Inici Destacats La FESTHI presenta el seu programa d’actes per la Festa Major d’Igualada

La FESTHI presenta el seu programa d’actes per la Festa Major d’Igualada

COMPARTIR

La Federació del Seguici Tradicional i Històric d’Igualada (FESTHI) afronta la primera Festa Major de Sant Bartomeu sense restriccions sanitàries amb un cartell propi, exposició, nou tabaler i novetats en els actes.

S’incrementen substancialment els carrers i places de pas de la Diana, les matinades del dia 24 d’agost i presenten un nou acte a càrrec del Ball de Sant Miquel i els Diables. La FESTHI celebra la via lliure de l’Ajuntament a l’engalanament dels barris.

Des de l’entitat patrimonialista igualadina presenten també la seva publicació anual i el seu cartell. Enguany, el cartell és obra de l’autora igualadina Helena Aparisi i Martí que, a partir d’una aquarel·la i donant tot el protagonisme al Tabal de la Patera, ha jugat amb la portada i la contraportada de la publicació, dibuixant-hi la totalitat d’aquest element del seguici igualadí.

En la publicació, a banda del programa, hi trobarem material d’índole diversa com un article al voltant de l’exposició “24. Grossa Festa” que commemorarà els 10 anys de la FESTHI, un article del difusor del patrimoni festiu català i presentador vilanoví del Gaudeix la Festa Joan Ignasi “Txatxi” Gómez o una conversa de la igualadina Elisabet Farrés amb els compositors de les misses cantades de Sant Bartomeu.

La publicació es podrà adquirir el dilluns 22 a la plaça de l’Ajuntament durant l’acte de presentació del Tabaler i en el seguit d’actes on participi la federació. La FESTHI demana aquesta col·laboració de cinc euros -en cas de socis- i de 7 euros -en cas de persones no associades- per tal de poder fer front a les despeses de la Festa Major i per l’impuls de noves recuperacions.

Pau Sanuy, Nou Tabaler de la Festa

El jove igualadí i estudiant de l’ESMUC (Bateria i Percussió) Pau Sanuy i Costa -membre de la Banda de Música d’Igualada i de la Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia- ha estat designat Tabaler per part de la Federació. Sanuy serà presentat el dilluns 22 d’agost al Saló de Plens de l’Ajuntament d’Igualada -en el mateix acte també es presentarà l’Estampa del Sant i l’entitat portadora del penó d’enguany.

En record a la seva funció d’anunci, el Tabaler obre la Passacalle marcant lʼinici i el final dels actes amb el toc de la Patera. També acompanya a les autoritats en les anades i tornades des de la Casa Consistorial fins la basílica de Santa Maria.

Una Diana encara més estesa als barris i els nous engalanaments, “24. Grossa Festa” i l’Entrega del Foc encapçalen les novetats als actes

Des de la FESTHI apunten també a les principals novetats en els actes que impulsen, per exemple, en destaquen l’exposició “24.Grossa Festa” que presenten a la Sala Municipal d’Exposicions del Carrer Garcia Fossas.

L’exposició s’inaugurarà el dia 23 d’agost -la vigília- a les 11 del matí i es podrà visitar fins a l’11 de setembre. Es pretén fer un recull de les experiències i els moments més íntims de la Festa, ho farà seguint el model de la Federació però sense entrar en teoritzacions sobre el propi model.

Destaca també l’estrena d’un nou acte dins del seu programa: l’Entrega del Foc. El Ball de Sant Miquel i els Diables s’encarregaran de recollir el foc que ha d’encendre la Tronada, l’acte que de forma tradicional organitzen els Voladors per donar inici a la Festa. L’Entrega es realitzarà a la Rambla Sant Isidre pocs minuts abans de les dotze del matí per iniciar la Tronada a les dotze en punt.

Una de les polèmiques que van enfrontar la Federació i l’Ajuntament l’any passat va ser l’engalanament dels barris de la ciutat, un projecte impulsat per la FESTHI i les associacions veïnals de la ciutat que veurà la llum aquest any. Les associacions veïnals engalanaran els barris del Sant Crist, del Poble Sec, de Fàtima i de Montserrat de forma coordinada amb la FESTHI que, com cada any, engalana el centre de la ciutat.

Des de la Federació valoren positivament que aquesta vegada des de la regidoria s’hagi treballat de forma pro-activa per l’engalanament als barris i constaten que el repartiment de domassos és també fruït de la visió expansionista de la Festa que impulsa la FESTHI, considerant la Festa Major de Sant Bartomeu com una celebració de tota la ciutat.

Precisament des d’aquesta perspectiva, la FESTHI ha augmentat el nombre d’itineraris de la Diana passant a tenir-ne cinc. Els itineraris sortiran dels extrems de la ciutat per confluïr a la Plaça de l’Ajuntament, pretenen despertar al veïnat i anunciar la Diada de Sant Bartomeu a tota la ciutat des de les 8 del matí del 24 d’agost.

Els itineraris seran els següents:
Centre: Des de l’Església del Roser. Passant pels barris de la Font Vella, de Xauxa i de Santa Caterina.
Oest: Des de l’Ermita de Sant Jaume. Passant pels barris de Sant Jaume Sesoliveres, Fàtima, dels Set Camins, del Passatge de la Tossa, de Santa Caterina i el Centre.
Nord: Des de la seu de l’Associació Veïnal (Parc del Carrer Puig Quintana). Passant pels barris de les Comes, del Poble Sec i el Centre.
Nord-Est: Des de l’Església de Nostra Senyora de Montserrat. Passant pels barris de Montserrat, de Les Flors, el Carrer dels Caputxins, el Passeig Verdaguer i arribant al Centre. (columna amb foc)
Est: Des de la Plaça del Sant Crist. Passant pels Barris del Sant Crist, de la Bàscula, per dins del Mercat Municipal de la Masuca i arribant al Centre.

A part dels actes esmentats, la Federació seguirà impulsant els actes que habitualment treballa a l’entorn del 24. Com cada any viurem durant la Vigília – 23 d’agost- la Tronada, el Trasllat de Sant Bartomeu, les Vespres i el Toc de Tabal, els versots del Ball de Sant Miquel i els Diables i la Passacalle.

Durant la Diada de Sant Bartomeu -24 d’agost- viurem la Diana, la Missa Cantada i la Processó de Sant Bartomeu. Per últim, -el diumenge 28 d’agost a la tarda- la FESTHI seguirà impulsant el Retorn de Sant Bartomeu, les actuacions de lluïment i balls parlats.

Tot finalitzant, la FESTHI recorda que l’entitat està en procés de creixement i que té una campanya de creixement en nombre de socis oberta a tota la ciutadania interessada en discutir i treballar per la Festa Major de Sant Bartomeu. Qui ho desitgi pot fer-se’n soci o sòcia des del portal: https://festhi.cat/fes-te-soci/.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*