Inici Destacats El govern d’Igualada aprova el pressupost amb l’abstenció d’Igualada Som-hi

El govern d’Igualada aprova el pressupost amb l’abstenció d’Igualada Som-hi

COMPARTIR

El govern municipal de Junts per Igualada ha aprovat aquest dimarts al vespre el pressupost i d’ordenances finances fiscals per a l’any 2020. Ho ha fet amb el vot d’abstenció del grup municipal Igualada Som-hi, després de la inclusió als comptes de partides per la nova llar d’infants municipal de l’Ateneu, nou habitatge públic i per a dotar els edificis municipals d’energia neta.

El pressupost és de 57,4 milions d’euros, 68,8 amb les societats municipals, els organismes autònoms i el Consorci Sociosanitari d’Igualada, arribarà a 68,8 milions. El pressupost i les ordenances fiscals han rebut l’únic vot favorable de Junts per Igualada i el vot contrari d’ERC, Poble Actiu i Ciutadans.

Pel que fa a les inversions més destacades, el pressupost preveu el Pla de modernització del polígon de les Comes: 1.437.412,48€; el nou alberg de Cal Maco: 738.614’74€; el Hub disseny, del sector del disseny i la moda: 441.771’44€; el Campus Universitari: 200.000€; el Pla de xoc per a les escoles: 100.000€; el Centre Cívic Nord: 230.000€; l’Anella Verda: 100.000€; el Parc central: 100.000€; el Pla de Barris: quasi 800.000 entre obres i asfaltats, i l’acabament de Cal Badia: uns 110.000 euros.

Des de l’oposició, Enric Conill (ERC) defensa que la ciutat i el pressupost municipal “necessita canvis estructurals per afrontar el futur” i ja anunciava el seu vot negatiu perquè “no en volem ser còmplices” d’aquesta filosofia. Conill lamenta que no hi ha hagut acord amb Castells per als pressupostos malgrat que els republicans s’han mostrat “predisposats a ajudar i negociar”.

Igualada Som-hi ha recolzat els pressupostos després d’haver-hi incorporat mesures per valor d’un milió d’euros. Jordi Cuadras considera que les mesures incorporades a proposta del seu grup “són tres eixos que segurament compartim” amb els altres partits d’esquerra, però defensa que ara “hem de fer que qui guanyi siguin els ciutadans i ciutadanes d’Igualada”.

Eva Pedraza (Poble Actiu) ha criticat el pacte entre Junts per Igualada i Igualada Som-hi, un acord “que portarà a la irrellevància política” al grup format per PSC, Comuns i Igualada Oberta i que serveix, segons els cupaires, per “repartir-se les engrunes”.

Pel que fa mesures concretes, Pedraza afegeix que tindria més rendiment per generar habitatge públic “recuperar els pisos en mans dels bancs” o mesures per a la rehabilitació.

Carmen Manchón (Ciutadans) ha qualificat el pressupost del govern Castells com un “pressupost exprés”, perquè lamenta que Junts per Igualada li ha facilitat amb poc marge per a estudiar-lo i fer-hi propostes.

Quant als impostos, s’ha congelat el tipus de gravamen al 0’85 i es mantenen l’impost de l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (plusvàlues), l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), l’Impost sobre Construccions i Instal·lacions i l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica.

Finalment, pel que fa a les taxes (deixalleria municipal, llicències urbanístiques, entrada de vehicles, recollida d’animals abandonats, etc.) se’ls aplica el 0’7% de la variació de l’IPC.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*