Inici Societat La fiscalia denuncia dues empreses per portar materials tòxics a l’abocador dels...

La fiscalia denuncia dues empreses per portar materials tòxics a l’abocador dels Hostalets de Pierola

COMPARTIR

La Fiscalia de Barcelona ha denunciat dues empreses ferrovelleres de Barberà del Vallès, BDR Y M i P92, per haver fet abocaments il·legals de materials tòxics a l’abocador Can Mata dels Hostalets de Pierola i en uns terrenys de Cerdanyola del Vallès. Les acusa d’un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. Segons el fiscal, les dues empreses serien responsables de la posada en marxa d’una fragmentadora de metalls sense autorització, des de la qual es generaven residus tòxics.

La fiscalia assenyala que les dues empreses desenvolupaven la seva activitat de forma conjunta, amb un entrellat de càrrecs ocupats per diversos familiars. Segons el ministeri públic, que denuncia set persones com a responsables dels abocaments, tots els querellats van decidir “de comú acord” llençar els residus de forma irregular. “Sabien que es realitzava una gestió de residus totalment contrària a la normativa i amb la creació d’un perill greu per a la salut de les persones i del medi ambient”, afirma el fiscal.

A la denúncia, detalla que el gener del 2016 la societat BDR Y M va demanar modificar la seva llicencia ambiental per poder adquirir vehicles desballestats, però l’Ajuntament de Barberà del Vallès va denegar-li per mancances en la documentació justificativa. Amb tot, la fiscalia assenyala que en una data indeterminada anterior al gener del 2018, els querellats van posar en funcionament una fragmentadora i una separadora de metalls “de manera clandestina i sense cap tipus d’autorització ambiental”.

El fiscal subratlla que la nova maquinària recollia motors i aparells elèctrics “de manera irregular i sense la documentació acreditativa de la seva procedència”, i apunta que n’extreia els metalls valoritzables per produir residus FLUFF-LIGHT, catalogats com a perillosos perquè contenen PCBs (ploriclorurs de Bifenial). Són materials que no es degraden ambientalment i que queden integrats als éssers vius, amb vinculació directe amb determinats tipus de càncer i afectació a la reproducció i al desenvolupament del sistema immunològic.

Segons el fiscal, els administradors de P92, tot i saber que el material contenia PCBs i de les obligacions legals sobre aquests components, van llençar-lo a l’abocador de Can Mata d’Hostalets de Pierola –de residus no perillosos- amb la intenció d’evitar els costos elevats que comportava la seva destrucció correcta. Al mateix temps, la fiscalia adverteix que els querellats “volien esquivar el control de l’administració pública” ja que, si haguessin declarat els residus com a perillosos, haurien evidenciat l’activitat clandestina de la fragmentadora.

La denúncia apunta que, entre l’octubre del 2018 i el juliol del 2019, els querellats van fer un mínim de sis viatges a Hostalets alterant la codificació dels residus. Al mateix temps, el fiscal detalla que els responsables de l’abocador els van demanar un informe sobre els residus, moment en què van apreciar una concentració de PCBs de 59,073 ppm. Aquesta xifra sobrepassava els 50 ppm que marquen el topall legal per abocar els residus als dipòsits controlats.

ACN

FER UN COMENTARI

*