Inici Societat La Generalitat decreta el confinament total dels veïns de la Conca d’Òdena

La Generalitat decreta el confinament total dels veïns de la Conca d’Òdena

COMPARTIR
Controls a l'accés entre Igualada i Òdena tallats per la policia, aquest divendres. ACN / Cedida per Eva Blechová.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa que la Generalitat ha demanat al govern de l’Estat -que és qui té la competència des de la declaració d’estat d’alarma- ampliar el confinament de la Conca d’Òdena. De manera que al tancament del perímetre iniciat el passat 13 de març s’afegeix ara «el tancament total de tothom a casa», segons ha resumit el conseller.

Buch reivindica que fins ara «hem aconseguit l’objectiu de no propagar aquest focus concret a l’exterior», però ha detallat la virulència del brot d’Igualada que justifica la mesura.

Si la mitjana del país és de 6,9 morts per cada 100.000 habitants, aquesta relació arriba als 63,1 morts per cada 100.000 habitants a la Conca d’Òdena. La xifra és superior als 27,8 morts de la comunitat de Madrid i fins i tot superior a la de la regió italiana més castigada, la Llombardia, on hi ha 48 morts per cada 100.000 habitants.

Només quedaran exempts del confinament total el personal dels «serveis essencials». El principal canvi respecte la situació iniciada fa quinze dies és que no es podrà anar a treballar encara que el lloc de feina estigui a la zona confinada.

Segons les peticions fetes anteriorment pel govern de la Generalitat -que volia fer aquest confinament total arreu del país- amb el confinament total els veïns de la Conca es podrien continuar desplaçant per comprar aliments, medicaments i per rebre assistència sanitària.

Buch ha dit que amb la resolució signada ja no es podia parlar que la mesura sigui només una «recomanació». Ha reconegut que qui té l’autoritat «per decidir si protegeix la salut és el govern de l’Estat i el poder judicial».

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que aquesta mesura «dràstica» és «absolutament necessària» per «aplanar la corba de casos» el més aviat possible, tallar les cadenes de transmissió, el risc de transmissibilitat i l’índex de transmissió. «Tot el que fem estricte avui serà temps guanyat després, i si ho fem bé, després ens podrem recuperar millor», ha dit Vergés. «No tenim por de mesures dràstiques», ha reblat, recordant que les mesures actuals no tindran efecte immediat, sinó d’aquí uns dies. «És una crisi humanitària», ha conclòs.

A més, ha recordat que el brot és especialment greu perquè dels 306 casos positius, gairebé la meitat, 140, són sanitaris de l’Hospital d’Igualada, cosa que ha obligat a derivar malalts a l’Hospital General de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, i a reforçar el personal amb plantilla de l’Hospital de Bellvitge. A més, l’atenció primària pediàtrica s’ha concentrat en un CAP i el SEM ha muntat una carpa de triatge per a casos sospitosos de covid-19.

Igualment, ha dit que no rebutgen cap ajuda exterior, inclosos els hospitals de campanya muntats per l’exèrcit espanyol, que es podrien demanar quan fos necessari.

Segons ella, l’augment tant important, tant a la Conca d’Òdena com a la resta de Catalunya, és el que ja es preveia, i sobre la taula de la Conselleria hi ha diversos escenaris plausibles, el més dolent dels quals situa el pic de casos a finals d’abril i amb uns 13.000 morts a tot el país. A més, un cop arribi el pic de casos, encara quedaran tres o quatre setmanes complicades.

La consellera també ha agraït a la població de la zona l’alt grau de compliment de les recomanacions sanitàries, sabent les conseqüències personals que comporta, que a ella mateixa també l’afecten.

Redacció / ACN

1 COMENTARI

  1. Aquest el càrrec li ve gran, tanmateix la seva veritable professió sempre ha estat la de porter de discoteca (quins temps aquells al Titus eh buch?). O potser te deliris d’imitar els altres de la banda quan es van saltar les lleis el 6 i 7 de setembre del 2017… Aquesta competencia es de l’Estat i ell el que ha de fer es obeir i callar, que per això li paguem lo que no mereix.

FER UN COMENTARI

*