Inici Art El FineArt omple de fotografia durant un mes 12 espais d’Igualada

El FineArt omple de fotografia durant un mes 12 espais d’Igualada

COMPARTIR
Isabel Flores, darrera d'un dels seus retrats.

El festival de fotografia FineArt d’Igualada arrenca aquest divendres la seva 9a edició amb una quarantena d’exposicions repartides per 12 espais diferents. El certamen ha desafiat la pandèmia i ha mantingut la proposta, tot i que amb adaptacions per complir les restriccions sanitàries. D’aquesta manera, totes les exposicions tindran controls d’aforament i s’ha fet una aposta per les visites guiades virtuals. Com és habitual, el certamen comptarà amb fotògrafs provinents d’arreu del món com l’Argentina, Bèlgica o Alemanya. Alguns dels noms propis que es veuran al festival són Ana María Robles, Juan Manuel Castro Prieto, Narcís Darder o el belga Jozef De Fraine.

El FineArt ha volgut tirar endavant la seva novena edició malgrat les restriccions de la covid-19. El mateix director del festival, Ramon Muntané, reconeixia que fins a aquest divendres encara tenien l’esperança que es relaxessin les restriccions de mobilitat. «No ha pogut ser, però igualadins i anoiencs tindran aquest any una oportunitat única», ha ressaltat.

Des d’aquest divendres i fins al 21 de març, aterraran a Igualada una quarantena d’exposicions. En total, més d’un miler de fotografies repartides per 12 espais expositius de la ciutat, tot i que la majoria d’exposicions s’han concentrat al Museu de la Pell, l’Adoberia Bella i l’Escorxador. A causa de la covid, ha explicat Muntané, s’ha optat pels espais més grans i ventilats.

Pel que fa les activitats paral·leles que complementen les exposicions, a causa de les restriccions sanitàries no es podran dur a terme les visites guiades en format presencial. No obstant això, des del festival han ideat la manera que els assistents no perdin la possibilitat d’escoltar, per boca dels seus protagonistes, els grans trets distintius de cada mostra. Així l’organització enregistrarà una visita guiada dels fotògrafs, que penjaran al seu canal de Youtube. D’aquesta manera, aprofundeix Muntané, quan la visitin podran seguir-la escoltant les explicacions de l’autor. «Seria com una espècie d’audioguia», aclareix.

Mostra de Juan Manuel Castro Prieto, al Museu de la Pell.

Pel que fa als tallers i presentacions de llibre, aquest 2021 es realitzaran en format reduït i aforament limitat.

El paper de la cultura

Aquest divendres han començat a arribar a Igualada alguns dels fotògrafs que protagonitzaran aquest FineArt. Entre ells, l’eivissenca Isabel Flores. «Era a l’avió, ple, i em preguntava per què allà s’hi podia concentrar tanta gent i la cultura està patint tant… per a mi ser aquí és la llum enmig de l’obscuritat», ha assegurat.

Flores s’estrena aquest 2021 al FineArt amb ‘Mi Kintsugi’, instal·lada a l’Adoberia. En ella mostra autoretrats creats digitalment, intervinguts amb pintura i fil daurat. «Tinc una cicatriu perquè vaig ser operada del cor», explica la fotògrafa, que reconeix que amb aquest treball ha volgut, d’una banda, mostrar la seva experiència personal i d’una altra, «el viatge de la ferida per trobar la curació i posar en valor allò trencat».

Marijose Cueli, davant d’una de les seves obres.

La donostiarra Marijose Cueli també debuta en aquest FineArt amb ‘Mons impossibles’. A la mostra exposa algunes de les que consideres les seves millors obres. Fotografies fetes en plena natura i on ha eliminat l’entorn per posar en valor allò que capta amb el seu objectiu. Partint de la idea del bosc com a indret on les persones busquen la desconnexió, les seves fotos busquen «reflectir aquells sentiments que han volgut deixar allà», explica l’artista. Bojeria, misèria o por són alguns dels sentiments que la fotògrafa ha volgut expresar amb les imatges.

Una quarantena d’artistes

La reducció dels espais ha comportat que enguany la xifra de fotògrafs presents a Igualada rondin la quarantena. S’hi exposen obres d’artistes provinents d’arreu del món com l’Argentina, Bèlgica o Alemanya. Alguns dels noms propis que es veuran al festival són Ana María Robles, Juan Manuel Castro Prieto, Narcís Darder o el belga Jozef De Fraine. Precisament Castro Prieto,

Mostra de Juan Manuel Castro Prieto.

Premi Nacional de Fotografia el 2015, no hi podrà ser per la pandèmica. No obstant això la seva mostra ‘Cespedosa’, que gira entorn de la reconstrucció de la memòria de l’autor en forma d’història gràfica de 39 anys de producció, suposarà la mostra més gran que s’ha exposat mai al FineArt. L’exposició, de 171 fotografies, s’ubica al Museu de la Pell.

Mar Martí / Gemma Aleman – ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*