Inici Festes Fira medieval a Igualada aquest cap de setmana

Fira medieval a Igualada aquest cap de setmana

COMPARTIR

[Img #5304]La capital de l’Anoia s’ha afegit a la tendència d’altres ciutats de la Catalunya Central que organitzen mercats medievals, com Vic o Manresa, i aquest cap de setmana estrenarà la primera fira dedicada al Rei Pere III el Cerimoniós. La iniciativa està organitzada per l’Ajuntament d’Igualada i l’empresa odonenca Mapamundi, que fa més de 15 anys que es dedica a organitzar fires de recreació històrica.

En concret, la fira igualadina se situarà a l’any 1373, quan Pere III el Cerimoniós va introduir un seguit de mesures per fomentar el comerç i l’intercanvi de mercaderies a Igualada. Segons ha explicat Lluís Pedraza, de l’empresa Mapamundi, aquell any «el Rei Pere III va suprimir la lleuda, un tribut que cobrava per l’entrada de mercaderies a la ciutat». Aquest fet, ha explicat, va suposar «un enfortiment de l’economia local enfront altres mercats de la comarca, sobretot el de Copons i Piera, i Igualada va començar a despuntar com a capital del territori».

L’activitat se celebrarà aquest dissabte i diumenge, 9 i 10 de març, per diferents racons del [Img #5303]nucli antic de la capital de l’Anoia. Pedraza ha explicat que el mercat se situarà «dins del segon recinte emmurallat de la ciutat, que data del 1367». La fira comptarà amb un centenar de parades i es mobilitzaran prop de 600 persones, entre mercaders i actors. A més, hi haurà diferents activitats com una mostra d’arts i oficis, recreacions teatralitzades o una demostració de falconeria.

«Intentarem que el contingut de la fira sigui el més [Img #5305]fidel possible a l’època medieval però combinarem la història amb la festa», ha explicat Pedraza. Segons l’organitzador, només recrear un mercat igual que l’any 1373 «tindria poc interès» i, per això, «buscarem la recreació històrica de fets que podrien haver estat presents a l’època i d’altres que hem afegit del passat d’Igualada com ara la incursió dels Sarraïns a la ciutat».

Des de l’empresa organitzadora de l’esdeveniment han explicat que la fira té voluntat de continuïtat i [Img #5299]que no recrearà cada any l’època medieval o del Rei Pere III el Cerimoniós. Segons ha apuntat Pedraza, «l’hem plantejat de manera que cada any puguem fer una pinzellada d’un fet de la història d’Igualada».

Fira i animació tot el cap de setmana

La fira s’instal·larà als carrers i places del centre històric a llarg de tota la jornada de dissabte, 9 de març, i el matí de diumenge, 10 de març. [Img #5300]Concretament, a la plaça de l’Ajuntament, plaça Pius XII, plaça Sant Miquel, plaça del Bruc, carrer de Santa Maria, carrer del Roser, carrer del Born, carrer Custiol i la travessia de Sant Roc. Tal com destaca l’historiador Lluís Pedraza “aquest és l’antic segon recinte emmurallat d’Igualada, delimitat pels antics quatre portals, el d’Òdena, el de Soldevila, el de la Mare de Déu de Gràcia i el de Capdevila”. Pedraza recorda, a més, que aquest 2013 “també celebrem 720 anys de l’atorgament de la celebració del mercat els dimecres a la vila”. S’hi podrà trobar una fira de recreació històrica que, a més de tenir com a eix [Img #5301]temàtic central la presència d’un mercat d’època, disposarà d’una oferta d’espectacles de caire històric que abastaran des del segle XIV fins a l’actualitat: pinzellades d’una vila des del segle XIV als nostre dies.

Hi haurà un mercat d’època amb productes artesans i una mostra d’arts i oficis per descobrir com treballaven fa sis-cents anys els artesans del cuir, les filadores o els paperers, entre altres. També s’hi trobaran parades de mercaders [Img #5302]arribats de terres sarraïnes, amb forns de pa, tabernes, herbolaris amb herbes medicinals i una haima àrab on degustar te, pastes i productes de l’Orient. Els més petits, a més, tindran un Racó Infantil on gaudir, per exemple, amb una caravana de ruquets i un carrusel d’època.

El principal plat fort d’aquest cap de setmana, però, seran els espectacles de recreació històrica. El dissabte, els visitants podran contemplar el campament dels arquers reials de Pere III, el titellaire reial Ramon Lluc de Selvanyola o la cercavila de tambors del Ball d’Enveja pels carrers del nucli antic.

A partir de les 20h, a més, el ball d’Enveja protagonitzarà en l’espectacle La ràtzia del cabdill Al-manzur a les muralles d’Igualada. Aquest és un ball de foc inspirat en la llegenda de la nit del solstici d’estiu del segle XII, on un grup de pagesos van conquerir la torre de guaita de la quadra d’Enveja als sarraïns. A l’espectacle es retroben pagesos cristians i soldats sarraïns per commemorar aquest fet. La música i coreografia estan creades especialment per aquest ball, amb un vestuari de singularitat excepcional.

L’endemà, diumenge, els visitants podran continuar gaudint del mercat medieval i la mostra d’oficis al llarg del matí, i tindran més espectacles per presenciar. L’exposició de falcons i rapinyaires, novament els arquers del rei Pere III i, especialment, a les 12h l’actuació del Mag Merlí i, a les 13h, un espectacle de falconeria. Una exhibició d’uns quaranta minuts de durada en els qual podran presenciar els vols de les diferents aus i es donaran explicacions de la seva morfologia, hàbitat i forma de caça. S’hi trobaran aus nocturnes, l’àliga harris en vol baix i, finalment, el vol alt dels falcons.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*