Inici Destacats La Fira del Camí Ral omple novament de visitants Vilanova del Camí

La Fira del Camí Ral omple novament de visitants Vilanova del Camí

COMPARTIR

La regidoria de Promoció Econòmica ha fet una valoració molt positiva de la Fira del Camí Ral d’aquest diumenge. La vintena edició de la fira ha tornat a ser molt reeixida i ha aplegat milers de visitants que un any més, han plantat cara al fred per gaudir d’aquest gran mercat medieval, l’acte central de celebració de la Festa Major d’Hivern de Sant Hilari de Vilanova del Camí.

Milers de persones van passejar per una lluïda Fira del Camí Ral que va retornar els carrers vilanovins, si més no amb l’ambientació i amb la mostra d’antics oficis, a una altra època. El Primer Tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Francisco Palacios estima que unes 10.000 persones van poder fer cap a la fira al llarg de tot el dia.

Tot i que els aspectes meteorològics són imprevisibles per a l’organització d’un esdeveniment com aquest, el regidor celebra que la pluja es quedés només en una amenaça i que finalment la fira es pogués muntar tal i com estava prevista, sense que es veiessin afectats els actes programats. “I és que són moltes les hores de feina i l’esforç que implica un acte com aquest”, reconeix Palacios, qui ha tingut paraules d’agraïment per a tot l’equip humà que ha treballat per fer realitat aquest certamen, des de diferents departaments municipals, i també amb la implicació del comerç i els artesans locals.

“En aquesta edició de la Fira hem tingut l’oportunitat d’aprendre una mica més d’història sobre Vilanova del Camí”, afirma el regidor. Ja fa temps que hauríem de saber que la Fira deu el seu nom al camí que comunicava Barcelona amb Lleida, a la baixa edat Mitjana: el camí reial o ral. Però segons assenyala Palacios, “s’ha de reforçar encara més el coneixement de la història i aquesta fira pot ser un bon escenari per fer-ho”. Aquest any, per exemple, s’ha optat per la documentació històrica amb fulletons que s’han lliurat en mà als visitants. Així hem pogut descobrir algunes curiositats del segle XV, com ara la possible funció hospitalària d’una capella dedicada a Sant Hilari, prop d’on s’originà la vila nova o també l’èxit de la domus o casa fortificada de Vilanova (coneguda com el “castell”) per la seva localització geogràfica, a costat del riu, al peu del camí reial i a prop d’una vila-mercat com la d’Igualada, així com també, per la presència dels molins de l’abadia i una adequada política dels senyors del terme de Claramunt.

Segons Palacios, la regidoria volia fer d’aquesta fira, “molt més que una “Fira de parades” com en diuen alguns veïns i potenciar la vessant històrica”. També han servit a aquest objectiu les recreacions històriques i lúdiques per a tota la família.

Pel que fa a la participació dels comerciants, Palacios creu que el fet de ser una fira que rep molts visitants, suposa una gran oportunitat per donar-se s conèixer. En aquest sentit, creu que cal continuar potenciant encara més la presència del comerç vilanoví en la mostra.

La Fira del Camí Ral ha tingut un cost aproximat de 6.000 euros, segons Palacios, tot i que matisava “que cal tenir en compte també altres despeses afegides, com les hores de feina de la brigada i l’equip tècnic en conjunt que la fan possible”. Tot i així afirma que el certamen es mereix el cost i l’esforç dedicat, perquè suposa una projecció important per al municipi i un acte del qual gaudeixen un gran nombre de veïns.

El regidor reconeix que qualsevol esdeveniment d’aquestes característiques sempre pot ser millorable i que encara hi ha espai per a possibles innovacions en aquest certamen, a banda de reforçar els aspectes de coneixement històric. Avançava, per exemple, la possibilitat d’ampliar els actes lúdics infantils i també la idea de recrear una taverna o un espai gastronòmic amb la participació dels restauradors locals, en edicions futures.

Talent local i jove en els actes culturals de Sant Hilari 

Pel que fa a la valoració dels actes culturals de la Festa Major d’Hivern de Sant Hilari, la regidora Imma González es mostrava molt contenta per la bona acollida d’un programa que segons ha dit, “responia a una aposta pel talent jove i local; de proximitat”.

Divendres a la tarda, la literatura va ser protagonista a Can Papasseit amb la presentació del recull de relats Amb sense tu de Pep Elias; dissabte, més d’un centenar de persones van gaudir del concert simfònic de la JOSA, interpretada per joves músics anoiencs, i diumenge, 250 espectadors van gaudir de la representació d’El Petit Príncep del Grup Teatral de Capellades que tal i com havíem avançat, va portar poesia visual amb un relat imprescindible.

González ha subratllat la qualitat dels espectacles i ha assenyalat que “la intenció és promoure la cultura i d’aquí que hem volgut donar l’oportunitat a les famílies de gaudir d’aquests dos actes, que hem posat a un preu econòmic de tres euros per entrada”.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*