Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Ecoembes posen en marxa en una vintena estacions -entre elles la d’Igualada- unes màquines amb què la ciutadania pot rebre recompenses per reciclar. El sistema funciona igual que el contenidor groc, és a dir, els usuaris hi poden llençar llaunes i ampolles de plàstic de begudes, amb la particularitat que en aquest cas poden obtenir “incentius sostenibles i ambientals”, com ara abonaments pel transport públic. El president de FGC, Ricard Font, ha explicat durant la presentació que la voluntat és “posar en marxa estacions 4.0”, que vagin més enllà del transport públic i facilitin “altres iniciatives que tenen a veure amb la lluita contra el canvi climàtic”.
L’objectiu és “incentivar el reciclatge de llaunes i ampolles”, ha explicat el gerent d’Ecoembes a Catalunya, Xavier Balagué. Per tal d’accedir a aquest sistema, els usuaris s’han de registrar a la webapp de ‘Reciclos’ i, un cop llencin els envasos a la màquina els hi apareixerà un codi QR que han d’escanejar per tal de guardar els punts, anomenats ‘reciclos’, a la seva sessió. A banda de premis, els punts també es poden donar a altres causes de caràcter solidari, com ara el Banc d’Aliments de Catalunya.
Aquest sistema de ‘Reciclos’, un Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) ja estava present a setze municipis catalans, entre els quals els pioners van ser Sant Boi, Granollers, Igualada i el Pla de l’Estany. Entre tots aquests s’han generat 200.000 punts ‘reciclos’, ha explicat el gerent d’Ecoembes. Ara el sistema “fa un pas més”, segons Balagué, i arriba també a deu estacions de l’àrea metropolitana de Barcelona, que s’ampliaran abans de finals d’any.
Les màquines ja estan instal·lades a les estacions de Provença, Martorell Central, Plaça Espanya, Sarrià, l’Hospitalet Av.Carrilet, Universitat Autònoma, Sabadell Plaça Major, La Creu Alta, Can Feu / Gràcia i Vallparadís Universitat i al llarg d’aquesta setmana n’hi haurà a Plaça Catalunya, Terrassa Rambla, Almeda, Igualada i Manresa Baixador.
Maria Asmarat / ACN
A ver si aprendemos de algunos paises europeos, en los cuales, hay maquinas por los supermercados que dan vales de descuento para la compra. Tal vez asi la gente reciclaria un poco mas.
Ja es veu que és un paripé, tard i malament. I tota la resta de plàstic que no volen reciclar seguirà a la brossa general. Tenim un gravíssim problema.