Inici Destacats Marc Castells porta al ple una proposta per tenir 5 regidors amb...

Marc Castells porta al ple una proposta per tenir 5 regidors amb dedicació exclusiva i 5 càrrecs de confiança

COMPARTIR

El Govern ha presentat als grups municipals la proposta de cartipàs a debatre en el ple que es celebrarà dijous 29 de juny. Un cartipàs d’organització de l’Ajuntament que respon a la voluntat d’acostar l’acció del govern municipal als barris i a les entitats, al dia a dia de les persones. Una proposta amb què el Govern també estén la mà als grups de l’oposició per arribar a consensos que permetin aprovar el cartipàs amb aportacions que aquests puguin proposar i s’acordin.

Els resultats de les eleccions municipals van incrementar un regidor de l’equip de Govern. Aquest fet, més la voluntat d’augmentar la dedicació a barris i entitats, s’ha traduït en una reorganització de les carteres i dels règims de dedicació dels càrrecs electes amb responsabilitats de Govern. Així, segons inclou la proposta, seran 6 els càrrecs amb dedicació exclusiva (l’alcaldia inclosa) i 1 amb dedicació parcial, mentre que 3 es regiran pel règim de dietes per assistència.

D’altra banda, es recupera la figura organitzativa de cap de l’oposició -que durant aquest mandat correspondrà a Jordi Cuadras (Igualada Som-hi)-, a través de la modificació del Reglament Orgànic Municipal i d’una resolució d’Alcaldia, «com a resposta a la voluntat d’entesa i de crear consensos entre el Govern i l’oposició ja que entre les atribucions que s’especifiquen per a la nova figura institucional hi ha, per una part, la de ser consultat, a iniciativa de l’alcalde, sobre els afers de més importància per al municipi i per l’altra, proposar millores de l’acció pública. També es vol donar una major pluralitat en els grans projectes de ciutat», segons un comunicat de l’ajuntament.

Així mateix, s’estableix que seran 3 els portaveus dels grups municipals i 7 els regidors que s’acolliran al règim de dietes per assistència, a part de la figura de cap de l’oposició.

La proposta de cartipàs municipal també determina que seran 5 les places de càrrecs de confiança.

L’ajuntament argumenta que «la proposta presentada pel Govern, s’acull a la normativa establerta ja que, segons aquesta, l’Ajuntament d’Igualada pot disposar de fins a 11 regidors a dedicació exclusiva i 7 places d’eventual».

ERC Igualada denuncia un pacte de la “sociovergència” a canvi del nou càrrec de Jordi Cuadras

Des de l’oposició, ERC i Poble Actiu ja han mostrat el seu desacord amb aquesta proposta del govern de Marc Castells. ERC qüestiona la nova figura, el “cap de l’oposició” que tindrà una retribució de 172.000€ durant els propers 4 anys i que l’ostentarà Jordi Cuadras (Igualada Som-hi – PSC). Els republicans també alerten que la suma total de càrrecs de confiança, regidors amb dedicació exclusiva i/o parcial i el cap de l’oposició suma pràcticament 3 milions d’euros de sous.

Davant d’això, ERC Igualada denuncia un pacte encobert de Junts i PSC per posar-se d’acord i crear aquesta nova figura de “cap de l’oposició” que passarà a cobrar 43.000€ anuals, un total de 172.000€ en 4 anys. Una figura que fins ara no existia com a tal i que tampoc estava retribuïda. Segons ERC, “ara Marc Castells i Jordi Cuadras han acordat un govern amb sous més alts, amb dos càrrecs més de confiança, amb més dedicacions exclusives i ara amb aquesta nova figura del cap de l’oposició que suposarà un cost extra de 172.000€ per l’ajuntament”.

En aquest sentit des d’Esquerra proposen “tornar a la situació del 2019, amb 3 càrrecs de confiança pel govern i no 5 i sense la figura del cap de l’oposició que ara cobrarà 172.000€ i que fins ara no havia sigut així”.

Segons ERC Igualada, la despesa total només amb els salaris de l’alcalde, regidors amb dedicació exclusiva i/o parcial, cap de l’oposició i càrrecs de confiança serà de pràcticament 3 milions d’euros: 2.891.603€. Un increment “molt alt” respecte el mandat anterior, que va ser de 1.701.488€ i que, per tant, hi ha hagut un increment de més d’un milió d’euros. Segons els republicans “no podem acceptar aquest increment ni la creació d’aquesta nova figura de cap de l’oposició” i “demanen” a la resta de grups de l’oposició que “no permetin disparar la despesa pública els nous càrrecs de confiança i noves figures fetes a mida i que arriben fins als 3 milions d’euros”.

