Inici Destacats El govern de Vallbona d’Anoia es queda en minoria després d’expulsar el...

El govern de Vallbona d’Anoia es queda en minoria després d’expulsar el regidor de Veïns amb Veu

COMPARTIR

El convuls mandat municipal a Vallbona d’Anoia viu un nou capítol, en trencar-se el govern tripartit que formaven PSC, CiU i Veïns amb Veu. En el ple del passat dia 12 de juliol el regidor de Veïns amb Veu, Francisco Corral, es va desmarcar dels seus socis de govern, i va votar en contra dels dos punts de l’ordre del dia, propiciant que el govern perdés una votació, una modificació de pressupost, que volia usar quasi 500.000€ del romanent. El regidor argumentava que, algunes de les propostes fetes no pensen en el futur del poble, i serveixen per a netejar la imatge del govern. Aquestes idees també són defensades pel partit de la oposició, Junts fem Vallbona-ERC.

Per aquest motiu el regidor de Veïns amb Veu ha estat cessat, i el govern afronta ara els mesos finals del mandat en minoria, donat que PSC i CiU tenen 4 dels 9 regidors del consistori vallbonenc. L’alcaldessa de Vallbona d’Anoia, Maribel Ferrer, va signar el passat 20 de juliol el decret pel qual destitueix de totes les seves responsabilitats de govern el regidor Francisco Corral. D’aquesta manera, el regidor del grup municipal Veïns amb Veu  ja no formarà part de la Junta de Govern Local i, en el seu lloc, entrarà a formar-ne part la regidora Maria Dolores Campos.

El PSC considera “que l’actitud d’obstrucció a l’acció del govern resulta clarament lesiva pels interessos del poble i no podem entendre la negativa després d’haver acceptat incorporar totes les propostes formulades pels diferents grups. En especial resulta incomprensible el vot contrari de Veïns amb Veu, que forma part del govern”. Per als socialistes, “els interessos electoralistes d’alguns grups polítics del Consistori provoquen el bloqueig de l’Ajuntament i impedeixen que el nostre municipi avanci i millori” en el que defineixen com “una posició totalment irresponsable vers el futur de Vallbona d’Anoia”.

La modificació que no va tirar endavant estava motivada pel superàvit de 341.944 euros i el romanent de tresoreria de l’exercici 2017 de 945.282,35 euros. L’objectiu dels canvis al pressupost era incorporar un seguit d’inversions com la renovació i millora dels tancaments de l’Escola Josep Masclans i la millora dels lavabos del centre; la supressió de barreres arquitectòniques, construcció de passos elevats i la millora de la seguretat vial; la millora i adequació de diversos camins i espais destinats a l’aparcament públic; l’adequació de l’edifici de la casa dels mestres com a espai per a activitats socials i culturals; la millora de diferents espais de parcs i zones verdes; la millora de les instal·lacions elèctriques aèries, quadres elèctrics i enllumenat; la substitució del terra del pavelló i la renovació del seu equipament esportiu; l’execució de les franges perimetrals de protecció contra incendis; la renovació dels parcs infantils; i l’adquisició de patrimoni amb l’objectiu de facilitar la futura promoció d’habitatge assequible al municipi.

Un mandat convuls amb moció de censura inclosa

Aquest és l’enèsim capítol d’un mandat convuls que va incloure una moció de censura. Després de les municipals, un pacte com el que s’acaba de trencar va donar l’alcaldia al candidat de CiU, Raül Parramon. Un pacte que va durar dues setmanes, i que es va trencar quan el mateix Parramon va dimitir, i no es va presentar al ple d’elecció del nou alcalde. Junts fem Vallbona-ERC va passar a governar en minoria, en no sumar-se cap dels altres partits al govern. Enmig però, hi va haver la dimissió del cap de llista del PSC, i del successor de CiU. Va ser en aquest punt, amb el nou regidor de CiU, Pere Masagué, que a la primavera de 2016 es va reeditar el pacte PSC-CiU-Veïns amb Veu, materialitzat en la moció de censura presentada a finals de maig de 2016.

ERC considera des de l’oposició que “aquest govern sempre s’ha mostrat inestable, amb moltes discrepàncies en públic als plens municipals, i amb molt poca acció de govern”, una opinió que és un fet “reconegut per alguns membres del govern”, segons els republicans. El 2018 va començar amb una nova dimissió, aquest cop d’una regidora del PSC, que es va acomiadar amb una dura carta als companys, on afirmava que tenia la sensació “d’haver fet una moció de censura pel simple fet de posar-nos-hi nosaltres”, segons recull ERC. Ara, aquest mes de juliol la situació s’ha tornat a tensar entre els tres partits, fins al punt de trencar el govern.

Així, Vallbona d’Anoia s’encamina cap al final del mandat amb un govern dèbil i en minoria. ERC es pregunta si “miraran ara, PSC i CiU cap a Junts fem Vallbona-ERC, o seguiran volent esquivar el diàleg amb el partit més votat a les passades eleccions?”.

FER UN COMENTARI

*