Inici Art El FineArt Igualada culminarà amb una reflexió de Joan Fontcuberta

El FineArt Igualada culminarà amb una reflexió de Joan Fontcuberta

COMPARTIR

Dissabte vinent, 18 de març, a les 12h i a l’Adoberia Bella d’Igualada, el prestigiós fotògraf Joan Fontcuberta, Premi Internacional de Fotografia Hasselblad 2013 i recentment distingit amb el Premi Ciutat de Barcelona 2016, parlarà de fotografia i veritat en la conferència Els fòssils de la fotografia, amb l’entrada lliure.

Serà una de les darreres activitats del FineArt 2017, i coincideix amb l’exposició sobre les restes del Sireni de Miralles que acull actualment el Museu, Fontcuberta reflexionarà sobre la fotografia com a forma de “fossilitzar” la realitat i dels paranys que entranya aquesta concepció. En aquest cas, l’exemplar de l’Anoia és un fòssil real d’un mamífer de fa 45 milions d’anys però Fontcuberta, el 2001, va ser convidat per la direcció de la Réserve Géologique de Haute Provence a desenvolupar un projecte en un dels llocs més interessants del món on es conserven esquelets complets de sirenis prehistòrics. I va crear l’Hydropitecus aprofitant l’escletxa entre el que és real –els sirenis– i la fantasia –les sirenes–.

joan_fontcubertaÉs sabut que els treballs de Fontcuberta apunten directament a qüestionar la veritat científica que se li atribueix a la fotografia i, en diverses ocasions, els ha entrellaçat amb museus i centres que la societat reconeix com a depositaris del coneixement i que proporcionen un grau respectable de confiança i credibilitat.

En la proposta francesa va envoltar el fòssil d’una història de descoberta i d’articles científics i el mostrava museïtzats en els suposats indrets originals. Tot per remoure, un cop més, els conceptes de veritat i mentida, de falsedat i en quin grau hi intervé la voluntat d’enganyar i de simular. Fontcuberta invita a reflexionar sobre la fotografia i la interpretació de la realitat; a descobrir-la, diu, com a màquina de transgressió que ens confronta amb la infiltració de la informació, amb la voluntat de fer una certa pedagogia del dubte.

La conferència la impulsa el departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament a través del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*