Inici Destacats El govern d’Igualada proposa pujar de mitjana un 8,9% les taxes i...

El govern d’Igualada proposa pujar de mitjana un 8,9% les taxes i impostos de l’any vinent

COMPARTIR

El govern municipal d’Igualada (Junts per Igualada) proposa pujar una mitjana d’un 8,9% la majoria d’impostos i taxes per fer front a l’increment de les despeses degut a l’augment de preus arran de la guerra d’Ucraïna, l’increment de l’IPC i dels tipus d’interès del BCE, entre d’altres. En concret, la taxa d’escombraries pujarà un 28% -el rebut passarà dels 113 euros als 131- i l’IBI un 11%. «El context general és el que ens fa fer aquesta pujada d’impostos directes», ha dit la regidora d’Hisenda, Montserrat Duch, tot afegint que volen continuar «prestant servies de qualitat i no renunciar al model de ciutat». La proposta de pressupost per al 2024 suma 74,2 MEUR i ja han obert una ronda de contactes amb tots els grups per poder-la aprovar.

La regidora d’Hisenda de l’Ajuntament d’Igualada, Montserrat Duch, ha explicat que arran de la guerra d’Ucraïna els costos dels subministraments s’han incrementat en 600.000 euros. Això, sumat a l’augment del 4% dels tipus d’interès del Banc Central Europeu, la pujada de l’IPC i l’increment dels sous dels funcionaris d’un 9%, ha fet que l’equip de govern hagi elaborat uns pressupostos que inclouen una pujada generalitzada de la majoria de taxes i impostos. Duch ha argumentat que volen continuar presentant «serveis de qualitat» i també fent inversions. Per això, ha avançat, trucaran a la porta d’administracions superiors perquè el consistori no hagi d’endeutar-se.

En concret, l’impost de la plusvàlua passarà del 19,5 al 30%, una mesura que, segons Duch, «adequarà aquest impost al que apliquen la resta d’ajuntaments mitjans com el nostre». De mitjana, les taxes pujaran un 8,9%, tot i que n’hi ha algunes que tindran un increment més significatiu com la de les escombraries, que pujarà gairebé un 30%. Sobre aquest aspecte, la regidora ha dit que, fins ara, els ciutadans pagaven un 72% del cost del servei i l’Ajuntament el 28% restant. A partir del 2025 una nova llei estableix, però, que el ciutadà ha d’assumir el 100% del cost. Per això, Duch ha avançat que el rebut per al ciutadà passarà dels 113 euros als 131.

Un altre impost que puja és l’IBI, que s’incrementa en 11 punts, mentre que n’hi ha d’altres que es mantenen com són l’impost sobre activitats econòmiques, l’impost de vehicles o l’impost sobre construccions.

En global, la proposta de pressupost que ha elaborat l’equip de govern de Junts per Igualada suma 74,2 MEUR, un 12% superior al del 2023. Duch ha explicat que aquesta proposta s’està presentant a la resta de grups municipals i ha deixat clar que estan «oberts» a negociar i a incloure propostes de l’oposició. De fet, Junts per Igualada no té majoria al ple i necessita, com a mínim, una altra força política per tirar-ho endavant. El ple per aprovar el pressupost està fixat per al 31 d’octubre.

Mar Martí / ACN

3 COMENTARIS

  1. I si començem per reduir el gasto inútil que es suposa molts dels treballadors de l’Ajuntament d’Igualda?

    Tan sols en sous marxen uns 30 milions anuals .

FER UN COMENTARI

*