Poble Actiu considera «una vergonya» l’increment de despesa en salaris a polítics

Poble Actiu també ha estat crític davant de la proposta. El Cartipàs estipula els salaris i dietes que cobraran tant els regidors de l’oposició com els del govern, així com els càrrecs de confiança del govern. Segons el regidor Pau Ortínez, «respecte al mandat 2019-2023, Junts ha proposat un increment del 33% del cost total, fet que suposarà pràcticament un milió d’euros extres a les arques municipals en el total del mandat. D’aquest increment, uns 900.000€ són pel govern, i especialment per als càrrecs de confiança de Junts x Igualada, i 85.000€ seran per als regidors de l’oposició. D’aquests últims, pràcticament la totalitat correspon al que percebrà Jordi Cuadras arran de la proposta de creació de la figura de cap de l’oposició. Des del punt de vista de Poble Actiu, un increment que ell rebrà en compensació per un possible pacte amb Castells.». El suport d’Igualada Som-hi va ser clau en l’anterior mandat per garantir la governabilitat de Marc Castells, que també estava en minoria.

La proposta del govern de Junts x Igualada, segons la regidora Elisabet Farrés «és una vergonya que no podem permetre, especialment quan la ciutadania té problemes per arribar a final de mes en un context de preus elevats i salaris baixos. Això només fa que generar més escepticisme polític i una major abstenció en les properes eleccions, però sembla ser que el més important és sortir-ne beneficiats personalment.» El nou Cartipàs suposarà que el govern passa de tenir 8 a 11,5 jornades completes, comptant tant els regidors amb dedicació exclusiva com els càrrecs de confiança. Segons la regidora Rosa Perelló, «ens sembla especialment preocupant que s’augmenti el nombre de càrrecs de confiança, això suposarà un increment de cost de més de 100.000€ anuals a les arques públiques. Uns càrrecs que comptaran amb una retribució anual superior a 55.000€ en la majoria de casos, un valor que dobla el salari mitjà de Catalunya. En definitiva, una vergonya!»

Pau Ortínez ha afirmat que «si es corrobora aquest pacte o qualsevol increment desmesurat del Cartipàs, donarem per tancada qualsevol entesa dels partits a l’oposició. Un increment del cost salarial i de dietes a polítics suposaria un greu perjudici per a la ciutat, ja que hi hauria menys pressupost disponible per a polítiques socials.». Finalment, Poble Actiu afirma que es consideren «l’única alternativa a tots els partits que tenen persones que passen anys vivint de la política i que mai han treballat en condicions similars a la ciutadania. Per això creu necessari congelar i fins i tot intentar reduir la càrrega salarial de polítics a l’Ajuntament d’Igualada».

Igualada Som-hi demana reduir càrrecs i garantir la presència de l’oposició a diferents organismes

El grup municipal d’Igualada Som-hi (PSC – Igualada Oberta) ha anunciat que presentarà diferents esmenes per modificar la proposta en dues línies: reduir els càrrecs de confiança i la despesa de les dedicacions i garantir la presència de tots els partits de l’oposició en diferents òrgans.

La formació que integren PSC i el grup ciutadà Igualada Oberta ha explicat que “davant la proposta de 5 càrrecs de confiança que ha fet el govern de Junts, demanem reduir-los. I davant l’augment del cost de les dedicacions dels regidors també demanem reduir-les. Totes dues mesures evitarien un augment de la despesa. Si el govern vol tenir cartipàs, demanem que inclogui aquestes demandes al Ple de demà”. De fet, Igualada Som-hi reivindica que «ja ha predicat amb l’exemple i ha fet efectiva una reducció a jornada parcial de la retribució que pertoca al Cap de l’oposició».

Pel que fa als organismes on l’Ajuntament hi té representació, com a primer grup de l’oposició, Igualada Som-hi demana a Junts que garanteixi la presència dels grups de l’oposició. D’aquesta manera, l’esmena presentada farà referència a que l’oposició tingui veu i vot a la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena, a la Mancomunitat per l’Atenció dels Malalts Psíquics, al Consorci Sociosanitari d’Igualada, al Consorci de l’Aeròdrom, a Igualada en Acció i a la Societat Mediambiental d’Igualada. Tots els organismes són importants per la gestió de diferents polítiques de l’Ajuntament i, en aquest sentit, Igualada Som-hi vol que totes les forces polítiques del consistori hi siguin presents per garantir la màxima representació i transparència.

1 COMENTARI

  1. Es un «despilfarro» de calés el que proposa l’equip de govern. Com que els calés no son d’ells els
    malgasten de mala manera. Es ben cert que la majoria es fiquen a la política per viure del «cuento». I els Igualadins encara els voten.

FER UN COMENTARI

*