Inici Destacats La FESTHI acusa l’Ajuntament d’Igualada de vetar l’engalanament de Festa Major als...

La FESTHI acusa l’Ajuntament d’Igualada de vetar l’engalanament de Festa Major als barris

COMPARTIR

La Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada (FESTHI) denuncia que l’Ajuntament d’Igualada hagi vetat “per decisió política” l’engalanament que volia fer en diferents barris de la ciutat de la mà d’entitats veïnals. Habitualment, la FESTHI engalana espais del centre de la ciutat per Festa Major i aquest any es volia estendre aquesta decoració als barris d’Igualada. Des de l’entitat, Martí Claret ha explicat que el passat 10 de juny es van iniciar trobades amb les associacions de veïns dels barris del Poble Sec i Sant Crist. L’Ajuntament d’Igualada ho va acceptar inicialment, però el 3 d’agost finalment no va acceptar la proposta amb l’argument –segons la FESTHI-, que només participaven dos barris de la ciutat. Claret ha remarcat que la proposta estava oberta a tots els barris de la ciutat i que es va demanar una reunió amb el regidor de Cultura que no es va poder fer perquè ja era de vacances. El passat 16 d’agost l’Ajuntament descartava fer aquesta proposta enguany “per decisió política”, segons la Federació.

La FESTHI ho considera “un error” i remarca que l’Ajuntament només havia d’assumir el cost del material, donat que la col·locació dels elements anava a càrrec de les entitats. Per a la federació, aquest episodi és una demostració que “l’Ajuntament està estructurat d’una manera que no facilita l’entesa amb les entitats” i frustra les propostes que arriben des del teixit associatiu. Per a Martí Claret, tot plegat es podria resoldre “si hi hagués voluntat política”.

En la roda de premsa del passat 17 d’agost també es van presentar els nous vestits del Ball de Sant Miquel i els Diables, perquè els que es feien servir fins ara estaven molt deteriorats. Són 35 nous vestits i el la indumentària de la diablessa, confeccionats pel taller Vestits de l’Infern de Riudoms amb un pressupost de més de 6.000 euros. L’entitat va demanar una subvenció de 2.000 euros més els 500 euros que es lliuren a les entitats que celebren aniversaris destacats. La subvenció municipal ha estat finalment de 400 euros, segons explicava a la roda de premsa Jordi Marcé, que reconeixia que “no sabem si la xifra fa riure o plorar”.

Entre les propostes festives proposades per la FESTHI, la Festa Major d’enguany estrenarà les “matinades”, que es van celebrar fins a mitjans del segle XX. La proposta és fer sortir a les 8 del matí des de diferents punts de la ciutat les columnes d’una cercavila. La situació sanitària obligarà, enguany, a adaptar aquestes matinades i enlloc de les columnes es faran una vintena de punts de ballada.

FER UN COMENTARI

*