El govern de Marc Castells s’ha quedat sol aprovant la modificació puntual del planejament urbanístic que transforma els usos industrials de l’antiga Vives Vidal per facilitar la instal·lació d’una superfície comercial del Grup Bon Preu Esclat. El PP s’ha abstingut i ERC, Socialistes d’Igualada, CUP i Decidim Igualada han votat en contra.
La saturació de superfícies comercials, l’afectació que pot tenir en el petit comerç, la possible destrucció de llocs de treball en el mateix sector i la idoneïtat d’una benzinera a la zona han estat alguns dels arguments comuns entre els grups de l’oposició.
Des d’ERC, Enric Conill ha qüestionat l’interès públic de la modificació urbanística i ha assenyalat que les millores en la vialitat de la zona “donen resposta al problema que el mateix equipament generarà” i, a més, “es perden places d’aparcament”. El regidor republicà creu que la implantació de la nova superfície comercial “és una mostra el conformisme del govern, que es definia com industrialista” i conclou que el nou ús per a l’antiga fàbrica tèxtil “consolida la funció que tenim de ciutat dormitori”. Enric Conill també ha reivindicat que decisions que aquesta “cal consensuar-les amb els actors afectats”.
El portaveu dels Socialistes d’Igualada, Jordi Riba, ha assenyalat que aquesta és la tercera modificació puntual del planejament urbanístic que té com a finalitat la implantació d’una gran superfície. Abans de Bon Preu, Mercadona i ALDI van precisar d’aquesta eina urbanística per a la seva instal·lació. Riba ha lamentat que “quan s’admeten projectes amb els que es modifiquen i alteren les regles del joc entrem en un terreny que entenem que no és el correcte”. Riba creu que la oferta comercial d’aquest tipus està “sobredimensionada” i creu que pot tenir un “efecte col·lateral sobre el comerç de proximitat”.
Per a la CUP, aquest és “un nou episodi d’urbanisme a la carta” i “una modificació del tot servicial”, en paraules del portaveu Albert Mateu. El regidor creu que “a mig termini veurem perillar llocs de treball en altres establiments” i per defensar el comerç local aposta perquè les famílies “comprin en establiments de capital igualadí”. Pel que fa les actuacions urbanístiques a l’entorn, Mateu creu que “la ciutat hi guanya ben poc” i acusa el govern de Marc Castells de “manca de planificació” malgrat projectes de definició d’estratègia comercial com RetailLink.
Dario Castañé (Decidim Igualada) ha lamentat que es facin “operacions a mida sense necessitat” que “hipotequen el futur de la ciutat” i ha acusat el govern municipal de no tenir model de ciutat ni de comerç local. Castañé s’ha mostrat convençut que la nova superfície tindrà afectació sobre el comerç de la ciutat i ha reptat el govern de Marc Castells “a que ens digui quin impacte positiu net tindrà la nova superfície comercial”.
Joan Agramunt (PP) ha defensat la coherència assenyalant que el tràmit “no és ni tant bo ni tant dolent” i ha argumentat l’ocupació i l’ús a un edifici tancat com a valors positius, tot i que reconeix que “tant de bo l’activitat que s’hi ubiqués fos industrial”.
Des del govern municipal, el tinent d’alcalde de Qualitat Urbana, Jordi Pont, ha defensat l’interès públic de la modificació i ha assenyalat que Igualada es situarà a la mitjana catalana en superfície comercial en ciutats de la seva mida amb les obertures d’Esclat i el Consum de Cal Font. Pel que fa els usos, Pont ha recordat que el Pla Director de la Conca d’Òdena defineix l’Avinguda Catalunya com un dels eixos principals, on hi situa usos terciaris. Per tant, segons el regidor, una indústria a la pràctica ara ja no hi tindria cabuda en un entorn d’equipaments, escoles i comerços. Pont també ha remarcat que la instal·lació de grans superfícies a la trama urbana és “una oportunitat” per tal que el comerç de proximitat pugui atraure compradors i ha preguntat als regidors de l’oposició “que ens dirien si s’instal·la a Scorpia [terme municipal d’Òdena]?… perquè Bon Preu volia instal·lar-se a la Conca d’Òdena”.
L’oposició reclama un nou pla urbanístic
Un argument comú ha estat la crítica al govern per no assumir en aquest mandat la redacció d’un nou Pla Urbanístic que actualitzi el que hi ha vigent, que data de 1986. Enric Conill (ERC) acusa el govern de “falta de capacitat per pensar la ciutat en global” i considera que el fet que no es tiri endavant un nou POUM “és la culminació d’una gran mentida”, donat que era una de les promeses electorals de Marc Castells. Des dels Socialistes d’Igualada, Jordi Riba també ha defensat la necessitat d’un nou POUM i ha lamentat que la modificació puntual “no respon a una planificació, sinó de forma reactiva”, el que dona com a resultat “un urbanisme Frankestein, de retalls sense planificació prèvia”. Albert Mateu (CUP) ha assegurat que la ciutat “no pot seguir així” i Dario Castañé (Decidim Igualada) ha acusat directament Castells de “covardia” i de “mentir als seus votants” en no afrontar el POUM. Des del Partit Popular, Joan Agramunt voldria que el govern “plantegés la ciutat del futur” i insta Castells a iniciar el procés participatiu per un nou POUM.
De fet, al final del ple, ERC, PSC, CUP i DI han presentat una moció instant al govern a iniciar l’elaboració d’un nou POUM. La moció, que ha rebut el suport del PP, ha estat rebutjada amb els vots en contra del govern del PDeCAT.
Des del govern, Jordi Pont ha defensat que «la ciutat del segle XXI s’ha de planificar amb eines del segle XXI» i per això ha explicat que esperen a l’aprovació de la nova Llei de Territori. Igualment, Pont explica que encara estan en marxa processos previs com l’elaboració del pla de mobilitat i el procés participatiu del barri del Rec.