Inici Destacats La flama del Canigó arriba arreu de l’Anoia en el Sant Joan...

La flama del Canigó arriba arreu de l’Anoia en el Sant Joan més atípic

COMPARTIR
Alguns dels corredors que han repartit la flama arreu de la comarca. Foto: Manel Marimon i Gomis.

La comarca de l’Anoia ha viscut aquest any una celebració de la festa de Sant Joan adaptada a la situació sanitària provocada per l’episodi de Covid-19. La restricció de revetlles i fogueres ha deixat la flama del Canigó com a únic tret distintiu de la festa que s’ha pogut mantenir amb els canvis evidents.

Els portadors de la Flama van fer un recorregut des de Can Roca fins a l’Ajuntament d’Igualada, on va tenir lloc una recepció oficial amb aforament limitat i, també, l’encesa d’un peveter instal·lat en aquesta ocasió al balcó de l’edifici consistorial, a més de la lectura del manifest. Posteriorment, va tenir lloc el lliurament de la Flama als pobles de l’Anoia, en horaris establerts prèviament per a cada municipi per evitar aglomeracions.

Excepcionalment, en cotxe fins a Igualada

Una expedició igualadina va marxar dilluns 22 de juny al matí en direcció al petit municipi de Fillols, a la comarca del Conflent, situat al peu de la muntanya del Canigó, per celebrar un dinar de germanor amb companys de la Catalunya del Nord. A primera hora de la tarda van iniciar l’ascensió al pic del Canigó des del mateix municipi. Enguany, per mesures de seguretat l’accés amb vehicle al refugi de Cortalets, punt més habitual de l’ascensió a la muntanya, estava tallat). La regeneració de la Flama del Canigó a la pica de la muntanya també ha estat restringida a molt poques persones per la crisi sanitària.

A mitjanit de la nit del 22-23 de juny es va regenerar la flama dalt de la pica d’aquesta muntanya, amb una breu però emotiva cerimònia. Un cop acabada la cerimònia l’expedició igualadina va seguir el seu camí amb l’objectiu de portar la flama regenerada fins al refugi dels Estables situat prop de Prats de Molló on els esperava un vehicle per portar la flama fins al Coll d’Ares, des d’on es va repartir a tots els municipis del país. En total la travessa per regenerar la flama des del poble de Fillols fins al refugi dels Estables els va comportar 12 hores de caminada i superar uns 2.550 metres de desnivell positiu per portar la flama a la ciutat d’Igualada, un recorregut excepcional per un any excepcional.

La flama excepcionalment va ser transportada amb vehicles fins a Igualada, on tres corredors van fer relleus des de Can Roca fins a l’ajuntament.

El CAI Petromiralles va portar la Flama del Canigó a Montserrat

El Club Atlètic Igualada Petromiralles va fer un any més el recorregut Igualada – Montserrat, per portar la Flama del Canigó al Monestir benedictí, unint així el Canigó amb Montserrat passant per Igualada, en un fet molt carregat de simbología. Enguany ha estat un any excepcional i el recorregut no ha pogut fer-se mitjançant curses de relleus com és habitual i la portada de la flama des d’Igualada fins al monestir de Montserrat s’ha realitzat per un grup reduït de representants del Club Atlètic Igualada què s’han desplaçat al monestir amb vehicles particulars, fent parada a Castellolí per lliurar com és tradicional el foc a la població, i arribant a 2/4 de 8 del vespre a Montserrat, on enguany no s’ha encès cap foguera ni s’ha celebrat la festa popular tradicional.

Un cop arribats a Montserrat, els membres del CAI foren rebuts a l’atri de la basílica pel Pare Abat acompanyat d’una representació de la Comunitat Benedictina, per l’alcalde d’Igualada Marc Castells i els regidors Pere Camps i Miquel Vives. Es va llegir el manifest de la flama del Països Catalans i l’Alcalde Marc Castells i el pare Abad Josep Maria Soler van dirigir unes paraules als assistents, per donar la benvinguda als portadors de la flama i recordar els moments excepcionals què estem patint i fent una especial menció als viscuts a la Conca d’Odena.

Posteriorment, a l’altar major d’una Basílica impressionantment buida, els membres del CAI efectuaren diversos parlaments i pregàries, i van oferir a la Moreneta el ciri commemoratiu de la fundació del club. L’acte va finalitzar amb el cant del Virolai.

El millor “crono” de l’anada a Montserrat en cursa de rellevaments, el va assolir l’any 1987 un grup de 29 atletes del CAI, amb 1h. 15m. i 09 segons, i que enguany era la 61ª edició de l’anada a Montserrat com a acte de la fundació del club i el 34è que aquesta es fa portant la Flama del Canigó.

La data del 23 de Juny, aniversari de la fundació del Club, té un significat especial per als/les atletes i associats del CAI, complint-se enguany els 68 anys de la fundació de l’entitat.

FER UN COMENTARI

*