Inici Societat FGC comença a oferir dades d’ocupació i posicionament dels trens en temps...

FGC comença a oferir dades d’ocupació i posicionament dels trens en temps real

COMPARTIR

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha començat a oferir les dades en temps real de posicionament de trens, ocupació, línies, horaris i alertes de servei a través de Google Maps i de l’app RACC CityTrips. Aquestes dades ja estan actualment disponibles al portal de dades obertes d’FGC i ara s’ha treballat la seva integració en aquestes dues plataformes de mobilitat. L’Open Data d’FGC forma part de l’Estratègia digital de la companyia, que té com a objectiu principal que Ferrocarrils evolucioni d’una empresa de serveis ferroviaris a una empresa de mobilitat, accessible per a tothom i interoperable amb altres empreses i serveis de mobilitat dins d’un entorn digital.

El primer pas per poder compartir aquestes dades ha estat la creació d’un portal de dades obertes, que facilita a tercers la consulta i la reutilització de dades públiques per a promoure la transparència i la compartició de dades de mobilitat. El portal conté una gran diversitat de dades relatives als serveis que ofereix FGC, posant especial èmfasi en la sostenibilitat i el medi ambient. A més, complementa la informació disponible a la pàgina web amb dades fàcilment reutilitzables i que permeten la creació i desenvolupament de noves aplicacions. Aquest portal s’ha federat, a més, amb el portal de Dades Obertes de la Generalitat.

Ja amb el portal de dades obertes actiu, les dades queden disponibles per a les empreses o usuaris que vulguin integrar-les, en aquest cas Google Maps i RACC CityTrips. Per a la presidenta d’FGC, Marta Subirà, “els principals beneficis de disposar d’una plataforma de dades obertes amb un conjunt de dades publicades són afavorir la interoperabilitat entre operadors i ens públics, estimular la innovació i la generació de riquesa així com la transparència i la informació als ciutadans”. “Els principis que s’han d’acomplir és que les dades obertes estiguin actualitzades i siguin accessibles, fàcils d’utilitzar, comparables i interoperables”, afegeix.

El principal valor de les dades obertes d’FGC és que a més d’informació estàtica es dona la informació en temps real, “de manera que afavorim la mobilitat de les persones i facilitem la planificació dels seus desplaçaments amb un mitjà de transport sostenible com és el tren així com la intermodalitat amb altres modes de transport”, explica Subirà. Amb aquesta iniciativa, FGC se suma al conjunt d’operadors internacionals que ofereixen informació en temps real amb la plataforma Google Maps, igual que ho fan a Singapur, San Diego, Boston o Washington.

A més de la informació en temps real del servei de trens de les línies metropolitanes d’FGC (línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia), el portal de dades obertes ofereix també el posicionament i horaris de la línia Lleida-La Pobla, els horaris del Cremallera de Montserrat, així com bases interoperables i consultables sobre tarifes, accessibilitat de les estacions, l’ecocalculadora, la qualitat de l’aire a les diferents estacions i la previsió meteorològica.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*