Del 22 al 27 de novembre torna una nova edició del Festival Zoom, el festival Internacional de Ficció per a televisió, a Igualada i a Barcelona. Una cita imperdible per a tots els amants de la ficció per a televisió que creix i continua recuperant el terreny i recursos perduts durant la crisi. El festival s’allarga un dia més i passa de les 35 projeccions de l’any passat a la cinquantena d’enguany. El pressupost d’incrementa un 10% fins els 90.000 euros, poc més de la meitat provinents de l’Ajuntament d’Igualada i la Diputació de Barcelona.
El Zoom arrenca el dimarts 22, amb la inauguració al Teatre Municipal l’Ateneu, que comptarà amb la projecció del film de TVE “Cervantes contra Lope”, amb la presència de l’equip.
D’altra banda, la gala de cloenda i el lliurament de premis del Zoom serà el dissabte 26 a les 21.30h i estarà presentada per l’actriu Llum Barrera. Prèviament, a les 18h es projectarà un capítol inèdit de la coneguda sèrie de TV3 “Merlí”, amb la presència dels protagonistes de la sèrie i de l’equip.
Les pel·lícules de la Secció Oficial d’enguany són 22 ángeles (Espanya, 2016) de Miguel Bardem, Agnes (Alemanya, 2016) de Johannes Schmid, Birthday (Regne Unit, 2015) de Roger Michell, Cervantes contra Lope (Espanya, 2015) de Manuel Huerga, Ebre, del bressol a la batalla (Espanya, 2016) de Román Parrado, que es presentarà un dia abans de la seva estrena oficial a TV3, Félvilág (Hongria, 2015) d’Attila Szász, Freistatt (Alemanya, 2015) de Marc Brummund, Groenland (Holanda, 2015) de Tomas Kaan, Hope (Holanda, 2015) d’Erik de Bruyn i Lampedusa, dall’orizzonte in poi (Itàlia, 2016) de Marco Pontecorvo.
Premis del Festival Zoom 2016
En aquesta 14a edició, el Zoom reconeixerà amb els Premis d’Honor les trajectòries de l’actriu Mònica Randall i de l’espai infantil de TV3 Club Super3. L’actriu Mònica Randall ha realitzat una llarga carrera, amb més de 50 anys davant de les càmeres, amb films com La Escopeta Nacional o La Revoltosa. Per la seva banda, el Club Super3 enguany celebra els 25 anys en pantalla treballant per aportar valors per a la infància, com a dinamitzador del teixit social, cultural i industrial del nostre territori i una eina fonamental d’integració.
El Premi Auguri Sita Murt, dedicat a les joves promeses de l’ofici, el rebrà l’actriu catalana Júlia Molins, que ha destacat per la seva actuació a les dues temporades de la sèrie Cites. Enguany el Jurat de la Crítica, format per Toni de la Torre, Manel de Luna i Cipiriano Torres atorga el Premi Zoom a la Millor Sèrie Espanyola a la producció de TV3 Merlí.
Enguany el Jurat Oficial que atorgarà els premis del Festival Zoom el formen la directora de cinema Carol López, l’actor Bozzo, l’actriu Ivana Miño, la productora Miriam Porté i el periodista, escriptor i crític Pep Prieto.
El Jurat Jove, format per estudiants de l’Institut Joan Mercader i l’Escola d’Arts Gaspar Camps d’Igualada, estarà presidit per Xavier Ribera, guionista i decidirà el Premi del Jurat Jove a la Millor Pel·lícula del festival. D’altra banda, el Jurat DO Catalunya atorgarà el Premi a la Millor Producció Catalana estrenada l’any 2016.
Tres noves seccions destinades a les sèries i nous formats
A part de les tvmovies i mini-sèries nacionals i internacionals de la Secció Oficial, una de les novetats d’enguany són les seccions Zoom Sèries, Zoom Formats i Zoom Trendy, que comptaran amb nous formats televisius de no ficció (reportatges periodístics, documentals, programes de divulgació i entreteniment).
Zoom Sèries comptarà amb la projecció del primer capítol de Trapped, un thiller produït a Islàndia el 2015 i dirigit per Baltasar Kormákur, director de les pel·lícules Everest i Contraband. La sèrie narra el camí cap a la recerca d’un assassí, amb un paisatge que exhibeix una bellesa intensa i claustrofòbica, una terra de volcans viva i perillosa, i on la situació econòmica afegeix un teló de fons inquietant a l’espai natural. La producció formada per 10 capítols s’estrenarà a movistar+ xtra el mes de desembre.
La secció Zoom Formats estrenarà el documental Versus: The Life and Films of Ken Loach, del director Louis Osmond, un relat divertit, provocador i revelador de la vida i la carrera de Ken Loach, un dels directors de cinema més famosos i polèmics de Gran Bretanya. També es podrà veure Forces of Nature: Human Towers, documental de la BBC que explica els castells a partir de la visió d’una enxaneta dels Castellers de Vilafranca durant el Concurs de Castells de Tarragona l’any 2014; Lolo Rico: la mirada no inventada, sobre la trajectòria de la reconeguda directora de programes infantils i 5 dies al Liceu, un documental sobre el dia a dia del Liceu de Barcelona. En aquesta secció es projectaran els curtmetratges de la Mostra VOC (Versió Original en Català), impulsada per Òmnium Cultural.
