Inici Destacats Front comú per reclamar l’ampliació de l’Institut Milà i Fontanals

Front comú per reclamar l’ampliació de l’Institut Milà i Fontanals

COMPARTIR

L’Ajuntament d’Igualada de forma conjunta amb la direcció de l’institut Milà i Fontanals i la Unió Empresarial de l’Anoia han acordat demanar al Departament d’Educació de la Generalitat l’ampliació de les instal·lacions de l’Institut Milà i Fontanals i l’increment de l’oferta de graus de cicle mitjà i superior.

Aquesta proposta arriba atesa la gran demanda que hi ha de formació professional a la comarca i al país, sobretot d’aquells cicles que tenen una alta ocupabilitat i que ha deixat, aquest any, més de 300 estudiants sense poder entrar a l’institut Milà i Fontanals un cop s’han fet les primeres matriculacions.

Aquest acord entre l’Ajuntament, l’institut i la UEA s’ha fet explícit en diverses reunions i també en una compareixença pública que ha comptat amb la presència de l’Alcalde d’Igualada, Marc Castells, acompanyat de la tinenta d’alcalde i regidora d’ensenyament, Patrícia Illa, el director de l’Institut Milà i Fontanals Josep Maria Comaposada i la Gerent de la Unió Empresarial de l’Anoia Paula Arias.

Marc Castells, ha explicat que l’institut actualment dona servei a 1500 alumnes i fa una feina excepcional, cal “però una aposta ferma que no limiti la formació professional i de qualitat per l’espai i pels graus que s’ofereixen”. Castells ha valorat molt positivament la suma d’esforços per demanar aquesta ampliació i que de la mà de la UEA i l’Institut “s’aconsegueixi casar l’oferta i la demanda i es puguin dur a terme a Igualada els cicles de Formació Professional que generen alta ocupabilitat i que estan molt demandats per els empresaris que busquen professionals” L’alcalde ha explicat que “aquests cicles moltes vegades necessiten instal·lacions grans i ben dotades per poder-se impartir amb qualitat i per això cal que el departament d’Educació inverteixi en espai i recursos”

Paula Arias, gerent de la UEA, ha recordat que “ fa tres anys que demanem aquesta aposta per la formació professional. La borsa de treball de la UEA es troba amb la manca d’alguns professionals amb unes necessitats clares que no es poden cobrir amb les persones que hi ha l’atur actualment”. Arias ha dit que des de la UEA es reclama” personal especialitzat i també jovent motivat que necessita poder estudiar el que vol i no quedar-se fora d’aquests cicles”. La gerent de la patronal anoienca ha remarcat que aquest creixement ha de “donar resposta sector industrial, químic i de paper i ha d’oferir relleu generacional per substituir els professionals que es jubilen”.

De la seva banda, el director de l’Institut Milà i Fontanals, Josep Maria Comaposada, ha explicat que “l’institut disposa d’espai per poder créixer i augmentar en nombre de cicles que s’imparteixen”. Per fer-ho, ha detallat, “ens cal poder tenir tallers industrials ben equipats per poder donar resposta a la demanda de professionals que tenim ja a la nostra comarca i que tindrem en el futur”. Comaposada ha explicat que “la formació professional s’ha dignificat i ha agafat valor, ofereix una alta ocupabilitat als alumnes i ara cal fer una aposta per fer del Milà un referent encara més gran i potent en aquest sentit”.

El ple d’aquest dimarts també va ratificar unànimement una proposta per demanar de forma conjunta l’ampliació de l’institut Milà i Fontanals a la Generalitat.

El PSC insta la Generalitat a resoldre la falta de places 

Amb més de 300 alumnes que poden quedar-se sense plaça a l’Institut Milà i Fontanals, el PSC ha presentat un seguit de preguntes al Parlament de Catalunya per interpel·lar la conselleria d’Educació a trobar una solució i a planificar l’ampliació d’aquest centre de la ciutat. És el segon any consecutiu que passa, ja que el curs anterior van ser 250 els alumnes que es van quedar sense possibilitat d’estudiar per la manca de places.

El diputat anoienc Jordi Riba, ha presentat una proposta de resolució sobre la falta de places i afirma que “és inadmissible que això estigui passant. No pot ser que l’any passat es quedessin fora del Milà 250 alumnes i aquest curs les previsions ja apuntin a més de 300. Hi ha una manca de planificació evident per part del departament d’Educació que és gravíssima. És una situació que es veia a venir, que es podia planificar i no s’ha fet. La formació professional és una branca acadèmica importantíssima i que dona oportunitats a molta gent, de fet així ho diuen les dades que marquen que els alumnes del Milà tenen entre 60 i 70% d’inserció laboral”.

El regidor portaveu a l’Ajuntament d’Igualada, Jordi Cuadras, explica que “davant un atur de la nostra comarca en el qual hi ha més de 8.000 persones sense feina i un 70% no tenen cap formació més enllà de l’ESO, per una manca de planificació de la Generalitat s’estigui deixant fora centenars de persones que voldrien formar-se. Ens preocupa la situació a la qual es deixa aquests alumnes que quedaran fora sense cap opció de formar-se i, per tant, amb moltes dificultats per accedir al mercat laboral quan el que voldrien és accedir a aquests estudis. És una situació que, amb les dades de desocupació que tenim, no ens podem permetre”.

En la petició registrada per Jordi Riba al Parlament, el PSC insta el govern de la Generalitat a planificar i executar les obres necessàries per garantir l’accés de totes les persones que demanen tenir plaça al Milà i que es facin les inversions que toquen per ampliar els instal·lacions i els tallers que puguin garantir aquesta oferta de places i donar cabuda a tots els cursos amb més demanda.

FER UN COMENTARI

*