Inici Destacats La Fira de la Vinyala reparteix 1.500 quilos de cargols

La Fira de la Vinyala reparteix 1.500 quilos de cargols

COMPARTIR

La població d’Òdena despertava aquest matí de diumenge amb el Parc de la Font ple de visitants, i és que a les 10 del matí ja hi havia persones degustant les tapes de vinyales, tot un bon simptoma que la Fira de La Vinyala és un esdeveniment consolidat.

Aquesta edició, i amb motiu de les obres de remodelació de la Pl.Major, la fira s’ha traslladat al Parc de La Font, una plaça també molt gran i cèntrica que ha sorprès gratament al visitant i organització per la seva capacitat, la bona distribució d’expositors que ha permès i la facilitat de trànsit de persones que oferia.

El bon temps va acompanyar la jornada i a mig matí ja s’havien esgotat les vinyales cuinades d’alguns restauradors. A quarts de dues del migdia, no quedava ni una vinyala per vendre. En total, es calcula que es van repartir més de 1.500 kilos de cargols.

L’esdeveniment va comptar amb la presència d’alcaldes i regidors de pobles veïns i del president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, que acompanyats de l’alcalde i regidors de l’Ajuntament d’Òdena van passejar i saludar a expositors i públic.

D’altra banda, la fira ha rebut una cinquantena d’expositors, entre els quals hi havia 12 restauradors, més la Confraria de La Vinyala i l’associació gastronòmica el Cargol Graciós que van cuinar les millors receptes amb vinyales. També hi va haver desenes de firaires, talleristes i altres expositors. El Parc de La Font es va omplir durant tot el matí d’experts i aficionats del món dels caragols. Els visitants van poder gaudir d’un matí ple d’activitats i degustar multitud de plats elaborats a base de vinyales des de les 10 del matí fins al migdia.

Una de les novetats d’aquest any va ser la participació de l’animador Pep Callau, qui amb molt d’encert va amenitzar la jornada i animar a tothom.

Premi “Troba la vinyala esquerrana”

Una altra de les grans novetats de l’edició d’aquest any és el Premi “Troba la vinyala esquerrana”. Qui trobés una closca que girés al contrari de les agulles del rellotge obtindria un premi consistent en gaudir de tots els sopars de la Confraria de La Vinyala durant un any. Ningú en va trobar cap.

Premi a la millor tapa

Aquest any el jurat popular va premiar la tapa del restaurant Samuntà i el jurat professional (format per la Confraria de la Vinyala, l’entitat francesa “Team Cargols” (Perpinyà) i “El Cargol Graciós” van fallar a favor del restaurant Cal Taribó.

Confraries convidades

L’entitat francesa “Team Cargols” (Perpinyà) i “El Cargol Graciós” del barri de Gràcia de Barcelona van anar a la Fira com a convidats especials de La Confraria de La Vinyala. Ambdués entitats van formar part del jurat i el Cargol Graciós van fer fins i tot una recepta amb vinyales.

Conferència economia social i solidària

Com a novetat també hi va haver la xerrada “Arrelament dels productes locals està organitzada pel Consell Comarcal de l’Anoia amb la col·laboració del Servei d’Ocupació de Catalunya, la Generalitat de Catalunya, el Ministerio de Empleo y Seguridad Social i Ajuntament d’Igualada.

Festa de la Verema

En el marc de la mateixa fira es va celebrar també la Festa de la Verema, coordinada per l’Associació de Petits Viticultors de la conca d’Òdena. A les onze del matí va començar la tradicional trepitjada de raïm a càrrec de les pubilles i hereus i de tothom que s’hi va voler sumar. En acabar, els assistents a la demostració van poder tastar el most resultant del procés.

Homenatges a la gent gran

L’Ajuntament d’Òdena aprofitava, un any més, l’ocasió per atorgar els reconeixements a la gent gran del municipi. Enguany els homenatjats per ser les persones de més edat van ser Vicenç Ferrer, nascut a Alacant al 1929 i Palmira Galcera Roca, d’Òdena del 1923. També es va homenatjar a les parelles de més de 50 anys de casats que van ser: Rafael Serrano Lara i Gregoria Claveroa Pérez, Ángel Hernández Quintana i Amparo Dengra Blázquez, Pedro Claver Caldito i Tomasa Hornas Galán, Fermín Rios López i Maria Camps Pereta, i Teodomiro Canales Alamillo i Ma Carmen Múñoz Gomera.

Activitats infantils

En el marc de la Fira de La Vinyala es donen lloc diferents activitats infantils i juvenils, abans i després de l’esdeveniment. Entre d’altres se celebra un concurs de dibuix de caragols a l’escola, els dibuixos guanyadors d’aquest concurs es reprodueixen en caragols de fusta per altres nens i nenes durant la fira. Enguany els guanyadors d’aquest concurs van ser: Jolel Duran Pastor de 7 anys, Nelia de 5 anys, Martí López Pérez de 8 anys i Llúcia Holgado Rosa de 8 anys.

Més de 50 expositors

Hi va haver un total de 51 expositors, dels quals 12 eren restauradors i la Confraria de la Vinyala. L’associacio cargolaire convidada El Cargol Graciós, Confraria de la Vinyala, Bar Jordi, Restaurant Canaletas, Restaurant Catalunya, Restaurant Samuntà, Restaurant Scorpia, Restaurant ca l’Andorrà, Kiosk del Viver del Rec, Racó del Traginer, Cal Taribó i Restaurant Carpi.

També hi va haver els expositors d’oficis amb els caragols com a protagonistes, els expositors d’artesania amb caragols i altres expositors locals de caire més general.

Durant tot el matíes van succeir diferents activitats i espectacles al Parc de La Font del municipi. Entre d’altres, demostracions d’antigues activitats vinculades amb el caragol en general, activitats infantils, activitats gastronòmiques i curses infantils de vinyales.

La Fira de la Vinyala és una fira inèdita a Catalunya dedicada al cargol de vinya, una varietat de caragol molt apreciat culinàriament a Òdena i a la comarca de l’Anoia. Amb aquest esdeveniment Òdena es dóna a conèixer a l’hora que promociona el seu comerç local.

La Fira de la Vinyala, vinya, verema, vinyala és una combinació perfecta entre gastronomia, ruralitat, artesania i promoció econòmica. L’esdeveniment està organitzat per l’Ajuntament d’Òdena i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la coordinació de Mapamundi Produccions i la Confraria de la Vinyala.

FER UN COMENTARI

*