Inici Societat La Generalitat aprova l’annexió de la Beguda Alta a Masquefa

La Generalitat aprova l’annexió de la Beguda Alta a Masquefa

COMPARTIR

El Govern ha aprovat aquest dimarts un decret per agregar el nucli de població de la Beguda Alta al municipi de Masquefa. Amb aquesta decisió es corregeix una «disfuncionalitat territorial», ja que fins ara la Beguda Alta es trobava dividida entre els termes de Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d’Hortons, així com també formava part de tres comarques diferents: l’Anoia, el Baix Llobregat i l’Alt Penedès. La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha explicat que amb aquest canvi es dona resposta a una «voluntat territorial» i ha deixat clar que es tracta d’un acord entre els tres municipis, el Consell Comarcal de l’Anoia, la Diputació de Barcelona i la Comissió Jurídica Assessora. Ara, el Departament de Presidència efectuarà la fitació dels termes municipals.

L’acord aprovat pel Govern suposa agregar el nucli de la Beguda Alta i un àmbit territorial annex al terme municipal de Masquefa. Segons informa el Govern, aquesta decisió suposa «corregir la disfuncionalitat territorial que suposava tenir un nucli, no capital de municipi, partit per un o més termes municipals».

La decisió suposa modificar les línies del terme de la Beguda Alta i la conseqüent segregació i agregació recíproca de territori entre els municipis de Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d’Hortons, per tal d’agregar el nucli de la Beguda Alta a Masquefa.

La correcció, segons informa el Govern, dona resposta a la voluntat de la Comissió de Delimitació Territorial de corregir aquesta «disfuncionalitat territorial», i ha tingut en compte els informes dels municipis de Sant Llorenç d’Hortons, Masquefa i Sant Esteve Sesrovires, en els quals posaven de manifest el seu acord per a l’annexió del nucli de la Beguda Alta al municipi de Masquefa.

El Govern ha aprovat aquesta alteració de termes, a proposta de la conselleria de la Presidència, d’acord amb els informes favorables de la Direcció General d’Administració Local, de la Comissió de Delimitació Territorial i amb el dictamen també favorable de la Comissió Jurídica Assessora.

El Departament de la Presidència efectuarà la fitació dels termes municipals. Cadascun dels Ajuntaments afectats lliurarà a l’altre, mitjançant còpia autenticada, els expedients en tràmit que facin referència exclusiva a la zona objecte de l’alteració.

Una reivindicació històrica

La Beguda Alta és un nucli de població de prop d’un miler d’habitants que pertany a tres municipis i tres comarques diferents. En funció del carrer on resideixen, els veïns depenen administrativament de Masquefa (Anoia), Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) o San Llorenç d’Hortons (Alt Penedès). Fa anys que els veïns d’aquest nucli de població lluiten per corregir aquesta disfuncionalitat i han denunciat en reiterades ocasions que el fet de pertànyer a tres municipis i comarques diferents provoca diferències administratives entre ells.
Text

L’alcalde de Masquefa ho celebra perquè «dona resposta a una necessitat volguda pels veïns»

L’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, ha valorat positivament la decisió del Govern d’agregar el nucli de la Beguda Alta a Masquefa. Segons el batlle, aquesta «no només era una demanda dels Ajuntaments sinó, sobretot, dels veïns». Per Boquete, amb aquesta decisió «l’administració dona resposta a una necessitat volguda pels veïns». El decret aprovat pel Govern aquest dimarts suposa que el nucli de població de la Beguda Alta quedi annexionat al municipi de Masquefa i, d’aquesta manera, es corregeix una «disfuncionalitat històrica».

Boquete ha relatat que els veïns de la Beguda Alta ja havien manifestat en reiterades ocasions la seva voluntat d’annexionar-se a Masquefa i posar fi als problemes administratius amb què es trobaven pel fet de dependre de tres municipis i tres comarques diferents. Els mateixos veïns, ha explicat el batlle, «havien fet un procés molt llarg a partir de l’elaboració d’enquestes i estudis en què els resultats assenyalaven que més d’un 90% volien pertànyer a Masquefa».

L’alcalde de la localitat anoienca també ha celebrat que el Govern hagi tingut en compte les al·legacions del municipi i hagi ampliat la delimitació territorial. En un primer moment, ha recordat Boquete, es van dibuixar unes línies que anaven arran de les cases i això podria provocar que «tinguéssim una altra Beguda en un futur». «Els límits ara s’han marcat on comencen les infraestructures viàries, és a dir, es tracta d’uns límits naturals i no forçats», ha explicat.

D’altra banda, Boquete ha relatat que ara l’Ajuntament de Masquefa té el deure de veure com es pot mantenir la identitat de la Beguda Alta. En aquest sentit, el batlle ha relatat que la millor opció que hi havia sobre la taula és que aquest terme fos una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD), però ha lamentat que la LRSAL «ho va prohibir». Per això, ha dit, «haurem de veure si la LRSAL aixeca aquesta prohibició i, si no, haurem de veure quin instrument es pot fer servir perquè la identitat de la Beguda es pugui mantenir».

Mar Martí / ACN

FER UN COMENTARI

*