D’altra banda, a Zoom Trendy, la secció dedicada a les noves tendències entorn la ficció televisiva, els espectadors podran participar d’un visionat únic en realitat virtual d’un capítol de El Ministerio del Tiempo. L’equip i els creadors de la coneguda sèrie de TVE són pioners a nivell mundial en l’ús de la realitat virtual a un capitol de ficció.
Zoom Experience, per escalfar motors
Una altra de les novetats d’enguany és que el Zoom escalfa motors amb Zoom Experience, un seguit d’activitats culturals prèvies al festival que combinen la millor ficció per a televisió amb gastronomia, música, enologia i literatura.
El passat divendres 4 va tenir lloc el concert Músiques de Butxaca, amb el cantant i guitarrista barceloní Andreu Martínez acompanyat de la seva banda AM Band. El dijous 10 es va realitzar un tast de vins DO Catalunya, amb els actors de la sèrie La Riera Pep Munné i Josep Anton Muñoz i el director Esteve Rovira.
El dijous 17 hi haurà un sopar temàtic Mad Men, amb les receptes de la sèrie cuinades pel segon millor cuiner jove del món, David Andrés. Andrés, mà dreta del televisiu cuiner Jordi Cruz i subxef al restaurant ABaC, prepararà les conegudes amanides de patata dels Draper o el filet Wellington que li agrada a Roger Sterling. Finalment, el divendres 18 de novembre es presentarà L’amor et farà immortal, el llibre del premiat d’honor de la passada edició del Zoom, Ramon Gener.
La secció Zoom Kids, destinada a les escoles i al públic infantil enguany projecta Al sostre del món de Rémi Chayé, un film d’animació que narra la història de la Sasha, una joveneta de l’aristocràcia russa que parteix cap al Pol Nord a la recerca del vaixell del seu avi, que havia estat un intrèpid aventurer. Durant els dies del festival, el Zoom ha organitzat sessions matinals per a escoles d’Igualada a diversos espais de projecció de la ciutat.
A Zoom Jove, secció programada per Joan Fitó que aplega les websèries i curtmetratges, es podrà veure Alike de Daniel Martínez i Rafa Cano; Y Mañana Navidad, d’Héctor Rull; 5 Segundos, de David González; La educación del miedo, d’Anna Llauradó; En la azotea, de Damià Sera; Sin preguntas, de José Andrés López de la Rica i Infesto, de Maria López.
Els joves creadors de la comarca de l’Anoia que han estat seleccionats enguany al Zoom dins de la secció Zoom KM0 són Ariadna Monleón, que presentarà el curtmetratge Abatido, i els estudiants de l’Escola Municipal d’Art, Disseny i Artesania d’Igualada Gaspar Camps, que presentaran els microcurts Terrified, Efectos con defectos, Vermouth i Cecilia.
Activitats professionals i educatives: Zoom Class i Meet Zoom Pro
Els dies 23, 24 i 25 de novembre el Teatre Municipal l’Ateneu acollirà les Zoom Class, adreçades a joves estudiants. La masterclass L’Informatiu Info K, impartida el dimecres 23, servirà per explicar com es realitza aquest informatiu adreçat a nens d’entre 8 i 12 anys del canal infantil de Televisió de Catalunya. També ens parlaran de la creació de continguts informatius a partir de l’actualitat, tenint en compte les característiques del públic infantil. El dijous serà el torn de Dirigir el primer documental: una producció alternativa on es parlarà de la producció independent del documental A la puta strasse. 2o Acto, que narra la història del tancament del mític bar 2o Acto, considerat l’últim temple de la bohèmia del barri gòtic de Barcelona. Divendres comptarem amb l’equip de Diario Vice, nou espai de reportatges que mostra, amb un enfocament honest i sense filtres de l’actualitat espanyola i internacional que els mitjans de comunicació tradicionals passen per alt i també la sessió IMPROSTARR, format d’humor inspirat en els espectacles d’improvisació teatral. El programa emula, en clau satírica, el que vindria a ser qualsevol reality de superació, on els concursants, improvisadors s’enfronten setmanalment a diverses proves.
D’altra banda, el dissabte 26 tindrà lloc el Meet Zoom Pro, una trobada professional de proximitat i amb caràcter informal amb l’objectiu de crear un un espai de sinèrgies entre els professionals de la ficció televisiva internacional i catalana. La trobada posarà en contacte editors de televisions i productors internacionals amb professionals de la indústria de la ficció catalana.
Showcase de pilots de sèries de ficció
El Festival Zoom i la revista online Serielizados (creadors del Serielizados Fest, el Festival Internacional de Sèries de Barcelona) presenten enguany el tercer Showcase de pilots de ficció. El proper divendres 25 de novembre la Fàbrica Moritz i l’Auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna acolliran aquesta aposta per donar visibilitat a la ficció més interessant i apropar els nous creadors a la indústria audiovisual.