Inici Cultura Els gegants d’Igualada, restaurats a punt per la Festa Major

Els gegants d’Igualada, restaurats a punt per la Festa Major

COMPARTIR

Els gegants d’Igualada es mostraran a la ciutat la propera Festa Major especialment rejovenits malgrat que l’any vinent compliran 75 anys.

L’entitat Dessota, que gestiona la imatgeria festiva de la ciutat, ha volgut iniciar la commemoració d’aquest aniversari amb la restauració de la parella de reis gegants. La seva renovada imatge serà inèdita fins el proper 23 d’agost, quan surtin de la Casa de la Festa ubicada al Museu de la Pell per participar als actes de la festa major igualadina.

Els gegants es trobaven en un estat força delicat de conservació tant de policromia, cartró com de l’estructura interna, fruit de més de set dècades de festes i balls arreu de Catalunya, Espanya i fins i tot Europa. Fa un any, Dessota i l’Ajuntament van iniciar les gestions per restaurar els gegants, amb l’objectiu de recuperar de nou les fesomies originals, deformades pels cops i les capes de pintura afegides en múltiples reparacions. També es volia aprofitar el procés per aconseguir uns gegants més manejables i lleugers i s’han construït uns nous cossos i braços, més proporcionats, lleugers i resistents.

Mig any de feina a Navarra

Seguint els consells i criteris dels membres de la junta de Dessota es va encarregar la restauració al taller d’Aitor Calleja, constructor navarrès especialista en imatgeria festiva. El mateix taller va veure sortir l’any passat els Gegants Vells d’Igualada, una parella de gegants de la segona meitat del segle XIX recuperada per iniciativa de la Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada (FESTHI).

Tornant als reis gegants d’Igualada, durant gairebé sis mesos es van decapar els bustos i les mans tot recuperant les formes originals. Especialment complex ha estat el treball en el rostre del gegant, molt desfigurat arran de les diverses caigudes sofertes al llarg dels anys, que van acabar deformant totalment la seva fesomia i a la vegada malmeteren el bust, segons expliquen des de Dessota.

El cap del gegant, restaurat abans de ser pintat novament.

Amb paciència s’han retirat les diverses capes de policromia i materials com ara cartró, massilles, fibres …, afegits en les diverses reparacions, fins arribar al cartró i la imatge original. Durant el procés decapat es va descobrir que el casquet que donava forma els cabells era totalment extraïble, i entre el casquet i la closca del gegant hi havia com a farciment un grapat de fulls de diari de l’any 1951. Aquest fet va permetre deduir que el gegant ja havia patit una caiguda durant aquell estiu i s’havia dut a restaurar al taller barcelonès de “El Ingenio” i per tant el seu rostre, concretament les galtes i els llavis ja començaven a mostrar signes de deformació. Del mateix taller sortien desenes de gegants, el que fa que hi hagi rostres similars arreu del país, sortits del mateix motlle.

La parella de gegants va ser estrenada el 24 de juny de l’any 1943 durant la festivitat de Corpus i fou comprada per 9.500 pessetes a la sastreria teatral Casa Paquita de Barcelona. Durant tots aquest anys han exercit d’autèntics ambaixadors d’Igualada, des de 2013 amb nou vestuari i des de 2016 amb nou ball. Amb la restauració, Igualada té gegants per dies.

COMPARTIR

1 COMENTARI

  1. Estaria be que la nostra Conxita sortis ja amb el manto ben posat, perquè d’enca que un any li va caure, no se li he arreglar més i sempre surt amb el manto caigut.

FER UN COMENTARI

*