alcaldessa Noemí Trucharte assegura que “el repte era tant complex com il·lusionant i crec que després d’un any, el balanç que presentem a la ciutadania és prou satisfactori i engrescador”. En aquest primer any de mandat, diu Trucharte, “hem introduït nous projectes com la primera Festa de la Solidaritat, una exhibició urbana de salt d’alçada, la presentació del procés COMNOVA que ha de permetre reduir les desigualtats en matèria de salut, i hem participat en els premis excel·lència premiant els alumnes de l’INS amb millors notes…”

El govern que presideix Noemí Trucharte també posa en valor la recuperació de la Festa de l’Esport i el Saló de la Infància, d’haver fet el primer homenatge a la comunitat educativa, i d’haver incrementat el programa d’actes de Festa Major on les entitats han tingut un paper primordial.

“Hem portat a terme”, continua explicant Trucharte, “més d’un centenar d’actuacions, entre elles, dues de gran envergadura com la urbanització de la piscina de Can Titó i la tercera fase del Casal, amb l’objectiu d’oferir-vos una Vilanova millor i hem complert amb el compromís d’austeritat i de transparència que vam anunciar ara fa un any”.

Un any de polèmiques

No ha estat, ni molt menys, un any plàcid a la política vilanovina. Una de les primeres decisions del govern, el projecte d’obertura del carrer Cervantes, va generar rebuig entre els veïns afectats. Malgrat haver-lo aprovat al ple municipal, el govern va fer finalment marxa enrere. La decisió va provocar una primera fractura al sí del govern vilanoví, donat que IPV-VV recolzava tirar endavant el projecte.

La segona polèmica no trigaria en arribar, amb la remunicipalització del servei de la neteja d’edificis. Amb la premissa d’aconseguir un estalvi per a les arques municipals, l’Ajuntament no va convocar un nou concurs per adjudicar el servei i deixava amb un futur incert 23 treballadores de Grup Àuria, l’empresa que tenia la concessió vigent que finalitzava el passat juliol. L’Ajuntament va convocar oposicions per a cobrir internament el servei i 16 treballadores van aconseguir plaça. Malgrat tot, Àuria i algunes treballadores han iniciat accions legals perquè consideren que el que s’havia de fer era subrogar la plantilla.

El referèndum de l’1 d’octubre també ha tingut repercussions a Vilanova del Camí de la mà d’un govern obertament antiindependentista. Per una banda, els mitjans de comunicació municipals no van oferir informació relativa a la campanya i al desenvolupament de la jornada. Per l’altra, l’Ajuntament ha sancionat una desena de veïns que la Policia Local va identificar el passat 20 de setembre amb cartells del referèndum amb multes de 500 euros. El ple municipal va recolzar l’aplicació de l’article 155 i no va reclamar l’alliberament dels consellers empresonats ni dels líders d’ANC i Òmnium.

I més enllà dels temes més polèmics, els plens han estat l’escenari de forma regular de tensió, retrets i acusacions d’allò més diverses entre govern i oposició, grups que van capgirar el seu paper fa un any.

Els sous dels càrrecs electes, novament controvertits

Els partits que formen l’oposició des de fa un any (V365, ERC i PDeCAT) han acusat el govern d’una “utilització partidista i demagògica” en la interpretació de xifres. Amb el canvi de govern es va passar a retribuir els electes en funció de l’assistència a plens o altres òrgans col·legiats. Però amb aquesta fórmula, “si, com diu Trucharte, els membres del govern dediquen més hores, això no consta legalment en lloc i per tant, estaria deixant de pagar impostos i sense contribuir amb la Seguretat Social”. A través d’un comunicat, els partits pregunten “Us imagineu dir-li al vostre cap, a la feina, que només us paguin en dietes i assistències per així no haver de contribuir a la Seguretat Social?”.

L’oposició remarca la contribució al bé comú que suposa contribuir al règim de la Seguretat Social i assenyalen que “el veritable estalvi d’un Ajuntament es mesura amb el tancament comptable anual, és a dir amb tots els números damunt la taula”. També indiquen que la despesa del darrer any en el que van governar, 2016, estava al voltant dels 140.000 euros, xifra similar a les dels ajuntaments d’Òdena i Montbui, segons els partits de l’oposició.

Per la seva banda, l’alcaldessa Noemí Trucharte assegura que “hem complert amb el compromís adquirit a l’inici del mandat i hem reduït la partida a 70.800 €, la meitat del què havia gastat l’anterior govern, que durant el 2016 va percebre 139.566,88 €.

A aquesta despesa, segueix explicant Noemí Trucharte, cal sumar les indemnitzacions de fi de contracte que es van haver de pagar després de la moció de censura i el sou del govern corresponent al mes de gener de 2017, que van suposar una despesa de 12.242,43 €.

El tema dels sous del nou equip de govern va ser un tema molt debatut després de la moció de censura i de fet, va ser una de les banderes dels quatre partits que van assumir el govern de la ciutat. L’alcaldessa explica que “era un compromís que PSC, VA, VV i Decide van assumir amb l’objectiu d’estalviar diners a l’Ajuntament. Diners que s’han pogut destinar a altres projectes com la recuperació del Saló de la Infància, o per ampliar partides, que al nostre parer quedaven curtes. Gràcies a baixar-nos el sou a la meitat hem pogut augmentar també els imports de les subvencions a les entitats locals”.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

*