Inici Destacats La fiscalia demana 9 anys d’inhabilitació per a l’exalcalde de Cabrera d’Anoia...

La fiscalia demana 9 anys d’inhabilitació per a l’exalcalde de Cabrera d’Anoia per un presumpte delicte de prevaricació

COMPARTIR

La fiscalia demana imposar una pena de nou anys d’inhabilitació per a qualsevol càrrec públic per a qui va ser alcalde de Cabrera d’Anoia des del 2009 fins al 2015, Jaume Gorrea, per un presumpte delicte de prevaricació. Segons l’escrit d’acusació, el ministeri fiscal acusa Gorrea d’adjudicar a una empresa constructora un projecte de sanejament d’un camí del municipi sense haver passat tots els tràmits pertinents. El pressupost d’execució del projecte tenia un cost de 209.000 euros. Segons el fiscal, l’acusat va aprovar el 19 de desembre de l’any 2011 l’expedient de contractació de l’obra «mitjançant un tràmit urgent i negociat sense publicitat». Pel ministeri fiscal, l’exalcalde era «plenament conscient que el decret que havia aprovat era clamorosament contrari a la normativa aplicable» i recorda que el secretari-interventor del consistori «el va informar degudament, tant de forma oral com també a través d’un informe».

El 5 de setembre de l’any 2011 el ple de l’Ajuntament de Cabrera d’Anoia va aprovar la memòria valorada del projecte de sanejament del Camí de Canaletes a Sant Jaume de Sesoliveres amb un pressupost d’execució de 209.992 euros. Tres mesos mes tard, el 19 de desembre de 2011, l’aleshores alcalde del municipi, Jaume Gorrea, va resoldre aprovar l’expedient de contractació de l’obra mitjançant un tràmit «urgent i negociat sense publicitat», segons consta a l’escrit del fiscal. A més, també va aprovar el finançament del projecte a càrrec d’una partida del pressupost municipal del 2011, finançada amb una subvenció del PUOSC i també «adjudicar definitivament el contracte d’obres» a una empresa constructora amb un preu final de 209.000 euros.

L’acusat, segons el ministeri fiscal, era «plenament conscient que el decret que havia aprovat era clamorosament contrari a la normativa aplicable» i també destaca el fet que «el secretari-interventor del consistori el va informar degudament, tant de forma oral com també per un informe emès el 19 de desembre de 2011, amb anterioritat a l’expedició del decret».

L’informe del secretari, segons consta a l’escrit del ministeri fiscal, deia que «la competència per la contractació i tramitació de l’expedient corresponia al ple i no a l’alcalde, ja que era un projecte superior al 10% dels recursos ordinaris del pressupost de l’Ajuntament». A més, el secretari també va advertir a l’exbatlle que «la utilització del procediment negociat sense publicitat era contrari a la normativa perquè el preu del projecte era superior als 200.000 euros i el projecte d’obres no tenia el finançament suficient perquè, encara que l’aportació del PUOSC estava aprovada, faltava l’autorització del Departament d’Economia i Finances».

Tot i aquests advertiments, constata el ministeri fiscal, l’acusat «va seguir endavant amb l’expedient» tot i saber que «no tenia competències per acordar l’adjudicació i tramitar l’expedient, coneixent la falta de finançament suficient, i estant al cas de la improcedència de la tramitació del procediment d’urgència sense publicitat». A més, el fiscal denuncia que l’acusat «va voler donar-li una pàtina de legalitat que no tenia fent referència a un acord inexistent del ple municipal del 29 de febrer de 2012».

Davant d’aquestes argumentacions, el fiscal demana al jutjat d’instrucció número 3 d’Igualada que obri judici oral contra Jaume Gorrea. El fiscal demana que se citi a declarar l’exalcalde del municipi, però també al secretari-interventor d’aquell moment i també a l’actual alcalde de Cabrera d’Anoia, Salustià Monteagudo. Actualment Jaume Gorrea és regidor d’ERC a l’Ajuntament de Cabrera d’Anoia.

Mar Martí / ACN

FER UN COMENTARI

*