Inici Cultura Generalitat i Ajuntament s’uneixen per a millorar la gestió i promoció del...

Generalitat i Ajuntament s’uneixen per a millorar la gestió i promoció del Castell de Claramunt

COMPARTIR

El Departament de Cultura, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i l’Ajuntament de la Pobla de Claramunt han signat un conveni de col·laboració per millorar la gestió compartida del Castell de Claramunt i ampliar les accions de promoció del conjunt monumental. Ho faran en base al conveni que han signat l’alcalde del municipi, Santi Broch, i el director de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda.

Entre les actuacions que preveu l’acord destaquen les mesures encaminades a millorar el gaudi i ús públic del monument, molt especialment, les que fan referència a programes de difusió, atenció al visitant i promoció turística. En aquest sentit, les dues institucions col·laboraran per implementar projectes pedagògics específics entorn el Castell adreçats tant a la comunitat educativa, com a les famílies, amb l’objectiu d’ampliar la diversitat de públics. També s’ampliarà la col·laboració en iniciatives de dinamització i promoció turística. El conveni, recull també aquelles accions relatives al manteniment del monument i de les infraestructures de subministrament i les millores de serveis informàtics.

Un dels castells més ben conservats de l’Anoia

El Castell de Claramunt s’aixeca sobre un pujol i domina la conca d’Òdena. La seva història, marcada pels conflictes bèl·lics, està plena de destruccions i reconstruccions, però, malgrat tot, ha conservat fins avui la seva estructura i l’impressionant aspecte de fortalesa.

Fundat a la segona meitat del segle X, formava part d’una densa xarxa de castells que marcaven la frontera entre el comtat de Barcelona i l’Al-Àndalus, amb la funció de protegir i organitzar el territori. Actualment, la fortalesa conserva l’estructura clàssica d’un castell del segle XII, dividit en dos recintes que separen la part residencial, amb la sala i la torre de l’homenatge, i el recinte jussà, on s’aplegaven els serveis necessaris per al manteniment del castell, que avui presenta l’aspecte d’un gran pati envoltat de muralles.

El Castell forma part del conjunt de monuments nacionals de titularitat de la Generalitat de Catalunya, gestionats per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

Nova tanca automàtica al camí del Castell de Claramunt

L’Ajuntament de la Pobla de Claramunt ha instal·lat al camí del Castell una tanca automàtica. El nou sistema permetrà seguir fent el control de pujada de cotxes a la fortalesa sense que el personal hagi de baixar a obrir i tancar la cadena o que el visitant hagi de passar a recollir la clau a les oficines municipals. L’actuació l’ha dut a terme l’empresa Ado Cerramientos Metálicos, SA i ha tingut un cost d’uns 6.000 €.

Amb la nova barrera, quan el visitant vagi a peu podrà passar per un costat en un espai que s’ha adequat sense obstacles. Quan hagi d’accedir amb vehicle, per motius justificats, haurà de sol·licitar-ho, com fins ara, a través d’una instància a les oficines municipals. En la resposta se li explicarà com haurà de procedir per pujar a la fortalesa.

Fora de l’horari de visita del monument, la tanca quedarà oberta i l’accés quedarà tancat mitjançant l’actual cadena. S’ha optat per aquest sistema ja que el camí pot ser utilitzat, en cas de necessitat, per bombers, agents forestals, ADF, etc. i és impossible des de l’Ajuntament proporcionar l’accessibilitat mitjançant la barrera a tots aquests serveis.

FER UN COMENTARI

*