Inici Destacats La fractura al govern de Vilanova del Camí impedeix aprovar les taxes...

La fractura al govern de Vilanova del Camí impedeix aprovar les taxes i impostos pel 2019

COMPARTIR

L’equip de govern de Vilanova del Camí no ha sumat els vots suficients per aprovar les ordenances fiscals per a l’exercici de 2019. PSC i VA s’han quedat sols en la proposta de congelació presentada sense el consens dels quatre partits que conformen el govern. DECIDE s’ha abstingut i Veïns amb Veu- Independents per Vilanova ha votat en contra, com la resta de grups de l’oposició

Tot i que el portaveu del PSC Kilian Tomàs ha defensat la congelació de les ordenances fent una crida a la responsabilitat i fins i tot l’alcaldessa ha demanat l’abstenció en comptes del vot en contra, finalment el ple ha deixat palès la discrepància i desconfiança en el si de l’equip de govern.

El regidor d’Hisenda Kilian Tomàs ha defensat la congelació de les taxes amb l’objectiu, ha dit, d’alleugerir la càrrega impositiva a la ciutadania. Sobre el compromís de rebaixar l’IBI, Tomàs ha explicat que malgrat que s’ha estudiat i valorat, la repercussió que hagués tingut en el rebut particular, uns 5 € de mitjana, no hagués estat significatiu. En canvi, per a l’Ajuntament suposa deixar d’ingressar uns 100.000 € anuals indispensables per tirar endavant serveis municipals de primera necessitat.

El regidor d’Hisenda ha explicat que malgrat no rebaixar l’IBI, la congelació de les taxes, suposa que la ciutadania pagarà exactament igual al que van pagar durant el 2018. Així mateix les ordenances contemplaven una adequació de la taxa de moviment de terres, l’eliminació de la taxa per a la inscripció al Centre Obert i una modificació en la taxa que regula el preu i les bonificacions de l’entrada a la piscina i a altres serveis municipals.

La proposta també contemplava la creació de dues taxes noves per regular el preu dels productes de marxandatge de Festa Major i la venda del llibre il·lustrat d’història local.

Cividanes parla de traïció i engany perquè no s’ha respectat l’acord promès de rebaixar l’IBI

Juan Manuel Cividanes ha parlat directament de traïció i engany, perquè no s’ha respectat l’acord promès de rebaixar l’IBI. El portaveu de VV-IPV ha retirat públicament la confiança a l’alcaldessa Noemí Trucharte i ha estat molt crític amb ella, per no haver complert amb el pacte signat que va condicionar, ha dit, la moció de censura i per no haver complert tampoc amb el veïnat la decisió anunciada, a principis d’any, de rebaixar els impostos.

En el mateix sentit s’expressava la portaveu de V365 Vanesa González després de considerar que Trucharte “va enganyar la gent”, ha dit, anunciant que rebaixarien els impostos i l’IBI. Ha titllat “d’esperpèntic” el fet d’arribar al ple de les ordenances, “un dels més importants de l’any”, sense el consens de tots els membres dels govern que la van treure amb una moció de censura planejada, molt abans del que havien reconegut, ha assenyalat González, tot dient que “ara tinc fins i tot evidència escrita”.

Pel que fa a l’argumentació que fa servir el PSC per a la congelació de l’IBI, Vanesa González, ha assenyalat que no és la mateixa que feien quan estaven a l’oposició, quan sí reclamaven aquesta rebaixa; “ara parlen de responsabilitat, i abans…?”, ha qüestionat.

Jordi Baron per CiU també ha expressat el vot en contra a les ordenances tot assenyalant la falta de consens dins l’equip de govern i ha anunciat que no es planteja votar res, d’ara endavant, quan no hi hagi un acord intern de l’equip de govern. En aquest sentit, ha atribuït tota la responsabilitat a l’alcaldessa, Noemí Trucharte, com a conseqüència de la seva gestió.

En el primer ple de Meritxell Humbert com a regidora no adscrita, ha votat també en contra de les ordenances, sense acceptar ha dit els condicionants que se li volen imposar com un xantatge, per aprovar aquest punt amb la promesa de compensacions que no es poden garantir.

Des d’ERC, Marcel·lí Nieto, també ha votat en contra del punt.

Vilanova Alternativa dóna suport a la congelació de les taxes però subratlla que és impossible rebaixar l’IBI

Vilanova Alternativa (VA) que ha votat a favor del punt, s’ha quedat només amb la proposta de congelació i ha subratllat que és impossible rebaixar l’IBI perquè suposarà, ha dit, 100.000 euros d’ingressos menys i en consqüència s’haurien de tocar serveis essencials, cosa que no seria ha afirmat “políticamente responsable”.

L’alcaldessa Noemí Trucharte ha volgut deixar clar que les ordenances quedaran congelades igualment si no s’aproven, però hi haurà usuaris que sí es veuran afectats. A més Vilanova perdrà una gran competitivitat en inversió industrial perquè les ordenances contemplaven una rebaixa en la taxa de moviment de terres. Un tema, ha explicat Trucharte, que han reclamat diferents associacions de propietaris, empresaris i industrials que consideren aquesta taxa un greuge comparatiu ja que als polígons veïns es paga un preu molt inferior.

Imma González, portaveu de DECIDE, ha demanat poder votar punts concrets de les ordenances on hi havia consens, però l’alcaldessa li ha explicat que no es poden aprovar per separat.

Des d’VV-IPV, Juan Manuel Cividanes li ha retret a l’alcaldessa la convocatòria del Ple així com les dues comissions informatives sabent que no hi hauria un mínim consens. Sobre el tema de la taxa per moviments de terres, Cividanes ha afirmat que “qui munta un negoci ha d’assumir-ne les despeses igual que ho fa un particular”

Des de V365 s’ha criticat “la péssima gestió, l’engany, el xantatge, i la política de la por que fa servir l’alcaldessa i li ha demanat que no segueixi per aquest camí. La responsabilitat que avui no s’aprovin les ordenances, ha dit Vanesa González, és seva, que malgrat tenir majoria no ho ha aconseguit tirar endavant”.

El punt ha comptat amb els vots en contra de V365, VV-IPV, ERC, CiU i de la regidora no adscrita; l’abstenció de DECIDE i el vot a favor de PSC i VA.

FER UN COMENTARI

*