Inici Societat El govern de Marc Castells adjudica més de 2 milions d’euros en...

El govern de Marc Castells adjudica més de 2 milions d’euros en contractes sense concurs públic

COMPARTIR

El govern de Marc Castells a l’Ajuntament d’Igualada ha adjudicat, des de l’any 2015, més de 2 milions d’euros de diners públics a través del procediment negociat sense publicitat, que permet adjudicar obres i serveis sense obrir un concurs públic.

Segons les dades del mateix ajuntament, el volum de pressupost adjudicat a través d’aquest procediment s’ha reduït en els darrers exercicis des del més del 14% del total de les adjudicacions fins a suposar poc més de l’1%, però el més cridaner és que en moltes ocasions, els serveis o obres que s’adjudiquen no obeeixen a la raó de ser d’aquesta fórmula de contractació.

La legislació de contractació pública admet que els procediments negociats sense publicitat lesionen les oportunitats de qualsevol empresa o persona que vulgui concórrer a un concurs públic, donat que no es fa públic cap anunci de licitació. Per això, el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic es va pronunciar ara fa un any recordant que “la magnitud de la lesió dels principis que suposa el procediment negociat sense publicitat, i que la llei només permet en casos taxats, ha de ser proporcionada a l’interès públic que es vol atendre i no estendre l’excepcionalitat més enllà del que sigui estrictament necessari per salvaguardar aquest interès.”

Un dels principals criteris que justifiquen aquest procediment és l’exclusivitat de l’obra o el servei. És a dir, s’ha de contractar a una única empresa o professional sense concurs públic perquè no hi ha competència.

I aquest criteri justifica, a primera vista, els prop de 28.000 euros pagats a la promotora del concert que va protagonitzar l’exconcursant d’Operación Triunfo, Alfred Garcia, durant el darrer festival Anòlia, els prop de 25.000 euros del concert de Txarango de la Festa Major de 2018 o la darrera edició de la VolCAT, per la qual es van pagar 106.000 euros a l’única empresa que l’organitza.

Però en la majoria de contractes assignats sense publicitat prèvia per part de l’Ajuntament d’Igualada el criteri d’exclusivitat o manca de competència sembla qüestionable. Les úniques dades que es fan públiques són els imports, els conceptes i les empreses adjudicatàries, el que fa difícil conèixer els motius o singularitats que justifiquen cada adjudicació.

Així, hi ha un contracte de 33.000 euros en material d’oficina, un de més de 12.000 euros en neteja i manteniment de l’anella verda, un de 24.000 euros en el manteniment instal·lacions esportives, un de 20.000 euros per la redacció del projecte de reforma de la plaça de la Masuca, un de 64.000 euros per reformar instal·lacions de fontaneria del pavelló de Les Comes, 34.000 euros pel manteniment de l’estadi atlètic, dos contractes per valor de 90.000 euros per la gestió del Molí Nou o tres contractes per un valor total de 150.000 euros per a la sonorització i il·luminació d’esdeveniments com l’European Balloon Festival o la Mostra d’Igualada.

L’adjudicació pública sense concurs també arriba a obres aparentment poc singulars com la reforma d’un tram del carrer Joan Mercader i de la Plaça dels Traginers, adjudicada per 95.000 euros.

O una obra més singular, com la passera entre el carrer Comarca i el Parc de Vallbona, que es va adjudicar sense concurs per 130.000 euros però que va acabar costant uns 250.000 euros.

En l’àmbit de les obres, també es van adjudicar sense publicitat més de 400.000 euros en contractes d’obres al recinte del Museu de la Pell.

Fins i tot es va arribar a adjudicar sense publicitat prèvia la una de les campanyes anuals d’asfaltat de carrers, valorada en gairebé 124.000 euros.

Totes aquestes dades, disponibles al Registre públic de contractació de la Generalitat, corresponen a procediments negociats sense publicitat entre l’any 2015 i el 2019, perquè prèviament no hi ha dades públiques.

11 COMENTARIS

 1. Ai ai ai!!! Y la fianza por el alquiler del viub2 tampoco se diposito en el Incasol…. Ya han iniciado expediente sancionador la cosa se os pone muy fea!!!!

 2. Francament no entenc aquesta editorial.

  És per afavorir a algú? Han fet quelcom il·legal? Esteu denunciant quelcom? És habitual o no actuar d’aquesta manera a tots els Ajuntaments? Hi quelcom que no s’ha registrat i s’ha d’actuar penalment?

  Perquè relatar el registre «públic» de contractes de l’Ajuntament i intentar generar dubte als ciutadans amb un article no firmat, em dóna la sensació que s’està intentat ajudar a l’oposició de l’Ajuntament, per la porta de darrere.

  No he vist que cap partit de l’oposició s’hagi queixat d’aquesta manera de procedir, que evidentment no és nova ni inventada per aquest govern municipal.

  Criticar per criticar és gratuït.

  Per cert, un petit apunt per reflexionar, parleu d’un import per la redacció del projecte de reforma de la plaça de la Masuca, un de € 64.000, sabeu quan va costar la redacció del projecte de reforma per part del govern d’Entesa? Doncs € 200.000 i la reforma no existeix, o si voleu podem parlar del estudi del POUM € 400.000, o també del WTC € 3.000.000, o € 800.000 diners posats a SIMA per fer un pàrquing a la plaça de les tortugues, que no existeix i un llarg etc. De diners tirats a la brossa i no he vist mai un editorial vostre sobre això.

  Si us plau, si hi ha quelcom a denunciar, feu-ho, si no deixeu de crear dubtes gratuïts i els ciutadans ja consultarem les dades, no pas amagades, sinó disponibles al Registre públic de contractació de la Generalitat i treure’m les nostres pròpies conclusions, sense necessitat d’editorials tendenciosos com aquest.

  I si només esteu fent crítica per afavorir algun partit de la oposició, dieu-ho també i tots sabrem a que atendre’ns.

  Segur que ho sabeu fer millor.

  Que tingueu un bon dia.

  Josep M. Torras Payerol

 3. Un comentari molt miserable.
  Francament usar el nom d’Orwell, un dels meus escriptors favorits sobretot amb la Granja dels animals, 1984 o homenatge a Catalunya, em sembla una ofensa a la intel·ligència i una covardia per la teva part, si tens quelcom a argumentar, argumenta i dóna la cara si no, queda com el que ets, un “valent”, darrere de les faldilles de l’anonimat!
  No hi ha diners en el món per pagar la dignitat i tu la deus haver perdut fa temps.
  https://aqualata.wordpress.com/2007/12/16/ressenya-rebel%E2%80%A2lio-a-la-granja-de-george-orwell/

 4. Deia Einstein que només coneixia dues classes d’infinit, l’univers i l’estupidesa humana i que només estava segur d’aquest últim i tu en cada comentari et superes. No em fa enfadar qui vol, sinó qui pot i tu estàs a anys llum, de poder-ho fer.

 5. Veure el Torras enfadat no té preu. Gràcies Orwell.
  Quan l’Entesa com, malauradament, fan la majoria d’ajuntaments (perquè és el sistema el què falla) feia el mateix (a vegades des de l’anonimat). En Torras es ficava amb raó les mans al cap. Ara ho justifica.
  Cuida’t, estimat.

 6. Sr Josep Maria Torras Payerol, no s’enfadi amb aquest Orwell…. Ja es defineix ell solet. Ja podem endevinar d’on segurament ve la informació. Ara que el periodista que la publica, també tela. Jo sempre comparo els periodistes amb els capellans, que pel secret de confessió no estan obligats a dir la font, ni que pugui semblar una tonteria la informació. Ara bé, en defensa dels capellans, com a mínims estan obligats a guardar la notícia, sigui certa o no. En canvi, els periodistes, poden escampar la merda tranquil.lament.
  Em sembla que la nota enviada avui des de l’Ajuntament, és el més rigurós que hi ha en aquest tema. Com a ciutadà, em quedo més tranquil.

FER UN COMENTARI

*